Moldova, poarta de intrare a ţigărilor de contrabandă
Dimensiune font:
Zona de Nord-Est a ţării este foarte căutată de către contrabandiştii de ţigări care fac bani buni de pe urma traficului * marile porţi de intrare în ţară a produselor din tutun sunt vămile Albiţa (Vaslui) şi Siret (Suceava), dar cantităţi destul de mari ajung şi pe la Stânca-Costeşti (Botoşani)
Un studiu realizat de compania de cercetare Novel Research arată că traficul a început să crească din luna iulie, după o scădere a vânzărilor pe piaţa neagră de până la 14,1% în mai faţă de 15,2% înregistrat în luna martie. „Nord-Est continuă să fie regiunea cea mai afectată de piaţa neagră, cu un nivel al comerţului ilicit de 35,3%. Din punctul de vedere al provenienţei, produsele «cheap whites» (mărci ieftine, care nu aparţin marilor producători şi care sunt destinate pieţei negre – n.r.) înregistrează o creştere de 5 puncte procentuale comparativ cu luna mai, atingând o pondere record de 60,8%”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research, citat de Agerpres.
Vama Albiţa este una dintre căile de transfer a ţigărilor în România, aduse din Republica Moldova. În luna iulie, poliţiştii de frontieră de la Albita şi inspectorii vamali au descoperit 558.000 ţigări de contrabandă pe care doi bărbaţi au încercat să le aducă în ţară ascunse în podelele a două microbuze, aceasta fiind cea mai mare captură din ultima perioadă.
Vameşul, paznic peste ţigări
În vamă nu doar contrabandiştii îşi fac de cap, ci şi unii lucrători, fapt dovedit de celebrele dosare „Albiţa” şi „Lotul de la Siret”, ajunse deja la final. În cazul celor de la Albiţa, magistraţii Curţii de Apel Iaşi au decis, în iunie, să fie judecaţi în stare de libertate. Cei 17 vameşi au fost reţinuţi în octombrie 2013 în urma unei ample acţiuni a Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi trimişi în judecată. Acţiunea a venit după cea din 2011, când 47 de poliţişti de frontieră au fost ridicaţi de către mascaţi pentru aceleaşi şmenuri. În martie, alţi 30 de poliţişti de frontieră şi vameşi din Punctul de trecere a frontierei Siret au ajuns după gratii. Ei au fost acuzaţi de luare de mită şi au primit, însumat, 240 de ani de puşcărie. Cu toţii sunt acum la Penitenciarul Botoşani.
Reprezentanţii marilor companii susţin că nu există o strategie naţională de combatere a contrabandei care să-i implice pe toţi cei responsabili, situaţie care favorizează dezvoltarea pieţei negre. „În contextul actual internaţional, în care statele membre ale UE îşi ajustează politica de control a migraţiei ilegale şi de securizare a frontierelor, încurajăm crearea unei strategii naţionale sau plan de măsuri ferm de combatere a comerţului ilicit”, a fost mesajul Alexandrei Olaru, director Corporate Affairs la Philip Morris România.
Producătorii au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerţului ilegal cu produse din tutun şi susţin instituirea, din sumele alocate României ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva contrabandei. În cel de-al doilea trimestru, lucrătorii vamali au capturat peste 8,4 milioane de ţigarete.
Citeşte şi: Topul Firmelor din Vaslui
Anca POPESCU
„Adoptarea de măsuri specifice de către Direcţia Generală a Vămilor pentru identificarea ţigaretelor introduse ilegal constituie în continuare o prioritate (riscurile fiind accentuate de faptul că România are a doua cea mai extinsă graniţă externă a UE, de peste 2.100 km)” – Claudiu Ardeleanu, Direcţia Generală a Vămilor
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau