Grevă la mina de uraniu de la Crucea
Dimensiune font:
83 de mineri de la Exploatarea de Uraniu Crucea din cadrul Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) s-au blocat, de luni seara, în subteran şi au declanşat greva foamei * ei cer să li se garanteze siguranţa locului de muncă şi un contract pe minimum trei-patru ani
Potrivit prefectului de Suceava, Constantin Harasim, din informaţiile primite de la directorul Sucursalei Suceava a CNU, Marcel Scurtu, începând cu ora 18.30, un număr de 83 de mineri s-au blocat în subteran în galeria sectorului de exploatare a uraniului Botuşanu din comuna Ostra, aceştia declanşând greva foamei. Protestatarii au revendicări de ordin salarial, dar şi asigurarea contractului de muncă pentru următorii trei-patru ani. Prefectul a informat Ministerul Economiei de situaţia creată şi a arătat că trebuie urmată calea dialogului. „Vor o anumită stabilitate”, a declarat Constantin Harasim, care a menţionat că revendicările lor ţin de conducerea Companiei Naţionale a Uraniului şi de politica în domeniu a Ministerului Energiei.
Citeşte şi
Sesizare penală
Un constructor a ţepuit statul cu 2,63 de milioane de lei
Tensiuni mari printre ortaci
Compania Naţională a Uraniului (CNU) a decis să închidă temporar mina Crucea-Botuşana, considerată o exploatare neeconomică, şi să demareze activităţile necesare pentru începerea exploatării de la Tulgeş-Grinţies, măsuri luate în cadrul noii strategii a companiei. Alte măsuri luate de companie în ultimele luni vizează identificarea rolului CNU şi a potenţialului de a-şi îndeplini obiectul de activitate, restructurarea companiei în raport de noile obiective, modernizarea proceselor de producţie pentru creşterea randamentelor şi actualizarea şi modernizarea procedurilor şi a proceselor manageriale.
În luna ianuarie 2016, componenţa Consiliului de Administraţie a CNU a fost modificată şi a fost numit un nou director general, Gelu Agafiel Mărăcineanu. „Au fost realizate o serie de verificări şi analize care au relevat aspectele semnalate ca incorecte în managementul companiei. Au fost stabilite două direcţii de acţiune: identificarea problemelor care au dus la situaţia în care se află compania şi găsirea de soluţii care să permită funcţionarea corectă a companiei, în condiţiile date de piaţa concurenţială şi în lipsa oricăror subvenţii”, a anunţat în luna mai compania.
Ortacii nu sunt la primul protest. În februarie, când au aflat ca mina ar putea fi închisă deoarece Compania Naţională a Uraniului (CNU) nu mai are clienţi pentru minereul radioactiv, au ameninţat cu greva generală. Atunci, Sindicatul Exploatare-Preparare Uraniu din Bucureşti a transmis conducerii CNU o notificare prin care solicita garantarea păstrării locurilor de muncă, garantarea clauzelor din contractul colectiv, un plan de măsuri de protecţie socială şi creşterea salariului tarifar de încadrare cu suma de 200 de lei. Aceasta era considerată cea mai mare criză cu care s-a confruntat compania de la înfiinţare (1997) şi până în prezent. La începutul anului, în proiecţia de buget, CNU SA nu avea surse de venit, ceea ce ducea la imposibilitatea desfăşurării activităţii companiei şi implicit închiderea ei.
Eva TRANDAFIR
Pe de altă parte, redeschiderea minei de la Grinţieş le-a dat speranţe locuitorilor din zonă, care au suferit foarte mult în urmă cu mai bine de 10 ani când s-a pus lacăt pe galerie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau