Mii de hectare distruse de secetă pe Valea Prutului
Dimensiune font:
Ploile din ultimele zile au venit prea târziu pentru agricultorii de pe Valea Prutului * pierderile lor sunt de 60% la floarea-soarelui şi 80% la porumb * în schimb, producţiile de grâu sunt bune
În comuna Vetrişoaia, sute de fermieri au depus cereri pentru pierderile provocate de secetă, nu mai au ce să strângă de pe câmp. „La toate aceste persoane vom face reducere pe impozitul pe venit, în 2015”, a declarat Corneliu Stângă, primarul comunei Vetrişoaia.
Primarul spune că îi încurajează pe fermieri să depună cereri de despăgubiri pentru calamităţi pentru că nu vor mai putea recolta mare lucru de pe terenurile lor.
Citește și
„În Lions lumea vine de plăcere”
Până în prezent, din întregul judeţ s-au depus cereri pentru calamităţi, din partea persoanelor juridice, pentru 400 de hectare de teren. În Vetrişoaia toate societăţile agricole au depus astfel de documente, dar autorităţile locale aşteaptă şi peste 200 de persoane juridice pentru a depune documentaţii.
În judeţul Vaslui, au fost activate comisii locale pentru situaţii de urgenţă în toate unităţile administrative-teritoriale pentru a constata şi evalua pierderile, la solicitarea persoanelor fizice şi juridice, indiferent de forma de organizare, în scopul încasării unor eventuale despăgubiri. Până în prezent, la Direcţia Agricolă s-au depus peste 30 de procese verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole din comunele Alexandru Vlahuţă, Lunca Banului şi Vetrişoaia pentru suprafaţă de 400 de hectare.
Producţii bune la cereale
Temperaturile ridicate din această vară au favorizat, în schimb, recoltarea culturilor semănate în toamna lui 2015, dar şi a culturilor înfiinţate în primăvară. Direcţia pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Vaslui a raportat încheierea campaniei de recoltare pe o suprafaţă totală de 80.737 hectare (ha) din care 2.719 ha cu orz, 9.149 ha cu rapiţă, 63.445 ha cu grâu, 596 ha triticale, 2.786 ha orzoaică de primăvară şi 2.042 ha ovăz. „Producţia medie la rapiţă ar fi fost mult mai mare dacă, în toamna anului 2015, ar fi fost condiţii optime de umiditate pentru asigurarea unei răsăriri uniforme. Din centralizarea de la o treime din numărul primăriilor a informaţiilor parţiale privind evaluarea producţiei la cultura de floarea-soarelui, rezultă o producţie medie evaluată de 1.308 kg/ha. Producţii mai mici se înregistrează în comunele Tanacu, Bogdăneşti, Alexandru Vlahuţă, Vinderei, Puieşti, Ibăneşti, iar producţii mai mari în comunele Epureni, Fălciu, Fruntişeni şi Roşieşti”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.
Crudu a arătat că bunele condiţiile de vegetaţie din această primăvară au favorizat obţinerea unor producţii însemnate. Astfel, producţiile medii la nivelul judeţului Vaslui au fost de 3.261 de kilograme/hectar (kg/ha) la orz, 2.767 kg/ha la rapiţă, 2.653 kg/ha la orzoaică, 2.154 kg/ha la ovăz şi de 3.709 kg/ha la grâu.
Ovidiu IANCU
400 de hectare este suprafaţă calamitată pentru care au fost depuse cereri de acordare a unor despăgubiri.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau