Fosta fabrică Letea se vinde la bucată
Dimensiune font:
Birourile fostei fabrici de hârtie Letea din Bacău sunt scoase la vânzare prin licitaţie, de lichidatorul judiciar * pe „tarabă” mai sunt grădiniţa şi cantina * licitaţia va avea loc pe 10 septembrie * Letea SA a intrat în faliment în 2011, după o lungă agonie şi multe datorii acumulate către stat şi furnizori
Licitaţia va avea loc pe 10 septembrie, iar bunurile scoase la vânzare sunt „Birouri administrative – proprietate imobiliară, situată în Bacău, str. Letea, nr.17, jud. Bacău, compusă din: teren curţi-construcţii, în suprafaţă de 2.030,88 mp, şi clădire spaţiu birouri, regim S (parţial)+P+1”. Preţul de pornire este de 880.131 de lei, exclusiv TVA. În caz de neadjudecare, se organizează licitaţii, în aceleaşi condiţii, în datele de 17 septembrie, 24 septembrie şi, respectiv 1 octombrie, ora 14.00.
Faliment răsunător
Letea a fost unicul producător de hârtie de ziar din România şi a fost privatizată în 2004, când pachetul majoritar de acţiuni a fost cumpărat de primarul de atunci al Bacăului, Dumitru Sechelariu. Ulterior, Sechelariu a recunoscut că nu a plătit preţul corect pe combinat. În 2007, Letea a avut probleme mari cu gazul, tăiat de cei de la E.ON Gaz România, ca urmare a datoriilor ce însumau 10 milioane de lei. De asemenea, la data de 30 septembrie 2010, Letea înregistra obligaţii restante la bugetul de stat de peste 2,6 milioane de lei. De la o capacitate de producţie de 70.000 de tone de hârtie, anual, maşina de hârtie de ziar de la Letea a mai produs, în 2010, 6.000 de tone. Lucrurile s-au agravat, iar cei 270 de salariaţi au fost trimişi în şomaj. Foştii muncitori au protestat de câteva ori, cerându-şi drepturile salariale restante. În 2011, prin intermediul senatorului Gabriel Berca (aflat acum în arest pentru trafic de influenţă în alt dosar), s-a încercat influenţarea premierului Emil Boc, pentru ca Guvernul să acorde garanţii guvernamentale fabricii Letea. Era, oricum, prea târziu. „Când eram studenţi am făcut practică ani la rând la Letea. Am învăţat multe lucruri despre hârtie, despre cum se fabrică ambalajele. Am văzut şi secţia unde se fabrica hârtia pentru bancnote. Atunci am simţit pentru prima oară importanţa meseriei de inginer. Am văzut cum munca ta se poate transforma în plus valoare pentru alţii”, a spus Dan Dima, un cercetător ieşean pentru care „Letea” a fost prima experienţă industrială.
Ce se mai vinde
Lichidatorul mai vinde, tot pe 10 septembrie, şi alte active ale defunctei Letea SA. Este vorba despre cantină al cărei preţ de pornire este 662.230 lei, despre grădiniţă cu un preţ de 1.060.543 lei, un teren intravilan cu preţul de pornire 269.040 lei, birouri direcţiune cu preţul de 1.199.650 lei, birouri Romhart cu preţul de pornire 290.210 lei, birouri investiţii cu preţul de pornire 436.080 lei, gospodărie anexă cu preţul de pornire 2.876.717 lei, toate exclusiv TVA. Fabrica Letea din Bacău, un simbol al industriei româneşti de profil, a rezistat celor două războaie mondiale, dar a fost pusă la pământ în câţiva ani după Revoluţie, asemeni multor fabrici din ţară.
Citeşte şi: Tribunalul şi Curtea de Apel Bacău au fost construite fără cap
Ionuţ ŞERBAN
Datoriile fabricii de Hârtie „Letea” Bacău se ridică la peste 7,5 milioane de euro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau