Moldovenii, în top la avariile reţelei electrice
Dimensiune font:
Judeţul Bacău ocupă primul loc în Regiunea de Nord-Est în ceea ce priveşte avariile la reţeaua electrică * anul trecut au fost depăşiţi la acest capitol doar de olteni sau braşoveni * şefii de la E.ON Moldova spun că una dintre cauzele neplăcerilor sunt şi branşările neautorizate la reţea
Consumatorii E.ON Moldova au stat aproape şapte ore cu frigiderele la dezgheţat, fără să-şi propună asta, în 2014. Mai puţin cu două ore decât oltenii şi mai mult cu trei ore faţă de abonaţii Enel Muntenia.
Avariile în cifre
Potrivit ultimului raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), analiza privind durata întreruperilor neplanificate de alimentare cu energie electrică plasează E.ON Moldova pe locul trei, cu o descreştere constantă din 2012, de la 9,2 ore la 6,8 ore. Conducerea furnizorului de energie din Moldova a declarat că întreruperile de curent electric se produc şi din cauza intervenţiilor neautorizate. „Numai în primele şase luni ale acestui an au fost identificate aproximativ 3.100 de cazuri de consumuri frauduloase, dintre care circa 700 în domeniul gazelor naturale, iar 2.382 în domeniul energiei electrice, prejudiciul total aferent fiind estimat la peste 8 milioane de lei”, a precizat Corneliu Zaiţ, coordonator al departamentului de comunicare din cadrul E.ON în Regiunea de Nord-Est.
Investiţiile de 1,3 miliarde de euro realizate de Grupul E.ON, în ultimii zece ani, au dus la scăderea duratei de întrerupere a alimentării cu energie electrică la 6,8 ore de la 15,2 ore, cât înregistra compania în 2009, anul de referinţă din raportul ANRE. În ciuda efortului investiţional şi a celei mai mari scăderi a numărului de ore de întrerupere, în perioada 2009-2014, E.ON Moldova se plasează pe locul 6 din 8 în topul companiilor din România care activează în domeniul alimentării cu energie electrică. Doar abonaţii Enel Muntenia şi CEZ Oltenia stau mai mult în beznă, 7,1 ore, respectiv 9 ore.
Furturi de curent
Furturile de curent electric din 2015 ar fi asigurat funcţionarea timp de aproape patru ani a celui mai mare spital de urgenţe din Moldova, mai arată conducerea E.ON Distribuţie. Practic, în primele şase luni ale acestui an au fost identificate aproximativ 3.100 cazuri de consumuri frauduloase, cu un prejudiciu total de peste 8 milioane de lei. Cantităţile sustrase astfel, de circa 25 GWh, ar fi fost suficiente pentru a asigura funcţionarea timp de aproape patru ani a celui mai mare spital de urgenţe din Moldova. Anul trecut, furturile au generat companiei un prejudiciu de 22,5 milioane de lei, numărul cazurilor identificate fiind de circa 6.000, iar cantitatea sustrasă a fost de aproximativ 57 Gwh. E.ON Moldova este cea mai mare companie de distribuţie a energiei în funcţie de numărul de clienţi, cu aproximativ 1,4 milioane de consumatori conectaţi.
Citeşte şi: Ultimatum, pentru sistemul de termoficare Bacău
Ionuţ ŞERBAN
Bacăul nu a fost ocolit de probleme nici în acest an. Cea mai gravă situaţia s-a înregistrat în luna august, când oraşul a rămas fără apă mai multe zile după ce avarii majore au avut loc la reţeaua electrică. În februarie, cartierele Şerbăneşti, Bistriţa Lac şi 9 Mai au stat fără curent în urma unei avarii electrice de proporţii
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau