Harta zonelor afectate de lipsa apei
Dimensiune font:
În acest moment, 24 de comune din judeţ dispun de apă câteva ore pe zi. Reprezentanţii ApaVital susţin că situaţia poate deveni dramatică în cazul în care ieşenii nu înţeleg că nu este permisă utilizarea apei în alte scopuri decât cel casnic. Pe de altă parte, autorităţile locale trebuie să conştientizeze cât de importante sunt, pe timp de secetă capacităţile de stocare, majoritatea satelor neavând în acest moment rezervoare de apă
Seceta de anul acesta a afectat agricultura şi viaţa de zi cu zi a oamenilor. Lipsa apei devine din ce în ce mai acută, iar oamenii trebuie să economisescă fiecare picătură de apă. Cei mai mulţi, însă, nu o fac, pe considerentul că mai importante sunt culturile, preferând să folosească lichidul vital pentru udatul grădinilor. Cum fântânile au secat sau sunt pe cale să sece, oamenii folosesc la irigat apa de la robinet. Situaţia durează de ceva timp, motiv pentru care ApaVital s-a văzut pusă în situaţia de a nu putea furniza apă în regim normal, trecând la raţionalizarea ei. „Cu toate că ApaVital a făcut din nou apel la un consum raţional de apă din partea clienţilor săi, consumul din ultima perioadă depăşeşte capacitatea instalată, în condiţiile în care se utilizează apa în alte scopuri decât cel menajer. Din acest motiv, ApaVital este pusă în neplăcuta situaţie de a furniza apă potabilă după program, pe toată perioada secetoasă”, spun oficialii societăţii din Copou.
Tarif unic. Scumpirile conjuncturale sunt excluse!
De altfel, reprezentanţii ApaVital au întocmit o situaţie centralizată cu problemele apărute în judeţ. Astfel, în comunele Focuri, şi Cornele Caprei (aici fiind inclus şi satul Arama), apa folosită la irigaţii a dus la scăderea nivelului apei în rezervoarele de 750 respectiv 550 mc. În aceste două localităţi, apa se distribuie zilnic între orele 7-10 şi 17-21. Aceleaşi probleme (folosirea apei în alte scopuri) au fost semnalate în comunele Lungani (satele Lungani şi Goeşti) şi Deleni (Maxut, Feredeni, Poiana, Deleni, Slobozia) cu menţiunea că aici nu există nici măcar rezervoare de apă potabilă, acestea fiind în curs de executare de primăriile locale. Programul de furnizare a apei este 8-12 şi 16-20 în Lungani, respectiv 5-23 în Deleni. „Până când unităţile administrative teritoriale nu îşi vor finalize investiţiile în capacităţile de stocare a apei, pe care ni le vor preda în administrare, nu există soluţii. Sigur, am putea dubla tariful apei acolo unde aceasta este folosită în alte scopuri, însă conform prevederilor legale, suntem nevoiţi să avem un tarif unic în aria de operare”, spune Răzvan Manolache, purtătorul de cuvânt al ApaVital Iaşi. Alte localităţi unde apa de distribuie în diferite intervale orare sunt Valea Lupului, Bârnova, Cercu, Todirel, Pietrărie, Hlincea, Fântânele, Plugari, Plugarii Vechi, Oneşti, Şipote, Hălceni, Mitoc, Chişcăreni, Iazu Nou, Iazu Vechi, Mirosloveşti, Soci, Andrieşeni, Buhăeni, Glăvăneşti, Spineni, Fântânele, Drăgăneşti, Iepureni, Hălăuceşti, Cotnari, Cârjoaia, Răducăneni, Roşu, Bohotin, Gorban, Podu Hagiului, Victoria, Şendreni, Frăsuleni, Luceni, Icuşeni, Sculeni, Ţigănaşi, Cârniceni, M. Kogălniceanu şi Moşna.
Rezervoare umplute noaptea
În comunele Scobinţi (Scobinţi, Bădeni, Feteşti) şi Cepleniţa (Cepleniţa, Buhalniţa), dar şi în oraşul Hârlău, strategia diferă. Aici se furnizează apă pe timpul zilei, serviciul fiind sistat noaptea pentru reumplerea rezervoarelor. „ApaVital nu poate aplica măsuri coercitive. Nu putem intra în curţile oamenilor pentru a vedea cum folosesc apa. Reamintim că obligaţiile contractuale ale clienţilor noştri prevăd că toţi utilizatorii, indiferent de forma de proprietate, au obligaţia de a asigura folosirea eficientă şi raţională a apei preluate din reţeaua publică de alimentare. Din acest motiv, facem apel la clienţii din aceste zone să utilizeze raţional apa, doar pentru consum uman şi menajer”, mai spune Răzvan Manolache.
Tudor DAMASCHIN
* * *
Să moară capra vecinului!
În comuna Bivolari, apa se distribuie în mod diferit pentru localnici. Programul de furnizare a apei pentru cei din zona joasă este 6.00-9.00 şi 18.00-21.00 şi 10.00-16.00 pentru cei din centru. Alimentarea cu apă se face prin intermediul societăţii Nova Apa Serv Botoşani, care se confruntă cu aceleaşi probleme, prin urmare, furnizează apă cu debit scăzut.
* * *
60
Este numărul total al localităţilor ieşene afectate de raţionalizarea apei
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau