Investiţiile eşuate ale Iaşului
Dimensiune font:
Ridicat cu mari eforturi şi cu o întârziere de şase luni, mastodontul de la marginea oraşului este în continuare gol. Reprezentanţii Palatului Roznovanu susţin că există un contract în derulare cu o firmă care produce subansamble auto, însă nici până în acest moment aceasta nu s-a încumetat să populeze halele „mausoleului” din CUG! Practic, Centrul Tehnologic Regional este cel mai bun exemplu referitor la faptul că, în Iaşi, se fac investiţii pentru că există fonduri europene disponibile, nicidecum pentru că oraşul ar avea nevoie de ele!
Despre Centrul Tehnologic Regional, inaugurat în vara anului trecut, se spunea că va deveni un punct de atracţie pentru universităţile ieşene, în special pentru Universitatea Tehnică şi Universitatea de Medicină şi Farmacie. „Centrul va constitui un punct de atracţie pentru universităţile ieşene. Acestea îşi pot desfăşura aici activitatea de cercetare pe care, ulterior, o pot implementa în activitatea industrială”, afirma la acea vreme viceprimarul Mihai Chirica. De atunci, au trecut şase luni fără ca vreun chiriaş, universitate sau agent economic să se încumete să deruleze activităţile pentru care a fost gândită această investiţie: sprijinirea mediul de afaceri prin oferirea de facilităţi pentru dezvoltarea activităţilor economice bazate pe cunoaştere.
Spaţii moderne, dar fără căutare!
Un prim semnal potrivit căruia optimismul edililor în ceea ce priveşte utilitatea investiţiei a fost unul exagerat îl constituie licitaţiile pentru închirierea centrului. Astfel, valoarea de pornire a licitaţiei a fost stabilită la 47.500 lei lunar pentru toţi cei 4.646 metri pătraţi ai ansamblului. „Aşteptăm aici firme din Iaşi şi din toată regiunea Moldovei, care pot găsi toate facilităţile necesare pentru afacerea lor. Avem un spaţiu modern ce poate găzdui firme şi societăţi implicate in activitatea de cercetare tehnologică. Este o ocazie pentru a pune în evidenţă centrul universitar ieşean şi specialiştii care se pregătesc aici, pentru a lansa produse inovative”, spune şi primarul Gheorghe Nichita. Cu toate acestea, nu s-a prezentat decât un singur ofertant, firma Continental, producătoare de subansamble auto, care a oferit un preţ cu aproximativ 8.000 lei mai mic decât ceea ce ceruseră edilii. Licitaţia a fost reluată, iar în condiţiile în care nu s-a mai prezentat niciun alt ofertant, Continental a fost declarată câştigătoare pentru o chirie de 39.600 lei, fără TVA.
Aceeaşi inutilitate ca pentru toate investiţiile ridicate în CUG!
Practic, în acest moment clădirea este la fel de pustie precum era în luna octombrie. Cu toate acestea, reprezentanţii Primăriei continuă să susţină că este vorba de o investiţie reuşită. „Contractul cu Continental este în derulare încă de anul trecut. Este problema lor cum îşi compartimentează spaţiul, la fel ca şi obţinerea avizelor specifice pentru munca de cercetare”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al municipalităţii ieşene. Aşa se face că spaţiile de birouri pentru cercetare şi transfer tehnologic, spaţiile pentru aplicaţii practice ale procesului de transfer tehnologic, laboratoarele specializate pentru testare, sala de şedinţe sau depozitele rămân goale, ceea ce, evident, întăreşte convingerea că CTR nu este nimic altceva decât un alt „mausoleu”, la fel de inutil precum Centrul Expoziţional sau „Tehnopolis”. Dan CONSTANTINESCU
* * *
18,2 MILIOANE LEI
Reprezintă costurile totale ale Centrului Tehnologic Regional, din care 6,6 milioane lei reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă
CITEŞTE ŞI "Performanţă" la Primăria Iaşi!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau