Legea care-i pune pe jar pe producătorii locali
Dimensiune font:
Marii producători spun că nu sunt interesaţi să intre în hipermarke-uri din cauza comisioanelor şi taxelor mari percepute de acestea * pe de altă parte, micii producători trebuie să se asocieze ca să poată asigura ritmicitatea în aprovizionarea marilor magazine
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat ieri legea care obligă hipermarket-urile să se aprovizioneze cu produse româneşti în proporţie de 51 la sută. După ce a aflat vestea, iniţiatorul actului normativ, senatorul PSD Ovidiu Donţu, a scris pe facebook că legea va intra în vigoare în termen de şase luni de la promulgare. „După o muncă de doi ani, astăzi, mi-am văzut visul cu ochii! Legea iniţiată de mine privind prezenţa a 51% produse românesti, la raft, în supermarketuri a fost promulgată! Legea a fost solicitată de producătorii din Bucovina şi mă voi preocupa ca aceasta sa fie respectată în litera ţi spiritul ei!! Lege va intra în vigoare in termen de 6 luni de la promulgare!”, a declarat senatorul.
Fermierii ieşeni, faţă în faţă cu marii retaileri
Acum Guvernul trebuie să aprobe normele metodologice de aplicare a legislaţiei. Potrivit actului normativ, „comercianţii – persoane juridice autorizate au obligaţia ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanţul scurt de aprovizionare”.
Citeşte şi
Focare de infecţie în pieţele din Suceava
Ce spun producătorii
În paralel producătorii trebuie să se organizeze ca să asigure aprovizionarea marilor magazine cu ritmicitate. Practic acesta este secretul reuşitei în acest caz, crede Anca Gheorghiu, reprezentanta Staţiunii Pomicole Fălticeni. Fosta directoare ne-a explicat că hipermarket-urile au nevoie de cantităţi uriaşe de mărfuri şi că producătorii locali pot să asigure cantitatea solicitată, în general, doar dacă se asociază.
Apel la unitate
Pe de altă parte, Alexandru Scheul, patronul abatorului Kiler ne-a declarat că are posibilitatea să producă marfă suficientă pentru tot judeţul, dar nu se grăbeşte să bată palma cu marile magazine. Scheul susţine că marile magazine i-au perceput un discount de 40 la sută plus alte comisioane ca să-i vândă produsele. „Acum eu am să vă spun sincer şi producătorii trebuie să fie uniţi, să nu se mai mănânce între ei, şi să nu mai facă compromisuri în realaţia cu hipermarket-urile”, a spus Scheul.
Oana ŞLEMCO
Citeşte şi ANUNŢURI ZIARUL EVENIMENTUL
Legea se va aplica doar în cazul firmelor care au o cifră de afaceri de până în două milioane de euro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau