Mii de hectare de culturi agricole au fost distruse
Dimensiune font:
Două ore au fost suficiente pentru ca grindina să facă prăpăd în nordul ţării * în zona Demăcuşa au fost puse la pământ 2.335 de hectare de pădure
Agricultorii din judeţul Suceava sunt extrem de îngrijoraţi. După o furtună care a durat circa două ore, duminică, vântul şi grindina au distrus mii de hectare de culturi agricole. Prefectura Suceava a început să facă o inventariere a pagubelor. Rădăuţiul este cea mai afectată zonă din judeţ, spus surse oficiale. La Dorneşti şi Bălcăuţi sunt câte 2.500 de hectare de teren afectat, la Satu Mare şi Milişăuţi, câte 750 de hectare de culturi distruse. La aceste pagube se adaugă 600 de hectare de la Siret şi 25 de hectare de la Solca. Primăriile au termen de 48 de ore să transmită către prefectură o solicitare de constatare a pagubelor. 10 primării au făcut acest lucru până marţi la prânz, dar termenul expiră marţi noapte. O comisie formată din reprezentanţi ai Direcţiei Agricole, APIA, Finanţe şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a plecat ieri în teren pentru a completa rapoartele de constatare.
Citeşte şi
„Cei mai mulţi dintre oameni sunt nişte bio-roboţi”
35 de hectare de pădure au fost măturate
Pe de altă parte, şi Garda Forestieră Suceava inventariază pagubele produse de furtuna de duminică după-amiaza. În doar două ore, o suprafaţă de 35 de hectare de pădure a fost culcată la pământ de vântul puternic, atât molizi tineri cât şi arbore de zeci de ani, aflaţi la vârsta de exploatare, au fost rupţi, dezrădăcinaţi şi doborâţi. Doar de pe această suprafaţă, buştenii doborâţi însumează 15.000 de metri cubi de lemn. Zona Demăcuşa din comuna Moldoviţa a fost cel mai grav afectată, iar în total, doborâturi s-au înregistrat pe o suprafaţă de 2.335 de hectare de pădure. Volumul total al masei lemnoase culcată la pământ pe întreaga suprafaţă a fost estimat, deocamdată, la 24.000 metri cubi, însă silvicultorii lucrează în continuare la evaluarea pagubelor. Totodată, au fost drumuri forestiere blocate, pentru care autorităţile fac eforturi să fie redate circulaţiei. „Suprafaţa totală afectată de doborâturi şi rupturi disparate de arbori este de peste 2.335 de ha. Volumul masei lemnoase puse la pământ este estimat la cca 24 mii metri cubi. Din acest volum, pe o suprafaţă compactă de 35 ha au fost doborâţi toţi arborii. Volumul acestei doborâturi în masă de pe cele 35 ha este apreciat la 15 mii metri cubi. restul de 9 mii de metri cubi de material lemnos sunt răspândiţi pe alte circa 2.300 de ha”, a declarat Mihai Găşpărel, şeful Gărzii Forestiere Suceava.
În paralel, silvicultorii au început demersurile pentru a exploata doborâturile în cel mai scurt timp pentru a putea valorifica lemnul. În urmă cu două săptămâni, o tornadă a ras nu mai puţin de 600 de hectare de pădure la Broşteni, lăsând în urmă o imagine apocaliptică şi pagube de milioane de euro.
Oana ŞLEMCO, Lidia DIACONU
Dimensiunea pagubelor furtunii de duminică va fi cunoscută autorităţilor judeţene la sfârşitul săptămânii, când va fi trasată şi direcţia de despăgubire a proprietarilor.
Citeşte şi ANUNŢURI DIN ZIARUL EVENIMENTUL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau