Mărunţişul bugetar ajunge doar pentru cârpeli la Bacău
Dimensiune font:
Judeţul Bacău a primit peste 35 de milioane de lei la rectificarea bugetară * suma este foarte mică, susţin edilii * cei mai mulţi bani vor merge către investiţiile urgente şi plata facturilor restante * alocările vor viza drumuri şi şcoli
După ce primarii comunelor mari, care au primit mai puţini bani decât în 2014 sau nimic (căci aveau venituri proprii peste suma necesară funcţionării) au adus critici severe acestei formule, guvernanţii au reparat greşeala. Astfel, s-a făcut o rectificare de buget prin care s-au repartizat bani doar primăriilor „nedreptăţite” la început de an. Judeţul Bacău a primit 35.152.000 lei: 547.000 de lei din impozitul pe venit şi 34.605.000 lei, din cote din TVA.
S-au repartizat sume variate, în funcţie de diferenţa faţă 2014, de la câteva zeci de mii la câteva sute de mii de lei. Între cele care în ianuarie 2014 nu au primit niciun leu se numără şi Letea Veche. „La început de an s-au împărţit banii pe baza unor criterii care ne-au dezavantajat. În general, comunele mici au primit bani mai mulţi”, spune primarul Petru Dochiei . Banii alocaţi la rectificare vor merge către investiţii şi către constructorii cu lucrări neplătite. „Am primit aproape 1.200.000 de lei şi suntem foarte mulţumiţi. Vom scăpa de nişte restanţe şi mai demarăm câteva lucrări în comună. Vrem să facem o canalizare pe străzile care nu au fost prinse în proiectul ISPA, circa 2 km, şi să betonăm şanţurile din satul Letea Veche”, încheie edilul.
Reabilitări de drumuri şi şcoli
Comuna Asău a primit, în ianuarie, „cu 420.000 de lei mai puţin decât în 2014, apoi ne-au promis că se remediază situaţia”, explică primarul Constantin Rădulescu (PSD). La rectificare, Asăului i s-a alocat o sumă de 960.000 de lei. „Mare parte din bani vor merge la drumuri. Trebuie să plombăm un tronson de 4 km pe drumul Asău- Apa Asău şi să reabilitam 4,5 km între Gemenea Lungă şi Brigada, care trebuie nivelat, reprofilat, pentru că e traseu forestier şi a fost distrus de camioanele cu lemne. Ne termină transportul forestier, toată averea noastră se duce pe drumuri”, spune Constantin Rădulescu. De asemene, se fac gabioane pe Trotuş şi Apa Asău, acolo unde au fost inundaţii în 2005 şi 2010. Şi comunei Poduri i s-a repartizat o sumă importanta la rectificare. „Am primit peste 1 milion de lei. Cel mai important pentru noi este să construim grupuri sanitare la Şcoala Poduri, unde cei 500 de elevi folosesc WC-ul din curte”, declară Diana Albu, viceprimar. Există un deviz din 2008, în valoare de 1 milion de lei, dar clădirea din acel proiect are două nivele: la parter – toalete, la etaj – sală de conferinţe şi bibliotecă. Pe lângă şcoală, primăria vrea să reabiliteze şi drumuri.
Citeşte şi: „Theaterstock” a devenit brandul Bacăului
Ionuţ ŞERBAN
Formula aplicată de Guvern, în ianuarie, pentru împărţirea banilor, a fost una nouă: în funcţie de populaţie, s-a stabilit suma minimă necesară funcţionării unităţilor administrativ teritoriale (UAT), apoi s-a calculat necesarul ca fiind diferenţa dintre această sumă şi venitul realizat de comune/ oraşe din taxe şi impozite în 2013.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau