Ilegalităţile Dedeman, penalizate cu 18 milioane lei
Dimensiune font:
Gigantul Dedeman ucide concurenţa pe piaţa de bricolaj din Iaşi, prin înţelegeri nelegale cu mari producători din România * ilegalităţile au fost descoperite anul trecut de Consiliul Concurenţei, care a aplicat retailerului sancţiuni record, de peste 18 milioane de lei * în fapt, compania Dedeman a semnat înţelegeri cu Ariston Thermo România SRL şi Porta KMI România, prin care erau fixate preţurile de revânzare sau cotele de adaos comercial pentru produse vândute şi în lanţurile de magazine de bricolaj din judeţul Iaşi * detaliile anchetei au fost confirmate de preşedintele Consiliului Concurenţei
Intrat recent în atenţia publică pentru depozitul de construcţii amplasat în B-dul Primăverii nr. 2, sugrumând astfel traficul rutier din zona Cotnari – B-dul Socola, compania Dedeman a încasat o amendă record la sfârşitul anului trecut. Neregulile descoperite de experţii Consiliului Concurenţei au dus la amendarea gigantului de pe piaţa de bricolaj cu o sancţiune de 18.662.498 lei, fiind un record absolut pe piaţa marilor retaileri din România. Informaţia a fost confirmată ieri de o delegaţie a Consiliului Concurenţei venită la Iaşi, condusă chiar de preşedintele acestei instituţii, Bogdan Chiriţoiu. Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiilor având ca obiect înţelegerile prin care au fost fixate preţurile pentru produsele Porta KMI România (uşi) şi Ariston Thermo România SRL (centrale termice). Consiliul Concurenţei a constatat că între fiecare dintre cele două companii şi distribuitori s-au încheiat contracte prin care stabileau preţurile de revânzare sau cotele de adaos comercial. Astfel, au arătat experţii Consiliului Concurenţei, s-a restrâns capacitatea distribuitorilor de a-şi stabili singuri preţul de revânzare şi s-a eliminat concurenţa prin preţ dintre aceştia, inclusiv la Iaşi. „Compania Porta KMI România SRL şi 24 de distribuitori a acesteia au fost sancţionaţi cu amendă totală de 15.063.781 lei. 11 companii au recunoscut participarea la înţelegerea anticoncurenţială şi au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%. Cele mai mari amenzi au fost aplicate retailerilor Dedeman – 9.154.167 lei şi Arabesque SRL – 3.553.898 lei, urmaţi de Porta KMI România SRL – 481.004 lei, Casa Noastră SA – 444.751 lei, Proges SRL – 471.593 lei”, au arătat inspectorii Consiliului Concurenţei.
Giganţii calcă în picioare concurenţa prin înţelegeri nelegale
În urma celei de-a doua investigaţii, compania Ariston Thermo România SRL şi 15 distribuitori ai acesteia care activează pe piaţa distribuţiei centralelor termice şi boilerelor au fost sancţionaţi cu 13.061.813 lei, adică aproximativ 2,9 milioane de euro, pentru fixarea preţurilor de revânzare. „Din cele 16 companii sancţionate, 15 au recunoscut participarea la înţelegerea anticoncurenţială şi au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%. Cele mai mari amenzi au fost aplicate pentru Dedeman SRL – 9.508.331 lei, Ariston Thermo România SRL – 1.798.424 lei, Marelvi Impex SRL – 518.913 lei. Conform Legii Concurenţei, sunt interzise orice înţelegeri între companii care denaturează concurenţa, în special cele prin care se stabilesc preţurile de vânzare sau cumpărare sau cele prin care se împart pieţele sau sursele de aprovizionare”, a indicat conducerea Consiliului Concurenţei.
Sancţiuni până la 5% din cifra de afaceri
Preşedintele acestei instituţii, Bogdan Chiriţoiu, a declarat că marile companii încalcă Legea Concurenţei cu bună ştiinţă, iar anchete precum cea în care au fost descoperite înţelegerile anticoncurenţiale pot dura până la cinci ani de zile. „Necunoaşterea legii nu este o scuză pentru nimeni. Cele mai frecvente practici sancţionate sunt, în continuare, pentru fixare de preţ pentru revânzare, interdicţii de revânzare sau interdicţia teritorială a vânzării. Astea afectează companiile mici şi medii”, a declarat Chiriţoiu. Anul trecut, cam jumătate dintre sancţiuni au fost pe zona de acorduri între producător şi distribuitor sau distribuitor şi retailer, iar valoarea sancţiunilor pot fi de la 0.5% la 5% din cifra de afaceri. „O investigaţie durează în medie doi ani, iar dacă se ajunge la instanţă, se mai adaugă trei ani. Noi deschidem investigaţia în cinci ani de la comiterea faptei, iar dacă nu i-am prins în timpul ăsta, fapta s-a prescris, iar cazul trebuie finalizat nu mai târziu de 10 ani de la comiterea faptelor”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Recent, mai mulţi ieşeni au taxat amplasamentul noului magazin de materiale de construcţii Dedeman în zona fostelor hale Iasitex, considerând că locul construcţiei este la periferia oraşului şi nu într-o zonă intens populată.
O societate a primăriei plăteşte lefuri mai mari decât veniturile totale
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau