Furtunile au pus la pământ lemn cât pentru încălzirea a 12.300 de case
Dimensiune font:
Natura a făcut ravagii în pădurile din judeţul Suceava * în doar trei zile vântul a pus la pământ peste 120.000 de metri cubi de lemn * cantitatea pe care silvicultorii sunt nevoiţi să o recolteze ar putea să încălzească peste 12.300 de gospodării timp de un an
În doar trei zile, furtunile au ras aproximativ 350 de hectare de pădure şi au lăsat urme în alte 3.500. „Problema s-a invit în perioada 19-21 iunie. Au fost vizate preponderent patru ocoale silvice: Broşteni, Dorna Candreni, Pojorâta şi Moldoviţa. Volumul total care este raportat până la această dată ca fiind doborât de vânt este estimat la 123.000 de metri cubi”, a spus Mihai Găşpărel, noul inspector-şef al Gărzii Forestiere Suceava, fiind total de acord că volumul de lemn doborât de vânt este foarte mare. Pe de altă parte, Găşpărel a amintit că în anul 2002 vântul a doborât peste trei milioane de metri cubi de lemn, un volum uriaş.
Citeşte şi Una din trei şcoli funcţionează fără autorizaţii
Despre lemnul furat
Pe lângă lemnul doborât de vânt, hoţii au tăiat ilegal peste 1.000 de mc. În perioada ianuarie-iunie, inspectorii forestieri au făcut 650 de controale vizând o suprafaţă de 10.810 hectare de pădure şi au constatat tăieri ilegale în volum de 1.340 de metri cubi de lemn şi cu o valoare de 390.700 de lei. Tot în urma controalelor, inspectorii au descoperit o suprafaţă de peste 3.000 de hectare de teren care nu a fost împădurită în termenul prevăzut de lege. „3.184 de hectare de teren care nu a fost împădurit în termenul legal. Orice proprietar este obligat ca în termen de doi ani de la tăierea finală, să împădurească terenul pe care-l deţine în proprietate. Ideea este că pentru aceste situaţii s-au dat somaţii. Anul acesta s-a reuşit împădurirea a 750 de hectare de teren aflat în proprietate privată”, a spus Găşpărel. Inspectorii Gărzii Forestiere au făcut, în unele cazuri, plângeri penale pe numele celor care nu au împădurit terenul în termenul prevăzut de lege, problema este că în cele mai multe situaţii procurorii au dat neînceperea urmăririi penale.
Mihai Găşpărel a anunţat că vrea să eficientizeze activitatea instituţiei, chiar dacă numărul angajaţilor este destul de mic. Organigrama prevede peste 80 de posturi în cele cinci judeţe ale Moldovei, dar nu sunt toate ocupate.
Oana ŞLEMCO
Garda Forestieră are în subordine judeţele Regiunii de Nord-Est – Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui.
Citeşte şi ANUNŢURI ZIARUL EVENIMENTUL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau