Metoda „Accidentul” face ravagii
Dimensiune font:
Cu 7% mai multe victime decât media naţională, judeţul ocupă printre primele locuri ale clasamentului * infractorii care utilizează această metoda speculează starea emoţională a victimei
Zeci de băcăuani cad zilnic victime ale acestor escroci ingenioşi, după ce sunt apelate şi li se spune că persoane din familie au fost implicate în accidente rutiere grave. Oamenii reacţionează panicaţi la auzul „tragediei”, plătind sumele importante ce le sunt cerute, pentru tratamente medicale sau despăgubiri. Cei mai vulnerabili sunt băcăuanii în vârstă, infractorii care utilizează metoda „accidentul” speculând starea emoţională a victimei.
Prevenţie fără prea multe rezultate
În ciuda intensificării acţiunilor de prevenţie desfăşurate de către poliţiştii, metoda „Accidentul” face ravagii în judeţul Bacău. Pentru prevenirea şi combaterea acestui tip de infracţiuni, la nivelul Poliţiei Române, au fost constituite grupuri de lucru formate din specialişti care, periodic, desfăşoară campanii de prevenire la nivel naţional, având ca parteneri organizaţii neguvernamentale, trusturi media şi reprezentanţi ai societăţii civile. Demersurile preventive iniţiate de către Poliţia Română constau în campanii de informare a cetăţenilor. „Cu toate acestea, sunt şi persoane care, deşi au fost avizate/informate cu privire la înşelăciunea prin metoda „Accidentul”, faptul că s-au aflat sub influenţa stării emoţionale de moment, i-a determinat să acţioneze contrar recomandărilor preventive, devenind victime. De altfel, tocmai specularea stării emoţionale a victimei, pe fondul comunicării unei presupuse ştiri şocante despre un membru al familiei, care afectează analizarea lucidă a situaţiei şi luarea unor decizii raţionale, reprezintă aspectul pe care mizează infractorii care operează în acest mod”, a precizat ministrul de Interne, Petre Tobă.
Citeşte şi
Federaţia Română de Fotbal a bătut palma cu Primăria
În judeţul Bacău, pentru a preveni săvârşirea acestui tip de infracţiuni, în anul 2015 s-a desfăşurat campania „Nu vă lăsaţi păcăliţi”. În cadrul acestei campanii, în toate scările de bloc din municipiul Bacău şi în zonele cu adresabilitate mare din mediul rural, a fost postat un material cu recomandări preventive, iar poliţiştii de proximitate au transmis, cu ocazia şedinţelor cu cetăţenii organizate pe raza lor de competenţă, mesaje cu caracter preventiv. Cu toate acestea, au existat persoane vătămate care, deşi au recunoscut că au citit aceste recomandări, au căzut în „plasa” infractorilor.
„În consecinţă, faptul că există, în continuare, persoane care cad victimă acestor infracţiuni, în pofida campaniilor de informare, a mediatizării unor cazuri relevante şi a recomandărilor transmise pe diverse căi, reclamă intensificarea demersurilor informativ-preventive pe această linie”, a informat ministrul Petre Tobă.
„Accidentul”, peste 9% din infracţiunile de înşelăciune
Înşelăciunile prin metoda „Accidentul” sunt cu peste 7 % mai numeroase în judeţul Bacău decât media pe ţară. Astfel, în cursul anului 2015, dintre infracţiunile de înşelăciune sesizate, la nivel naţional, circa 2% au fost comise cu mod de operare prin metoda „Accidentul”, iar la nivelul judeţului Bacău aproximativ 9,04%, potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Sonia PAVELESCU
„Inspectoratul General al Poliţiei Române are în vedere dezvoltarea activităţilor de prevenire a înşelăciunilor prin metoda «Accidentul», precum şi prin metode similare” – ministrul Petre Tobă
Citeşte şi ANUNŢURI DIN ZIARUL EVENIMENTUL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau