Incendii cauzate de improvizaţiile la instalaţiile electrice
Dimensiune font:
Cap de listă în ceea ce priveşte numărul incidentelor de acest gen este Suceava, judeţ urmat de Bacău
Potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), instalaţiile electrice defecte şi echipamentele electrice improvizate au provocat la nivel naţional, în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie, un număr de 913 incendii la locuinţe, care au făcut 42 de victime. În cele şase judeţe în care îşi desfăşoară activitatea compania E.ON Moldova Distribuţie au fost înregistrate, în acelaşi interval, 160 de incendii cauzate de instalaţiile şi echipamentele electrice, în vreme ce numărul victimelor s-a ridicat la 7. Cele mai multe incendii cu această cauză au avut loc în judeţul Suceava (49), urmat de judeţele Bacău (31), Neamţ (25), Botoşani şi Iaşi (câte 23), respectiv Vaslui (9).
Majoritatea covârşitoare a evenimentelor nefaste au avut loc în mediul rural, fiind afectate cu precădere casele de locuit unifamiliale, conform datelor IGSU. „Este foarte important ca toţi cei care deţin instalaţii şi echipamente electrice să acorde atenţie permanentă modului de utilizare a acestora, mai ales odată cu venirea sezonului rece, când au loc şi cele mai multe incendii provocate de aparatele de încălzit electrice. Instalaţiile subdimensionate sau improvizate pentru alimentarea unor aparate de încălzit prezintă risc major de producere a unor incendii, cu urmări extrem de grave asupra vieţii sau bunurilor oamenilor. Aceleaşi efecte pot să le aibă şi utilizarea unor echipamente electrice neomologate/artizanale sau ce prezintă anumite deficienţe”, spun reprezentanţii E.ON.
Apelaţi doar la specialişti
Un alt aspect foarte important de care trebuie să se ţină seama este apelarea la specialişti pentru realizarea instalaţiilor electrice atât pentru proiectare, cât şi pentru execuţie. Nu apelaţi la meşteri de ocazie în speranţa că astfel veţi scoate mai puţini bani din buzunar, pentru că riscurile pe care vi le asumaţi v-ar putea costa nu numai bunurile materiale, locuinţa, ci chiar şi viaţa dvs. şi a celor dragi. De asemenea,
folosirea aparaturii electrocasnice poată fi făcută în condiţii de siguranţă dacă sunt respectate normele tehnice din domeniu, iar conductoarele, siguranţele, prizele etc. sunt corect dimensionate şi instalate. Tudor DAMASCHIN
* * *
De la începutul anului, în Moldova au fost înregistrate 160 de incendii datorate defecţiunilor sau improvizaţiile la instalaţiile şi echipamentele electrice. Cu excepţia judeţului Iaşi, în toate celelalte judeţe din Moldova deservite de E.ON se depăşeşte media naţională la numărul incendiilor provocate de instalaţiile electrice la locuinţe în mediul rural.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau