Milionarii Bacăului FOTO
Dimensiune font:
Revista Capital a făcut un top al celor mai bogaţi români * în total, cei 300 de oameni de afaceri din toată ţara deţin o avere de 22,47 miliarde de euro, în creştere faţă de 2013 * locul 3 este ocupat de fraţii Dedeman * pe lângă aceştia, în top mai sunt incluşi alţi opt băcăuani * în total afaceriştii din acest judeţ deţin un capital de peste 1,3 miliarde de euro
În celebrul Top 300 Capital, locul 3 le revine fraţilor băcăuani Dragoş (48 de ani) şi Adrian (46 de ani) Pavăl, deţinătorii companiei Dedeman. Averea celor doi oameni de afaceri este de 650 de milioane de euro. Cu peste 40 de unităţi în toată ţara în care activează în jur de 7.200 de angajaţi, compania Dedeman a realizat, în 2013, venituri de 606 milioane, reprezentând o treime din piaţa de profil din ţară. Numai profitul net din ultimii patru ani (2010-2013) trece de 200 de milioane de euro. În acest an, bugetul alocat extinderii reţelei de magazine a fost de circa 65 de milioane de euro. De altfel antreprenorii au planuri de extindere în Republica Moldova.
Performanţă în construcţii şi mediul bancar
Pe locul 11 se află omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, cu o avere de 390-400 milioane de euro, obţinută prin cele două firme Spedition UMB şi Tehnostrade, ambele din domeniul construcţiilor. Cifra de afaceri cumulată a fost, în 2013, de peste 180 de milioane de euro şi un profit de peste 35 de milioane de euro. De altfel, antreprenorul băcăuan, ale cărui profituri au scăzut, în ultimul an, a finalizat în premieră pe ţară, cu şase luni mai devreme faţă de termenul stabilit, lucrările la un tronson de autostradă de lângă Timişoara şi a predat cu aproape un an mai devreme, lucrările executate la reabilitarea DN29 Suceava – Botoşani. Din acest an, el a intrat şi în breasla bancherilor, achiziţionând 93% din ATE Bank România, devenită, ulterior, Banca Română pentru Credite şi Investiţii (BRCI). Umbrărescu mai deţine şi spitalul privat din Podu Turcului şi are afaceri şi în domeniul auto şi cel de producţie de energie.
Bani din asfalt şi cereale
Costel Căşuneanu (55 de ani) este pe locul 47, cu o avere de 95-100 de milioane de euro, bani realizaţi din afaceri în transporturi, construcţii şi industria lemnului. El controlează compania PA&CO International, aflată, însă, într-un serios declin, de anul trecut. Căşuneanu a reuşit să încheie şi contracte în afara ţării, cu parteneri din Republica Moldova, Orientul Mijlociu, Emiratele Arabe şi Turkmenistan.
Eusebiu Guţu (38 de ani) ocupă locul 125 în top cu cele 46-48 milioane de euro obţinute din afaceri cu cereale, morărit şi panificaţie. Deţinător al firmei Popas Trebeş, Eusebiu Guţu a înregistrat, anul trecut, afaceri în scădere (cu aproape 22 %) şi profit la fel, diminuat, la doar 2 milioane de euro.
Cel mai tânăr antreprenor Cătălin Grigoriu (38 de ani), locul 130, are o avere calculată la 45-46 milioane de euro, cu business în comerţul de cereale, morărit şi panificaţie. El deţine şi compania Comfert, ridicată pe un proiect al tatălui său, Mihai Grigoriu, fost director la combinatul de îngrăşăminte chimice CIC Bacău. Afacerile firmei Comfert au ajuns, în 2013, la aproape 130 de milioane de euro. Afaceristul mai are 8.000 de hectare de teren luate în arendă şi deţine alte 250 de hectare. La toate acestea se adaugă afacerea Pambac, preluată, în parteneriat cu Eusebiu Guţu.
Damian Mereu (56 de ani) ocupă locul 135 în top, cu 42-45 milioane de euro. Proprietarul mărcii de biscuiţi Croco din Oneşti, lider naţional în domeniu, Damian Mereu a reuşit să-şi dubleze afacerile în ultimii doi ani. Fapt ce i-a permis să demareze două investiţii majore.
Ovidiu Budeanu (52 de ani) este pe locul 217, cu o avere calculată la 24-25 de milioane de euro. Afacerile lui Budeanu sunt cantonate în domeniile hotelier, imobiliar, salubritate şi organizări de evenimente.
Vasile Ciobanu (47 de ani), locul 241, cu 20-21 de milioane de euro, încheie plutonul băcăuanilor milionari aflaţi în topul revistei Capital. Ciobanu este considerat „berarul supermarketurilor”, distribuind acestor unităţi branduri proprii de bere (Albrau, Dobru şi Zimbru), dar şi alte mărci. Compania Albrau din Oneşti a realizat, în 2013, o cifră de afaceri de 9,8 milioane de euro (în plus cu 23%). Ciobanu mai are în proprietate şi Complexul Hotelier Moldova.
Ionuţ ŞERBAN
„Gândul de a investi în Republica Moldova îl am din anul 2007. Tot de atunci vizitez periodic Chişinăul pentru a analiza evoluţia lucrurilor de aici. Deschiderea magazinelor noastre va permite şi dezvoltarea industriilor locale, care ne vor furniza produsele lor” - Dragoş Pavăl (Dedemen)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau