Haos la podeţul „Octav Băncilă” VIDEO
Dimensiune font:
Un proiectant-căpuşă, lucrări neprevăzute generatoare de suplimentări de fonduri şi tragere de timp până la „momentul oportun” * aceasta este caracatiţa care funcţionează cu succes şi la pasajul „Octav Băncilă”, obiectiv aflat la a 4-a prelungire de termen şi la primele schimbări de proiect şi soluţie tehnică * în ce priveşte fondurile, acestea s-au luat şi sau dat, prin compensare, când de la constructor, când către proiectant
Şefii Primăriei recunosc că una dintre cele mai complexe şi dificile lucrări executate în municipiul Iaşi, cu fonduri europene nerambursabile, este cea de construire a Pasajului suprateran „Octav Băncilă”. În opinia acestora, complexitatea lucrării este dată de zona de şantier, aflată într-o zonă urbană intens circulată, cu multe artere rutiere şi căi ferate, cât şi de reţelele de utilităţi din subteran.
În prezent, la Pasajul Octav Băncilă se lucrează la montarea tablierului metalic pe tronsoanele dintre pilonul2 şi 1, precum şi între pilonul1 şi culeea C1, cu termen de finalizare, 30 octombrie 2014, precum şi montarea plăcilor de beton prefabricate peste tablierul metalic, lucrare care are ca termen de finalizare, data de 20 decembrie 2014. Pe data de 28 august 2014, ADRNE Piatra Neamţ a aprobat revizuirea proiectului tehnic, iar termenul de implementare a proiectului este programat a fi prelungit până la data de 16 decembrie 2015. Valoarea contractului s-a redus cu 3,6 milioane lei, datorită înlocuirii rampelelor şi bretelei de acces spre Arcu, prin noua soluţie tehnică avizată, ce prevede piloţi de beton armat şi ziduri de sprijin din beton. „Iniţial, soluţia prevăzută de proiectant pentru rampele de acces prevedea rampe de pământ armat. Problema a apărut la momentul săpăturilor, când au fost descoperite reţele de canalizare care nu figurau în planurile oficiale transmise de către SC Apavital SA. A fost nevoie de devierea acestor reţele şi de modificarea soluţiei tehnice pentru rampe, care să devină din piloţi şi ziduri de sprijin din beton armat”, a precizat viceprimarul Mihai Chirica.
Doi în ecuaţia haosului de la pasaj - ApaVital sau Expert Proiect
Modificarea proiectului privind rampele de acces nu a modificat însă parametrii pasajului superior Octav Băncilă. Potrivit datelor tehnice, platforma de 11,90 metri lăţime va cuprinde partea carosabilă (7,80 m, 2 adică două benzi x 3,90 m fiecare) şi două trotuare pietonale (1,70 fiecare, din care 0,20 m pentru parapetul de siguranţă). „Din păcate, operatorul autorizat ApaVital nu a ştiut să identifice cu exactitate poziţia reţelei de canalizare, astfel încât am fost nevoiţi să modificăm o parte din proiectul tehnic. Modificarea priveşte doar rampa de acces pe pasaj. Am aflat, cu surprindere, că sunt unele voci, printre care şi cea a preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, care spun că pasajul va avea... sens unic. Este o dovadă de rea-credinţă. Ţin să-i aduc la cunoştinţă că sensurile de circulaţie nu se stabilesc după cum bate vântul, ci după indicatorii de trafic rutier. Iar conform proiectului, pasajul are două benzi de circulaţie, care permit două sensuri de mers”, a declarat Mihai Chirica.
Valoarea totală a proiectului „Axa de dezvoltare Nord-Sud Pasaj Octav Băncilă” este de 87,761 milioane lei, din care 70 milioane lei reprezintă fonduri europene nerambursabile. Contractul de lucrări a fost câştigat prin licitaţie publică de către Asocierea SC Conest SA Iaşi (lider), SC Eky Sam SRL Tg. Frumos, SC Vega 93 SRL Galaţi, SC Corefero SA Galaţi.
Probleme la Ciric şi pe cele două drumuri judeţene spre Vaslui şi Botoşani
După ce executivul Primăriei Iaşi s-a dumirit că proiectantul de la Expert Proiect 2002 a greşit amplasarea conductelor în arealul pasajului Octav Băncilă, acestuia i s-a mai suplimentat contractul, ajungându-se la suma de 1,5 milioane lei. Ulterior, în cursul acestei luni, acelaşi executiv local dispune reproiectarea rampelor de acces pe pasaj, a legăturilor cu cele 7 străzi şi devierea reţelelor de apă-canal, fapt pentru care, au loc suplimentări de 12 milioane de lei. În paralel, cel care are de suferit este constructorul, SC Conest SA, care este nevoit să renunţe la suma de 3,6 milioane lei din contractul iniţial. Firma proiectantă nu este la primul proiect de anvergură derulat în Iaşi. În anul 2008, firma Expert Proiect 2002, câştigă contractul cu municipalitatea ieşeană pentru consultanţă şi proiectare pentru proiectul „Zona de agrement Ciric”. Contractul, ce presupunea servicii de arhitectură, servicii de inginerie specializată şi servicii de inginerie integrată, servicii de proiectare urbanistică şi peisagisitică, servicii conexe de consultanţă ştiinţifică şi tehnică, servicii de testări şi analize tehnice, cu o valoare de 700 mii lei, îi este atribuit acestei firme în acelaşi an. După cum s-a văzut ulterior, proiectarea a fost una deficitară iar punerea în operă a proiectului iniţial s-au înregistrat mari derapaje. La nivel judeţean, firma bucureşterană al cărei „cap de pod” este Claudia Stoica, fostă şefă a Biroului de Proiecte Europene al Primăriei Iaşi, s-a ocupat de proiectarea modernizării drumurilor Iaşi-Vaslui şi Iaşi-Botoşani, ambele cu mari probleme în implementare. Nelu PĂUNESCU
* * *
ADRNE Piatra Neamţ a comunicat ieri aprobarea revizuirii proiectului tehnic la pasajul Octav Băncilă. Termenul de implementare a proiectului a fost prelungit până la 16 decembrie 2015. Iniţial, lucrările erau prevăzute a fi terminate la 20 decembrie 2014.
* * *
„Conform proiectului, pasajul are două benzi de circulaţie, care permit două sensuri de mers” - Mihai Chirica, viceprimar
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau