Încălzire pe datorie la Suceava
Dimensiune font:
Imperativul contractării împrumutului de 5 milioane de lei survine faptului că Thermonet nu a încasat nicio factură de la populaţie, primii bani urmând a intra în conturile societăţii abia în decembrie. Vasile Mocanu (ALDE) l-a apostrofat pe Lucian Harşovschi (PNL), spunându-i că, în calitate de membru al comisiei de negociere, „a adus ca transportator firma Thermonet, care nu are capital de lucru”
Consiliul Local a aprobat, în şedinţă de îndată, contractarea creditului de Trezorerie, în valoarea de 5 milioane de lei, pentru asigurarea stocurilor de biomasă necesare producerii energiei termice în centrala în cogenerare de înaltă eficienţă, în perioada rămasă din acest an. Suma contractată urmează a ajunge la Bioenergy, societate care s-a trezit decapitalizată, în condiţiile în care, de mai mult de 2 luni, nu a mai primit nimic din contravaloarea agentului termic livrat către transportatorul în faliment Termica. Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 13 voturi „pentru” şi 3 abţineri, doar 15 din totalul de 23 membri ai deliberativului sucevean, onorând convocarea în şedinţă. Din start, consilierii nu au înţeles că cele 5 milioane de lei trebuie oricum plătite către transportatorul Thermonet, cu titlul de subvenţie la diferenţa dintre tarifele la gigacalorie, iar ulterior să ia calea Bioenergy. Însă, imperativul contractării creditului survine faptului că Thermonet abia şi-a intrat în rol, neîncasând nicio factură de la populaţie, primii bani urmând a intra în conturile societăţii abia în decembrie. Pe deasupra, nici Primăria nu poate onora respectivul avans, imposibilitate în care este pusă de contribuabilii suceveni, care anul acesta au venit cu plăţi mult diminuate către bugetul local. Nu în cele din urmă, soluţia creditului este una salvatoare, ţinând cont că dobânda de Trezorerie foarte avantajoasă. Primarul Ion Lungu a arătat că, în cazul unui serviciu de interes public, legea prevede că autorităţile locale sunt obligate să asigure încălzirea locuinţelor, indiferent dacă o fac prin intermediul firmelor private sau a celor de stat. „Cum consideraţi dumneavoastră aşa vom face, dar vă rog să luăm o decizie, într-un sens sau altul”, s-a adresat Lungu consilierilor.
„Trăind într-un colectiv, vinovat nu este cetăţeanul, care nu poate să plătească, problema fiind una de sistem”, consideră independentul Arămescu.
La rându-i, independentul Adrian Arămescu a pus în vedere că, atât timp câte este vorba despre un serviciu „colectiv”, aceleaşi autorităţi sunt nevoite să-şi asume răspunderea, mai ales că în cauză se află şi beneficiari care nu au capacitatea de a plăti, în fapt aceasta fiind şi raţiunea acordării subvenţiilor. „Pentru a intra în normalitate, creditul este mai mult decât necesar. Trebuie să fim raţionali şi să vedem realitatea, pentru că, trăind într-un colectiv, vinovat nu este cetăţeanul, care nu poate să plătească, problema fiind una de sistem. De vină nu este nici a Consiliului Local, ci majoritatea guvernelor, care au patronat această ţară”, a iterat Arămescu. La o întrebare a consilierului PSD, Eugen Girgan, primarul Lungu a precizat că banii sunt daţi cu titlu de avans, conform legii, în vederea achiziţionării de combustibili, fiind întâmplător faptul că aceştia ajung la Bioenergy, şi nu la Termica, la fel ca altădată.. „Ei trec prin Thermonet, dar au, prin ordin de plată, direct destinaţia achiziţionare de masă lemnoasă de către Bioenergy. În anul anterior, banii au trecut prin Termica şi au ajuns 100% la Bioenergy”, a precizat Ion Lungu. Alesul local Vasile Mocanu (ALDE) l-a apostrofat pe viceprimarul Lucian Harşovschi (PNL), că în calitate de membru al comisiei de negociere „a adus ca transportator firma Thermonet, care trebuia să aibă capital de lucru, şi nu să fie asigurat de către Primărie”. „Este o firmă de apartament care nu a făcut niciodată acest serviciu şi care nu are capital propriu, iar acum suntem într-un deja vu, cum era cu Termica, doar că acum dăm bani la o societate privată, ba, mai mult, la un monopol cu acelaşi acţionar”, a iterat Vasile Mocanu, opinând că împrumutul acoperă doar 2 luni, după care „de gerul Bobotezei, firma va veni iarăşi să ceară bani”. Din rândul liberalilor, Viorel Seredenciuc, care în şedinţa anterioară au votat pentru amânarea luării unei hotărâri, şi-a revizuit poziţia, considerând că respectivul credit este dezirabil. „Este vorba despre căldura oamenilor. Părinţii mei se încălzesc la centralizat, şi au 80 de ani. Eu ce să le spun, că au fost oameni care fac opoziţie, şi de asta stau în frig?”, a relevat Viorel Seredenciuc.
Citeşte şi: Războiul aeroporturilor din Moldova
Lidia DIACONU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau