Invenţia care poate revoluţiona industria energetică
Dimensiune font:
Doi profesori universitari ieşeni au prezentat autorităţilor tehnologia ecoinovativă pentru conversia cu plasmă a deşeurilor în energie electrică şi termică * dacă ar fi aplicată, această invenţie ar putea aduce economii însemnate în bugetele autorităţilor locale * deja, ideea ieşenilor a stârnit deja interesul mai multor investitori din Cehia şi Germania * iniţiatorii arată că prin instalaţia cu plasmă pot fi valorificate eficient mai multe tipuri de deşeuri care până acum nu erau destul de folosite în industria energetică
Inginerul Iulian Cucoş, cadru didactic al Facultăţii de Ştiinţă şi Ingineria Materialelor şi profesorul universitar dr. inginer Neculai Eugen Seghedin, din cadrul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” Iaşi, au explicat până la cel mai mic detaliu cum deşeurile din judeţul Iaşi pot fi transformate în energie, printr-un procedeu cât se poate de ecologic şi, totodată, economic. Proiectul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” Iaşi, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial – având o valoare de 51 milioane lei – cu o perioadă de derulare între decembrie 2012 – februarie 2016, a dus la realizarea Platformei de Cercetare Ştiinţifică ENERED, o infrastructură unică în România de cercetare multidisciplinară în domeniile energiei durabile. Aceasta presupune producerea energiei din surse regenerabile, managementul producerii şi consumul de energie din surse regenerabile, producerea de energie curată din combustibili fosili, creşterea randamentului de conversie şi reducerea intensităţii energetice primare. În cadrul platformei ENERED, la Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului s-a realizat Laboratorul de optimizare a Biogazului pentru utilizarea energetică ce are în componenţă o instalaţie de gazeificare cu plasmă a biomasei şi deşeurilor. „Aceasta este o invenţie unicat în România, a fost concepută şi proiectată de un colectiv de cadre didactice universitare în perioada 2012-2014, realizată cu ajutorul firmei Plazarium LLC, cu sediul în Moscova. Instalaţia de gazeificare cu plasmă a deşeurilor se bazează pe tehnologia pentru conversia deşeurilor cu plasmă de înaltă temperatură şi tehnologia cu hidrogen şi permite realizarea mai multor obiective tehnice, economice şi de mediu. De exemplu, putem separa mecanic diferite fluxuri de deşeuri, cum ar fi materiale reciclabile, deşeuri biodegradabile, deşeuri cu o putere calorică superioară şi deşeuri inerte. Producerea energiei electrice şi termice cu ajutorul acestei instalaţii se face la un cost foarte scăzut”, a declarat profesorul Iulian Cucoş.
Avantajele invenţiei de la „Gh. Asachi”
Iniţiatorii proiectului au subliniat faptul că instalaţia poate îmbunătăţi inclusiv sistemul de alimentare cu căldură în municipiul Iaşi, înlocuind sistemul existent bazat pe centralele termice de cvartal dotate cu echipamente de cogenerare care utilizează combustibili solizi şi gazoşi şi care au un randament tehnic şi economic redus, cu un impact negativ major asupra mediului. „Instalaţia converteşte în gaz de sinteză orice tip de deşeu municipal solid, deşeuri medicale, anvelope, deşeuri periculoase, biomasa, sedimente râu, cărbune şi cocs de petrol, utilizând tehnologia cu plasmă de înaltă temperatură (aproximativ 20.000 grade Celsius) şi tehnologia cu hidrogen. Funcţionează în regim continuu, utilizând reţeaua de energie electrică doar pentru iniţierea procesului. Energia termică produsă în proces este recuperată în diverse puncte ale instalaţiei şi este utilizată pentru obţinerea agentului termic necesar pentru alimentarea unui sistem de termoficare extern”, mai spune profesorul Iulian Cucoş. În ceea ce priveşte avantajele economice, instalaţia elimină costurile legate de amenajarea şi gestionarea gropilor de gunoi municipale, minimalizează costurile legate de alimentarea cu combustibil, întreţinere şi exploatare a centralelor de termoficare clasice, reducerea impactului gropilor de gunoi municipale şi a centralelor asupra mediului. Implementarea acestui sistem, spun iniţiatorii, ar reduce tariful pentru colectarea deşeurilor de la populaţie, agenţi economici şi instituţii publice.
Cea mai mare regională de drumuri riscă să rămână fără sediu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau