Medicii sar la gâtul ITM după un control la „Socola”
Dimensiune font:
Consecinţele unui control efectuat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi stârneşte nemulţumiri în rândul cadrelor medicale din Institutul de Psihiatrie „Socola” * una dintre recomandările ITM a fost respectarea turelor, astfel încât medicii să nu rămână cu orele peste program * de partea cealaltă, sindicaliştii din sănătate spun că urmările controlului au dus la crearea unui grafic de lucru săptămânal anevoios pentru medici
Un control tematic efectuat de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iaşi luna trecută îi nemulţumeşte pe medicii Institutului de Psihiatrie „Socola”. O serie de recomandări făcute de instituţia de control cu privire la graficul de lucru a stârnit nemulţumirea sindicaliştilor, atât celor de la nivelul institutului cât şi liderului Sanitas, Iulian Cozianu. Acesta a arătat că recomandările făcute de ITM afectează în mod direct personalul medical şi în niciun fel conducerea unităţii spitaliceşti. Mai mult, liderul Sanitas arată că angajaţii din sistemul sanitar se feresc să facă plângeri la instituţiile de control, de frica repercusiunilor. „Am avut discuţii la Socola. Colegilor li se impune un grafic de lucru săptămânal. Aceste recomandări ale ITM afectează cadrele medicale, în loc să tragă la răspundere conducerea pentru acoperirea turelor. Nu face nimeni plângeri din cauza condiţiilor din spitale, pentru că se tem ca, în anumite cazuri, să fie daţi afară din spital”, a declarat Iulian Cozianu. În replică, ITM Iaşi spune că recomandările au fost să fie respectată legea. „Medicul care stă 20 de ore într-un spital trebuie să plece acasă când i se termină tura. După atâtea ore de muncă îi tremură mâna, nu poate lucra, omoară oamenii. Dacă managerul nu acoperă posturile, atunci vorbim de o problemă a sindicatului”, a precizat George Albulescu, directorul ITM Iaşi. Acesta a ţinut să încurajeze angajaţii din spitalele ieşene care sunt ţinuţi peste programul de muncă şi nu li se respectă intervalul orar al timpului dintre ture să reclame abuzurile managerilor.
Drepturi salariale întârziate în marile spitale
Sindicaliştii Sanitas arată, din nou, persistenţa unei probleme specifice unităţilor sanitare din subordinea Ministerului Sănătăţii din judeţul Iaşi unde, nici până în prezent, nu s-a aprobat transformarea posturilor asistenţilor medicali care au susţinut examenul naţional de grad principal în luna noiembrie 2015, precum şi a posturilor medicilor care au susţinut examenul pentru specialitate şi primariat, implicit punerea în plată a drepturilor salariale aferente. „Am înţeles să aşteptăm negocierea unor noi contracte cu casele de asigurări de sănătate după 1 iulie, ca după asta să putem primi şi drepturile salariale, însă faptul că se termină luna iulie, iar Ministerul Sănătăţii nu a răspuns favorabil la solicitările spitalelor de modificare a posturilor şi acordarea salariilor aferente ne face să credem că am fost minţiţi din nou. Începând de săptămâna viitoare, va intra în vigoare o nouă grilă de salarizare pentru sistemul sanitar. Ce pot să înţeleagă colegii mei, când vor vedea că vor fi reîncadraţi după acest nou act normativ, OUG nr.20/2016, fără să le fie acordată promovarea?”, se arată într-o notă trimisă de Sanitas către Instituţia Prefectului Iaşi. În plus, sindicaliştii mai atrag atenţia asupra faptului că, până la data încheierii contractelor de furnizare de servicii medicale pe anul 2016, unităţile sanitare nu au bugete de venituri şi cheltuieli aprobate în baza contractelor încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate pe anul 2016. Ca urmare, personalul nu poate fi promovat în grad sau treaptă profesională.
Cauți un loc de muncă? Vezi aici anunțurile de angajare!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau