Gaură de 7,2 milioane de lei la bugetul de stat
Dimensiune font:
Judeţul Bacău se plasează pe locul al treilea în Moldova în ceea ce priveşte prejudiciul adus bugetului de stat prin abaterile de la legalitate * verdictul este dat de Curtea de Conturi a României * oficialii arată într-un raport că primele două poziţii sunt ocupate de judeţele Suceava şi Iaşi * paguba a fost produsă prin plăţile nelegale făcute pentru lucrări de investiţii şi reparaţii curente
Bacăul nu e „fruntea” Moldovei, însă se află pe primele locuri în ceea ce priveşte prejudiciul creat la bugetul de stat prin abaterile de la legalitate şi regularitate săvârşite de autorităţile locale asupra conturilor de execuţie a bugetelor unităţilor administrativ- teritoriale în anul 2014, constatate prin controlul Curţii de Conturi. Pe primul loc la acest capitol e Suceava, iar Bacăul ocupă locul al treilea. Mai exact, conform datelor publicate în acest raport cuprinzând aspecte rezultate din acţiunile de audit financiar asupra conturilor de execuţie a bugetelor unităţilor administrativ- teritoriale pe anul 2014, în Moldova, Suceava deţine prima poziţie cu un prejudiciu de 11,3 milioane de lei, urmat de Iaşi, pe locul al doilea, cu un prejudiciu de 7,4 milioane de lei. Pe locul al treilea se află judeţul Bacău cu prejudiciu de 7,2 milioane de lei, urmat apoi de Neamţ (prejudiciu de 6,6 milioane de lei) şi Botoşani (prejudiciu de 5,1 milioane de lei). Pe ultimul loc se clasează judeţul Vaslui, cu un prejudiciu de 1,2 milioane de lei.
Plăţi nelegale pentru lucrări de investiţii
Pe lângă managementul financiar-contabil defectuos, autorităţile locale s-au „remarcat” în Raportul Curţii de Conturi şi prin prejudiciile create prin plăţile nelegale efectuate pentru lucrări de investiţii şi reparaţii curente. „Prejudiciile create prin plăţile nelegale efectuate pentru lucrări de investiţii şi reparaţii curente sunt datorate superficialităţii în ceea ce priveşte îndeplinirea sarcinilor de serviciu, activităţii deficitare a diriginţilor de şantier, angajaţi de către ordonatorii de credite pentru supravegherea şi avizarea realităţii executării lucrărilor conform proiectelor, dar şi lipsei de control din partea autorităţilor contractante asupra activităţii acestora”, se subliniază în Raportul Curţii de Conturi. În plus, mai este menţionat că entităţile verificate acceptă cu uşurinţă efectuarea unor lucrări suplimentare, fără o documentare prealabilă şi cu atragerea răspunderii proiectantului.
Servicii plătite, dar neexecutate
Abaterile de la legalitate nu se limitează însă la aceste aspect, autorităţile locale fiind responsabile şi de abateri constatate pe linia atribuirii şi derulării contractelor de servicii şi execuţie lucrări. Deficienţele sunt legate de neasigurarea unor politici concurenţiale de achiziţie, care să permită obţinerea unui preţ la nivelul celui uzual practicat pe piaţă. „De altfel, cele mai multe abateri generatoare de prejudicii constatate cu ocazia acţiunilor Curţii de Conturi au reliefat, printre altele plata unor servicii neexecutate de antreprenori, dar facturate şi plătite, decontarea de mai multe ori a unor servicii, acestea fiind cuprinse în situaţii de lucrări succesive; achiziţionarea de materiale, date ulterior în custodie executanţilor, dar care nu s-au mai regăsit în lucrările executate”, se mai arată în raport.
Citeşte şi: La Policlinica din Bacău se fură ca-n codru
Sonia PAVELESCU
„Analiza abaterilor de la normele legale constatate la nivelul unităţilor administrativ- teritoriale, a căror frecvenţă şi volum relevă adevărate surse generatoare de risipă, indică faptul că este imperios necesar să se acorde în continuare importanţa cuvenită managementului financiar- contabil pentru identificarea acelor soluţii menite să prevină fenomenul risipei şi pentru consolidarea calităţii situaţiilor financiare” – raportul- sinteză al Curţii de Conturi Bacău
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau