Moldova este în top la producţia de cartofi FOTO
Dimensiune font:
Ideea a fost enunţată ieri la „Ziua verde a cartofului”, un eveniment relansat la Piatra Neamţ, după 12 ani de pauză * întreruperea a fost motivată de problemele apărute în urma importurilor de cartofi * din străinătate au fost aduşi tuberculi bolnavi, care au infestat câmpurile * ca urmare, fermierii au avut nevoie de timp pentru a reface culturile de calitate * în ciuda acestor probleme, Moldova asigură 30% din producţia naţională de cartofi
Municipiul Piatra Neamţ a fost gazda, ieri, gazda celei de-a 39-a ediţii a Simpozionului Naţional „Ziua Verde a Cartofului”. Evenimentul a revenit la Neamţ după o pauză de 12 ani şi a inclus, alături de dezbateri, şi o vizită la câmpurile demonstrative de la Girov şi Zăneşti.
Programată, iniţial, odată la cinci ani, „Ziua Verde a Cartofului” a fost sabotată timp de 12 ani de bolile de import, reuşindu-se ca acum să fie reluată. „Manifestarea se ţine în judeţele mari cultivatoare de cartofi prin rotaţie. Noi, fiind al cincilea judeţ, înainte o ţineam din cinci în cinci ani. Acum, pentru că am avut această absenţă de cartof în condiţii ideale de tehnologie, am fost nevoiţi să amânăm. Sperăm să ne aliniem şi să reuşim să reluăm tradiţia”, a declarat Vasile Pop Silaghi, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cartofi (ACC) „Matei Berindei” din Moldova.
Moldova, furnizor important la nivel naţional
Simpozionul a reunit participanţi din întreaga ţară, care şi-au dat întâlnire la Consiliul Judeţean, alături de senatorul Liviu Bumbu şi deputatul Ioan Munteanu, cât şi reprezentanţi ai Direcţiei Agricole sau ai Academiei de Studii Agricole. În ciuda pauzei de pe plan local, se pare că Moldova rămâne unul dintre furnizorii principali de cartofi la nivel naţional, lucru afirmat de reprezentanta Ministerului Agriculturii. „Ziua Cartofului are ani buni de aniversare şi este un bun prilej pentru ca dumneavoastră să vă întâlniţi şi să schimbaţi păreri. Era normal ca această zonă să găzduiască o astfel de manifestare, deoarece, deşi domnul Silaghi (Vasile Pop Silaghi, unul dintre cei mai mari antreprenori din agricultura judeţului – n.r.) a spus că nu se mai cultivă foarte mulţi cartofi, peste 30% din cantitatea de cartofi este asigurată din zona Moldovei”, a spus Elena Tatomir, directorul general al MADR.
Pauza a fost generată de situaţia din judeţul Neamţ, care a intrat într-o carantină prelungită din cauza importului de cartofi infectaţi. „Dacă n-am fi respectat condiţiile de carantinare, respectiv necultivarea cartofului, nu am fi scăpat de boli. Acum, cel puţin în zonele unde fermierii mari au cartofi, zona este curată. Pericolul vine din zona micilor gospodari, care nu respectă ceea ce respectăm noi în privinţa tehnologiei”, a adăugat Vasile Pop Silaghi. Programul a continuat cu o deplasare la Girov, cu o vizită la câmpurile demonstrative cu soiuri noi de cartofi, de la ferma Zăneşti, şi cu deplasări la TCE 3 Brazi şi Baza Hipică „Virgil Bărbuceanu”.
Andreea AMARIEI
La eveniment au fost aproximativ 300 de invitaţi din ţară şi străinătate – fermieri, reprezentanţi ai Academiei de Studii Agricole şi Silvice şi ai Ministerului Agriculturii, firme de input-uri, de maşini agricole şi specialişti de la multinaţionale din Japonia, Franţa, Olanda, Belgia, Ungaria şi Italia.
Citeşte anunţuri imobiliare pe Ziarul Evenimentul
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau