HAOS!
Dimensiune font:
Deşi legitim, atât timp cât valoarea poliţelor RCA s-a triplat, protestul transportatorilor ieşeni a dat peste cap traficul din oraş. Cei care au rulat în zona delimitată de străzile Anastasie Panu - Palat - Sf. Lazăr s-au văzut prinşi în ambuteiaje imposibil de evitat * de asemenea, mijloacele de transport au avut întârzieri mari de la grafice, şefii RATP fiind nevoiţi să modifice ad-hoc rutele 1/13, 28 şi 41. În ciuda unui acord privind îngheţarea valorii poliţelor, probleme ar putea apărea din nou peste o lună, când transportatorii promit „un deranj şi mai mare”
Peste 150 de autocare şi microbuze au blocat ieri circulaţia în centrul oraşului, ocupând tronsonul cuprins între Hotel Moldova – Prefectură şi sediul BCR, de la intersecţia străzilor Palat cu Sf. Lazăr. Organizat de mai multe patronate din transporturile rutiere (UNTRR, ARTRI, APTE 2012, APULUM, FORT şi ATPJ Iaşi), protestul a fost cauzat de refuzul Guvernului de a emite Ordonanţă de Urgenţă de plafonare a tarifelor la poliţele RCA. Primele maşini au sosit în faţa Prefecturii în jurul orei 9.30, pentru ca, 10 minute mai târziu, să fie ocupat întreg Bulevardul Anastasie Panu, fiind lăsată liberă o singură bandă de circulaţie pentru maşinile de intervenţie. Evident, nicio maşină nu a mai putut circula spre şi dinspre Podu Roş, traficul rutier mutându-se astfel pe linia de tramvai din faţa Palatului Culturii, încălcându-se astfel una din regulile impuse de Primăria Iaşi în momentul avizării protestului, cea referitoare la derularea protestului „fară obstrucţionarea căile de acces a mijloacelor de transport în comun”. „Am fost nevoiţi să deviem rutele mijloacelor de transport. Astfel, traseele de tramvai 1 şi 13 au fost duse prin Tudor Vladimirescu, iar cele de autobuz 28 şi 41 pe Sf. Lazăr. Nici aşa nu am scăpat de probleme, întrucât, în jurul orei 10.30, zona Sf. Lazăr a fost blocată parţial de TIR-uri care veneau dinspre Baza 3”, spun oficialii RATP. Singurul traseu nemodificat a fost cel al tramvaiului 9, ieşenii aflaţi în vagoane parcurgând distanţa dintre Podu Roş şi Elena Doamna în aproape 30 de minute. Primăria Iaşi a refuzat să exprime un punct de vedere referitor la modul cum a decurs protestul, pasând întreaga responsabilitate Poliţiei Rutiere. Facem precizarea că Liviu Zanfirescu, şeful instituţiei, nu a putut fi contactat.
Protest suspendat 30 de zile
Programat iniţial până la ora 13.00, protestul s-a încheiat în jurul orei 11, în urma unei întrevederi a reprezentanţilor transportatorilor cu prefectului Iaşului. „Prefectura a stabilit că ne va trece prin Comisia de Dialog Social de vinerea viitoare, unde se vor discuta solicitările noastre de modificare a pachetului legislativ şi aşteptăm să transmită informarea la Guvern, aşa cum fac colegii noştri din toată ţara, prin care cerem plafonarea preţurilor la nivelul celor din 2014. Bine, solicităm şi demiterea ASF (Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, n.r.). În urma discuţiilor, am stabilit suspendarea pentru 30 de zile a protestului”, spune Vasile Toma, preşedintele Filialei Iaşi a Asociaţiei Transportatorilor de Persoane. Acelaşi lucru îl confirmă şi prefectul judeţului, Marian Grigoraş. „Am avut, la ora 10.00, o întâlnire cu delegaţia Asociaţiei Transportatorilor de Persoane din Judeţul Iaşi, ocazie cu care şi-au prezentat revendicările. Acestea privesc revenirea la tarifele RCA din anul 2014, respectiv aproximativ o cincime din valoarea actuală şi demiterea conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară. Memoriul depus de protestatari va fi transmis la Guvern în cursul zilei de astăzi (ieri, n.r.). Totodată, având în vedere că prefectul trebuie să acţioneze pentru menţinerea climatului de pace socială, am hotărât ca la următoarea şedinţă a Comisiei de Dialog Social să fie invitaţi şi reprezentanţii transportatorilor, pentru a prezenta problemele care au generat mişcarea de protest. La această şedinţă vom invita şi un delegat al Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi reprezentanţi ai firmelor de asigurare”, a spus prefectul Marian Grigoraş.
„Peste o lună, tensiunea ar putea fi mai mare”
Începând cu ora 10.45, maşinile din centrul oraşului s-au retras pe acelaşi traseu pe care au venit, provocând din nou aglomerarea traficului. La fel au stat lucrurile şi prin zonele tranzitate de TIR-urile care au staţionat pe durata protestului în zona Baza 3 – CET, despre care Vasile Toma spune că „nu erau ale noastre, erau de la o firmă din Iaşi, nu am înţeles cum se numeşte”. Tot preşedintele ATPJI spune că un eventual protest, peste 30 de zile, ar putea avea urmări şi mai devastatoare pentru transportul public şi traficul din oraş. „Dacă nu se rezolvă, peste 30 de zile va fi şi mai mult deranj. Vreau să vă spun că şi-au dorit să participe la protestul de astăzi (n.r. – ieri) mai mulţi şoferi. I-am oprit, pentru că nu mai aveau unde să încapă în faţa Prefecturii şi pe toată zona încercuită de Jandarmerie. Au rămas mulţi pe centură, au venit şi de la Vaslui şi i-am întors din drum. Practic, la protest au participat cam 10% din câţi ar fi dorit să vină. Ne-am adunat 250 la rond ERA şi au venit 150 la Prefectură, pentru că nu am vrut ca protestul să degenereze. Data viitoare, tensiunea va fi mai mare”, spune acesta. Tudor DAMASCHIN, Andrei DASCĂLU, Gabriel POP, Alina CALINIUC
* * *
Au mai fost organizate proteste şi în celelalte oraşe din Moldova. La Bacău de exemplu, peste 100 de camioane au participat la acţiune, circulând cu viteze de maximum 30 km/h. Protestul a îngreunat circulaţia pe toate arterele principale din judeţ care fac legătura cu municipiul Bacău (Moineşti, Oneşti, Piatra Neamţ). Poliţele RCA au scos transportatorii în stradă şi la Botoşani. „Protestăm împotriva poliţelor RCA care sunt exagerat de mari. Au făcut parlamentarii noştri o ordonanţă dar nu cum am vrut noi. Am cerut clar preţul de referinţă din decembrie 2014, ori ei au îngheţat preţurile timp de 6 luni de zile ori asta nu ne încălzeşte”, a declarat Marian Apetrei, coordonatorul protestului din Botoşani.
* * *
Tariful RCA, plafonat la 6.149 lei/an pentru un camion
În urma protestelor, transportatorii au anunţat că au ajuns ieri la un acord cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cu privire la plafonarea tarifului RCA la valoarea de 6.149 lei/an pentru un camion, faţă de 20.000 lei, în prezent. „Eu spun că este rezonabil acest tarif. Pentru a fi siguri de acest rezultat aşteptăm din partea ASF un comunicat de presă oficial”, a declarat Augustin Hagiu, preşedintele FORT.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau