Iaşul, prins în menghina dezastrelor naturale
Dimensiune font:
Peste 70 de localităţi din judeţul Iaşi sunt expuse în permanenţă la efectele fenomenelor naturale, fie că e vorba de ninsoare, inundaţii, grindină sau secetă * Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi a pus pe hârtie zonele cele mai afectate în caz de cutremur
Ieşenii sunt printre cei mai predispuşi din ţară la catastrofe naturale, arată un raport al Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi. Potrivit unei informări prezentate în cadrul Comisiei de Dialog Social din cadrul Prefecturii Iaşi, peste 70 de localităţi din judeţul Iaşi au fost afectate, în cursul acestui an, de fenomene hidro-meteorologice periculoase, fie că e vorba de precipitaţii abundente, furtuni, grindină, secetă, temperaturi extreme sau inundaţii. „Pe timpul căderilor masive de precipitaţii sub formă de zăpadă şi condiţii de viscol, toate categoriile de drumuri pot fi afectate. De asemenea, inundaţii se produc ca urmare a revărsărilor de ape, pe râurile Prut, Jijia, Miletin, Bahlui, Siret, Moldova şi Bârladul Superior şi scurgerilor de pe torenţi sau avariilor la construcţiile hidrotehnice. Din evidenţele statistice reiese faptul că frecvenţa de producere a inundaţiilor produse de revărsări ale cursurilor de apă este, în medie, o dată la doi ani”, a precizat colonel Dan Iamandi, inspector şef al ISU Iaşi. Printre localităţile cele mai afectate se numără Paşcani, Târgu Frumos, Podu Iloaiei şi comune din zona limitrofă a municipiului Iaşi.
Zonele roşii de risc la cutremur
În ceea ce priveşte riscul seismic, reprezentanţii ISU Iaşi au atras atenţia că judeţul Iaşi se află în categoria cu risc ridicat. Zonele cele mai expuse efectelor, având în vedere că sunt clădiri care au fost construite înainte de anul 1977, sunt zona centrală a municipiului Iaşi, zona cuprinsă între Podu Roş şi Podul de Piatră, fiind vorba de străzile Dimitrie Cantemir, Nicolae Iorga, şoseaua Naţională şi Aleea Decebal, zona cuprinsă între gara Nicolina, bulevardul Primăverii, Splai Bahlui şi campusul Tudor Vladimirescu, cartierul Tătăraşi (în zona delimitată de strada Vasile Lupu şi strada Ciurchi), cartierul Copou (zona delimitată de strada M. Costăchescu, bulevardul Carol şi strada Codrescu), zona centrală a municipiului Paşcani, cuprinsă între primăria municipiului şi Spitalul Municipal, zona centrală a oraşului Târgu Frumos, cuprinsă între primărie şi Staţia Serviciului de Ambulanţă, zona centrală a oraşului Hârlău, cuprinsă între primărie şi Spitalul Orăşenesc. Alunecările de teren reprezintă un alt factor de risc ridicat în judeţul Iaşi. Printre unităţile administrativ-teritoriale afectate de alunecări de teren în ultimii ani se numără municipiul Iaşi, în zona Bucium – Fundac Păun, Miroslava, Bârnova, Comarna, Cepelniţa, Cucuteni, Cozmeşti, Golăieşti, Ion Neculce, Moţca, Mirosloveşti, Scobinţi, Valea Seacă şi Vânători.
Cea mai mare regională de drumuri riscă să rămână fără sediu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau