Investiţii de peste 31 milioane de lei la Universitatea Suceava
Dimensiune font:
11 laboratoare dotate cu 137 de echipamente de cercetare-dezvoltare vor fi puse la punct în cadrul celui mai mare proiect derulat de instituţia academică suceveană * prin acest demers, Universitatea „Ştefan cel Mare” îşi propune să atragă tineri cercetători şi specialişti
Universitatea „Ştefan cel Mare” vrea să creeze o infrastructură de cercetare-dezvoltare care să însumeze 11 laboratoare. Prin aceasta se propune creşterea capacităţii de cercetare-dezvoltare şi inovare multi-disciplinară şi inter-disciplinară şi atragerea de tineri cercetători şi specialişti de înaltă calificare, atât pentru universitate, cât şi pentru firmele care au departamente de cercetare şi dezvoltare din zona Nord-Est a României. În acest scop, graţie unui proiect vor fi construite 11 laboratoare, cu 137 de echipamente de cercetare-dezvoltare, din care 21 de echipamente cu valori peste 100.000 de euro.
Ce presupune proiectul
Un laborator de materiale avansate multifuncţionale, un laborator pentru nanotehnologii de stocare şi procesare a informaţiei, unul pentru cercetări avansate privind caracterizarea materialelor metalice şi nemetalice, unul pentru cercetări privind finisarea magneto-reologică a materialelor utilizate în industria optică, electronică şi a materialelor ceramice şi compozite vor fi puse la dispoziţia pasionaţilor de cercetare. De asemenea, tot graţie acestui proiect, vor fi puse la punct un laborator de cercetări privind tehnologiile performante de fabricaţie şi management integrat, un laborator pentru cercetări privind tehnologiile avansate de prelucrare cu roboţi şi sisteme flexibile, un laborator de maşini inteligente şi vizualizarea informaţiei, unul de inventică şi transfer tehnologic şi unul de incubare a afacerilor. Vor mai fi gata încă două laboratoare, unul de dezvoltare a aplicaţiilor distribuite de monitorizare şi control a proceselor industriale şi unul de cercetări privind sistemele de simulare, integrare şi testare HIL pentru controlul de prototipuri rapide.
Roxana NĂSTASĂ
Citeşte şi: An cu de toate la Suceava
Investiţiile vor fi posibile în cadrul proiectului „Centrul integrat de cercetare, dezvoltare şi inovare pentru Materiale Avansate, Nanotehnologii şi Sisteme Distribuite de fabricaţie şi control”. Proiectul este cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi are o valoare totală de 31.460.699 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 26.823.391,97 lei. Durata de implementare este de nouă luni.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau