Gazele de şist sunt de interes naţional
Dimensiune font:
Decizia aparţine Curţii Supreme şi vine după o serie de procese intentate consiliilor locale din judeţul Vaslui care au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist de către compania Chevron * autorităţile locale nu pot decide asupra bogăţiilor subsolului pentru că aparţin statului * compania Chevron s-a retras din România de jumătate de an
În Monitorul Oficial al României din 21 august a fost publicata hotărârea Curţii Supreme prin care gazele de şist sunt incluse în categoria „resurselor de petrol” ce fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice şi aparţin statului român. „Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Bacău - Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal. Stabileşte că gazele de şist se includ în categoria resurselor de petrol ce fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice şi aparţin statului român”, se arată în hotărârea pronunţată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Procese peste procese
Judecătorii Curţii Supreme au fost solicitaţi să reglementeze chestiunea de drept de magistraţii Curţii de Apel Bacău care judecă, în recurs, două dosare care au ca obiect anularea hotărârilor pronunţate de două consilii locale din judeţul Vaslui (cele de la Pungeşti şi Alexandru Vlahuţă) ce au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul respectivelor comune. Hotărârile au fost validate de Tribunalul Vaslui care a respins acţiunile Prefecturii care solicitase instanţei anularea lor. Nu mai puţin de 15 consilii locale din judeţul Vaslui au decis, în 2013, interzicerea pe teritoriul comunelor explorarea şi exploatarea gazelor de şist, după ce compania americană Chevron a obţinut avize pentru explorarea gazelor de şist în mai multe zone. Toate hotărârile date de cele 15 consilii locale au fost atacate în instanţă de Prefectura Vaslui. Tribunalul a dat câştig de cauză, în noiembrie 2013, la judecata pe fond, unui număr de trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuţă, Şuletea şi Pogana. Magistraţii vasluieni au considerat astfel legale hotărârile consiliilor locale pe motiv că resursele minerale „gaze de şist” nu au fost declarate de interes naţional în Legea Petrolului. „Deşi Prefectura a învederat faptul că doar statul este singurul care poate avea în proprietate resursele, instanţa reţine că aceste resurse la care se face referire, respectiv gazele de şist, încă nu au fost identificate pe teritoriul comunei, nu se cunosc suprafeţele de teren care ar avea în subsolul lor aceste zăcăminte, şi nici nu au fost declarate de interes naţional, aşa cum se prevede în Legea 213/1998, pentru ca singurul care poate dispune de ele să fie statul”, se arată în motivarea instanţei de judecată.
Proprietatea statului
În alte zece procese similare judecate de un alt complet din cadrul Tribunalului Vaslui, Prefectura a câştigat în faţa consiliilor locale, hotărârile fiind considerate ilegale, judecătorul apreciind că statul poate decide asupra bogăţiilor subsolului şi nu autorităţile locale. Înainte de a acţiona în instanţă consiliile locale, Prefectura Vaslui a explicat autorităţilor că zăcămintele din subsolul României sunt proprietate publică a statului, astfel încât consiliile locale nu pot decide asupra bogăţiilor subsolului. „Potrivit Constituţiei României şi prevederilor Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, bogăţiile de orice natură ale subsolului, în stare de zăcământ, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice a statului, şi nu al unităţilor administrativ-teritoriale. În aceste condiţii, prin adoptarea hotărârilor respective, de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist, consiliile locale şi-au depăşit atribuţiile, având în vedere că acestea au putere de a hotărî exclusiv cu privire la bunurile ce aparţin domeniului public sau privat de interes local”, se arăta în motivarea Prefecturii Vaslui.
Citeşte şi: Drama copiilor isteţi din satele Moldovei
Anca POPESCU
Compania Chevron a anunţat, în luna februarie, că renunţă la explorarea gazelor de şist din România, la mai puţin de o lună după ce a renunţat şi la explorarea din Polonia. În perioda în care Chevron făcea explorări, în judeţ au avut loc mai multe proteste
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau