Morminte şi cârciumi interbelice descoperite în centrul Iaşului
Dimensiune font:
Arheologii ieşeni cercetează la acest moment un ansamblu de vestigii de secol XIX ce provin de la vechi locuinţe şi cârciumi ale Iaşului * vestigiile au fost descoperite în urma săpăturilor făcute sub parcarea Romtelecom * în timpul săpăturilor efectuate în proximitatea Bisericii Mitocul Maicilor au fost descoperite 6 morminte din vechiul cimitir ce se întindea de la Biserica Banu spre poalele Copoului şi Biserica Sf. Spiridon
În urma săpăturilor efectuate în parcarea de Romtelecom au fost descoperite mai multe vestigii evaluate de către arheologi ca fiind de sfârşit de secol XVIII şi până la începutul secolului al XX-lea. Potrivit arheologului ieşean Stela Cheptea, majoritatea vestigiilor au aparţinut unor clădiri de secol XIX, începutul secolului al XX-lea, foarte multe din perioada interbelică. „Acolo vom face o cercetare arheologică, până la o anumită adâncime, pentru că noi am descoperit în zonă mai multe pivniţe pe care nu le-am cercetat în totalitate. În acel ansamblu de vestigii am găsit locuinţe civile şi foarte multe cârciumi. Iaşul secolului XVIII- XIX, dar şi cel interbelic, era plin de cârciumi, pentru că ăsta era specificul Iaşului. De altfel, şi existenţa fostei pieţe în zonă, care era de secol XVIII şi care a funcţionat în preajma Bisericii Sf. Spiridon, a dus la dezvoltarea unei zone comerciale foarte importante pentru Iaşi, care era dispusă la intersecţia mai multor drumuri cu Păcurari, Sărărie şi Gară”, a spus Stela Cheptea, directorul Centrului de Istorie şi Civilizaţie Europeană al Academiei Române, Filiala Iaşi.
Chiar în centrul acestor vestigii a fost descoperită o construcţie circulară, sub forma unei fântâni uriaşe, în care săpăturile au ajuns până la 5-6 metri în adâncime, despre care arheologul ieşean susţine că doar forma aduce cu o fântână, această construcţie fiind de fapt un fel de depozit. „Fântânile nu se fac din cărămidă, pentru că acest material se topeşte în apă până la urmă. O astfel de construcţie am mai descoperit, pe la începutul anilor 90, atunci când s-au făcut săpăturile pentru sediul Romtelecom, dar mult mai mică şi de formă pătrată”, a precizat Stela Cheptea.
Morminte descoperite în urma săpăturilor de la Mitocul Maicilor
Aceste vestigii descoperite sub parcarea de la Romtelecom vor fi conservate prin acoperirea lor sub o placă de beton. „Vestigiile vor fi acoperite pentru că altfel Iaşul nu ar mai avea suprafaţă de dezvoltare. Noi vom merge până la o anumită adâncime cu săpăturile, vom acoperi vestigiile cu pământ galben, compactăm bine pământul şi deasupra vom pune un strat de prund şi pe urmă o placă de beton, cu rol de conservare, peste care se va face parcarea, conform proiectului”, a declarat arheologul ieşean.
În ceea ce priveşte săpăturile desfăşurate în zona Mitocul Maicilor, la acest moment ele au avansat spre colţul cinematografului Republica cu strada Lăpuşneanu, ieri dimineaţă putând fi observate primele ziduri scoase la lumină. „Noi am căutat la Mitocul Maicilor un zid de incintă, dar nu am găsit. Am găsit în schimb o construcţie mai veche, probabil din incinta mănăstirii, dar şi morţi din cimitirul bisericii de mir. Am reuşit să găsim în jur de 6 morminte, al căror conţinut a fost transportat la Institutul de Antropologie pentru determinarea vechimii acestora şi a păturii sociale din care făcea parte cei îngropaţi acolo”, a mai spus arheologul ieşean. Nelu PĂUNESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau