La Botoşani vor fi comemorate victimele Holocaustului
Dimensiune font:
Istoria nu trebuie uitată, iar greşelile nu trebuie repetate * primarul Ovidiu Portariuc s-a întâlnit cu rabinul Iosef Wasserman, reprezentantul pentru România al Asociaţiei Parlamentare din Israel pentru păstrarea memoriei Holocaustului
Primarul Botoşaniului vrea să organizeze, în iulie anul viitor, o Seară Culturală pentru comemorarea evreilor cu ocazia împlinirii a 76 de ani de la Pogromul de la Dorohoi, în cadrul acţiunii Marşul Vieţii, eveniment care are loc în fiecare an la Auschwitz.
„În contextul creşterii intensităţii acţiunilor radicale, a extremismului şi a discursului care îndeamnă la ură, este important să arătăm că noi suntem toleranţi şi ne dorim să fim în bune relaţii cu semenii noştri. Numai prin solidaritate şi înţelegere putem combate antisemitismul, xenofobia şi discriminarea. De aceea, Holocaustul nu trebuie uitat şi avem nevoie de respect şi înţelegere pentru a construi o comunitate bazată pe diversitate şi libertate”, a declarat primarul Ovidiu Portariuc.
În cadrul Serii Culturale care va fi organizată în municipiul Botoşani, cu ocazia comemorării victimelor Holocaustului vor participa mai mulţi artişti din România şi Israel care vor susţine o serie de momente muzicale.
Marşul Vieţii
Evenimentele din programul Marşul Vieţii se constituie într-un program educativ internaţional despre istoria Holocaustului şi reprezintă un omagiu pentru curajul supravieţuitorilor de a-şi reconstitui viaţa în pofida amintirilor trecutului.
La aceste acţiuni, va participa un grup format din 200-300 de israelieni care vor fi reprezentanţi în România de deputaţii Avraham Poraz şi Colette Avital. Ei se vor deplasa la Iaşi pentru a lua parte la o ceremonie religioasă de comemorare a victimelor Holocaustului la Cimitirul Evreiesc. Apoi, vor ajunge în judeţul Botoşani unde vor organiza Marşul Vieţii la Dorohoi şi Seara Culturală în municipiul Botoşani. Programul se va încheia cu organizarea Marşul Vieţii la Iaşi pentru comemorarea victimelor pogromului.
Alina CALINIUC
Citeşte şi: Povestea ţesătoarelor de la Pomârla
Pogromul de la Iaşi (27- 29 iunie 1941) a fost unul din cele mai violente evenimente din istoria evreilor din România. A fost iniţiat de generalul Ion Antonescu, secondat de autorităţile publice locale, împotriva cetăţenilor de etnie evreiască din Iaşi. Potrivit statisticilor, în cele trei zile au fost ucişi 13.266 de evrei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau