Încă o tragere pentru Mausoleul lui Simirad
Dimensiune font:
Construcţia monument istoric de pe strada Vasile Alecsandri îşi aşteaptă sentinţa * după aproape opt ani în care s-au investit deja peste 10 milioane lei, şefii judeţului pregătesc o nouă licitaţie pentru serviciile de proiectare, în condiţiile în care documentaţia existentă a expirat * ani la rând, două firme ieşene au avut grijă să blocheze orice intervenţie la posibilul viitor sediu al Consiliului Judeţean Iaşi
Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi încearcă din nou resuscitarea clădirii monument de pe strada Vasile Alecsandri nr. 6. Aflată în patrimoniul CJ Iaşi, construcţia zace neatinsă de ani buni, iar tentativele de reabilitare au eşuat de fiecare dată. Conducerea judeţului făcuse anterior studii costisitoare, de sute de mii de lei, dar care au expirat între timp. Drept urmare, la sfârşitul săptămânii trecute, CJ Iaşi a deschis din nou procedura de contractare a serviciilor de proiectare pentru revizuirea şi completarea documentaţiei tehnice aferente acestui obiectiv, iar costurile estimate se ridică la 125.000 lei. Acesta este unul din primii paşi pentru revitalizarea clădirii monument istoric. Construcţia stă abandonată încă de pe vremea când şef al judeţului era Constantin Simirad şi a cunoscut cea mai neagră perioadă în timpul lucrărilor făcute de defuncta Moldoconstruct SA. Această firmă a câştigat de două ori licitaţiile de construcţie şi tot de atâtea ori i-a fost reziliat contractul. La momentul la care contractul cu Moldoconstruct SA a fost reziliat pentru a doua oară, din cauză că nu şi-a respectat termenul de finalizare, firma a acţionat în judecată CJ Iaşi. Din acel moment, timp de doi ani nu s-au putut organiza licitaţii, iar lucrările la clădire nu erau realizate nici pe jumătate.
Blestemul Moldoconstruct
Până 2011, în clădirea supranumită Mausoleul lui Simirad se investiseră deja patru milioane lei. Lucrările au fost sistate apoi, în urma unor neînţelegeri între consilierii CJ Iaşi privind costurile de reparaţii ale acoperişului. Proiectul respins prevedea o investiţie de un milion de lei. Drept urmare, s-au impus lucrări de conservare. Tot atunci, firma responsabilă de reabilitare - Moldoconstruct SA - a intrat în insolvenţă, nefiind capabilă de finalizarea lucrărilor.
În 2013, noul sediu CJ a intrat din nou în reparaţii, după ce Moldoconstruct a câştigat miraculos contractul de 6,47 milioane lei. Un an mai târziu, contractul cu Moldoconstruct a fost reziliat, după ce firma de construcţii nu a finalizat la timp lucrările prevăzute.
În bugetul pe anul 2015 şi pentru creditul de angajament pe anul 2016, consilierii judeţeni au aprobat 8,45 milioane lei în vederea finalizării noului sediu. Lucru care nu s-a mai întâmplat deoarece licitaţia pentru serviciile de proiectare a fost şi ea pecetluită de o contestaţie făcută de Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA, singura participantă la licitaţie. Această procedură a ajuns în instanţă, ducând la reluarea licitaţiei, anul acesta.
Destinaţie: muzeu sau birouri?
În 2013, Impex Romcatel SA propunea refacerea clădirii sub forma unui muzeu, având în vedere valoarea istorică a acesteia. În prezent, nu este cunoscută cu exactitate care va fi destinaţia clădirii, însă au existat discuţii intense că aceasta ar fi viitorul sediul al CJ Iaşi, în condiţiile în care angajaţii acestei instituţii îşi desfăşoară activitatea în clădirea Instituţiei Prefectului Iaşi. „În clădirea supusă consolidării, restaurării, refuncţionalizării şi modernizării, a funcţionat prestigioasa revistă de cultură Viaţa Românească. Aceasta şi-a început activitatea în luna martie a anului 1906, la Iaşi. Tema de proiectare ce a stat la baza documentaţiei de atribuire a lucrărilor de proiectare, în anul 2009, nu a luat în considerare simbolul şi mesajul, ignorând complet faptul că oraşul Iaşi are înmagazinată multă istorie, pe de o parte, şi pe de altă parte nu s-a ţinut cont de faptul că suprafaţa edificiului este foarte generoasă şi permite o dezvoltare pe mai multe planuri”, se arată într-un raport pentru siguranţa la incendiu realizat de Impex Romcatel SA. Pe lângă destinaţia unui muzeu, Impex Romcatel SA a propus o abordare contemporană într-o arhitectură clasică, prin conceperea unor săli multifuncţionale şi de conferinţe.
Din grupul decizional al organizării, derulării şi finalizării procedurii de atribuire fac parte preşedintele CJ Iaşi, Marical Popa, vicepreşedinţii Victorel Lupu şi Victor Chirilă, membri ai direcţiilor din aparatul executiv şi 34 consilieri judeţeni. Data limită pentru evaluarea ofertelor este 2 decembrie.
HARTA migraţiei forţei de muncă în Regiunea de Nord-Est FOTO
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau