Mii de mascaţi au participat la parada obiceiurilor de iarnă
Dimensiune font:
Sucevenii şi băcăuanii au participat ieri la tradiţionalele parade dedicate sărbătorilor de iarnă * la Suceava, mascaţii s-au adunat în parcul Universităţii „Ştefan cel Mare”, de unde au plecat spre Casa de Cultură * alaiul a avut peste 1.500 de artişti, sosiţi din toate comunele Bucovinei, dar şi din Neamţ, Iaşi şi Republica Moldova * la Bacău a avut loc celebrul Alai al obiceiurilor de iarnă, ajuns la cea de-a 50-a ediţie
Sucevenii au avut parte ieri de un spectacol inedit. Peste 1.500 de mascaţi, sosiţi din toate comunele judeţului, au participat Parada obiceiurilor de iarnă. Evenimentul, intitulat După datina străbună, a adunat mii de oameni în centrul localităţii. Printre mascaţi şi-a făcut loc şi un car tras de doi boi. Pe traseu, urătorii au dansat şi au cântat, au pocnit din bice, în încercarea de a le aminti sucevenilor că Bucovina este raiul tradiţiilor româneşti.
Alaiul, plecat din parcul Universităţii „Ştefan Cel Mare”, a ajuns în zona Palatului Administrativ, unde a fost aşteptat de oficialităţi locale. În calitate de gazdă, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, le-a dat urătorilor câte un colac, apoi cele peste 40 de grupuri folclorice s-au îndreptat apoi spre scena amplasată în vecinătatea Casei de Cultură unde au susţinut un spectacol. „La spectacolul de anul acesta participă 40 de grupuri folclorice, majoritatea din judeţul Suceava. Avem două grupuri din Republica Moldova, unul din Botoşani, unul din Neamţ şi unul de la Iaşi. Fiecare grup a avut la dispoziţie 10 minute pentru spectacolul de pe scenă”, ne-a spus Călin Brăteanu de la Centrul Cultural „Bucovina”, instituţia care a organizat parada.
Citeşte şi Bazar sucevean, sugativă de bani publici
Costume autentice
Majoritatea costumelor mascaţilor erau autentice. Artiştii deghizaţi în urşi au avut ceva probleme din cauza temperaturilor ridicate. Căldura le-a dat de furcă şi artiştilor de la Boroia, 6care au venit la Suceava şi în acest an cu mingi de foc. „Sunt mingi din sacii de rafie. Îi facem ca nişte bulgări şi le dăm foc. Aşa este tradiţia la noi. Le dăm foc ca să ardem tot răul de peste an ”, ne-a spus unul dintre membrii grupului.
Au fost însă şi excepţii de la regulă. Persoane ale căror costume nu aveau nimic de-a face cu tradiţiile locului -- măşti făcute din baloane colorate sau jucării de pluş. În plus, unul dintre mascaţi şi-a lipit de pălărie nişte afişe decupate dintr-o revistă pentru adulţi.
Totuşi, indiferent de unde au venit, mascaţii care au reînviat tradiţiile de Anul Nou au fost bine primiţi de suceveni, care le-au ascultat urăturile, le-au admirat şi fotografiat costumele şi, la final, i-au răsplătit cu aplauze călduroase.
Peste 3.000 de spectatori la Alaiul datinilor
O manifestare similară a avut loc şi la Bacău. Potrivit lui Florin Zăncescu, directorul Centrului Judeţean pentru Valorificarea Creaţiei Populare şi Patrimoniului Naţional, organizatorul manifestării, „evenimentul reprezintă un unicat în peisajul etno-folcloric românesc, atât prin dimensiuni, cât mai ales prin varietatea programelor prezentate”.
Mai bine de o mie de participanţi reuniţi în cete de călăreţi, „urşi”, „capre”, căiuţi, irozi ori membri în „Ceata lui Jianu”, dar şi în alte trupe de teatru popular, mascaţi, dansatori, urători stârnesc curiozitatea şi aplauzele publicului, în timpul derulării coloratei şi entuziastei treceri pe cei aproape 2 kilometri care alcătuiesc artera principală a oraşului, precum şi în cursul spectacolelor care s-au derulat pe scena în aer liber situată în Piaţa Tricolorul. Artiştii au venit să aducă în faţa publicului reprezentative elemente de tradiţie populară din 19 comune băcăuane şi din judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Vrancea.
Oana ŞLEMCO, Ionuţ ŞERBAN
Artiştii au venit să aducă în faţa publicului elemente reprezentative de tradiţie populară din toată Moldova şi nu numai. Ei sunt aşteptaţi în fiecare an şi aplaudaţi de public.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau