Investiţii de zeci de milioane lei pe un proiect întârziat
Dimensiune font:
Contractele de lucrări nefinalizate în proiectul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor vor fi etapizate şi vor costa puţin peste 30 milioane lei * lucrările la staţiile Ţuţora, Bălţaţi, Ruginoasa şi de închidere a depozitului neconform din Hârlău se află pe lista investiţiilor întârziate
Pentru că unele contracte de lucrări nu s-au finalizat la timp, Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) intră în etapa a II-a de fazare a proiectului, cu finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, cu o valoare de 30 milioane lei. Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi a demarat procedurile pentru etapa a II-a, cu un termen de finalizare în luna octombrie 2018, care include şi perioada de notificare a defectelor, de 12 luni. „Având în vedere că unele contracte de lucrări au avut o perioadă de execuţie peste termenul de eligibilitate al programului de finanţare, respectiv 31 decembrie 2015, Consiliul Judeţean Iaşi a transmis în luna octombrie 2015 cererea de etapizare a proiectului şi listele de cantităţi şi/sau preţuri aferente contractelor de lucrări ce sunt finanţate din două perioade de programare. Valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente etapei a II-a, fără TVA, este de 30.747.509 lei, pentru finanţarea contractelor mai sus menţionate”, se arată în proiectul de hotărâre. De asemenea, CJ Iaşi va aproba contribuţia locală la cofinanţarea proiectului de fazare prin cheltuieli cu TVA în sumă de 6,1 milioane lei, cheltuieli eligibile ale proiectului (2%) în valoare de 615 mii lei şi cheltuieli cu acoperirea costurilor eligibile în sumă de 2,5 milioane lei.
Lista lucrărilor întârziate
Proiectul este împărţit pe şase componente, respectiv: colectare selectivă a deşeurilor, transfer şi transport al deşeurilor, facilităţi de sortare pentru deşeurile reciclabile, facilităţi de tratare a deşeurilor biodegradabile, depozitul conform, respectiv, închiderea depozitelor urbane neconforme. „Proiectul are ca scop dezvoltarea unui sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Iaşi, pentru a furniza servicii superioare şi a îmbunătăţi calitatea mediului. Mai mult, costurile de operare ale întregului sistem integrat de management al deşeurilor trebuie să fie suportabile pentru populaţia judeţului, atât în zona rurală, cât şi în zona urbană”, spun reprezentanţii CJ Iaşi. Conform cererii de fazare au fost etapizate trei contracte de lucrări şi contractele de prestări servicii aferente derulării acestora. Astfel, este vorba de lucrări rămase de executat la extinderea staţiei de sortare şi staţiei de tratare mecano-biologică Ţuţora (10%), staţia de transfer Bălţaţi (10%), staţia de sortare Ruginoasa (30%), staţia de transfer Ruginoasa (40%), închiderea depozitului urban neconform Hârlău (90%).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau