Morţi controversate în spitalele din Moldova
Dimensiune font:
În ultimele două luni, şase persoane au murit în spitalele din nord-estul ţării * la Spitalul Judeţean Bacău au decedat doi tineri -- un băiat de 18 ani care avea bronşită şi o fată de 23 de ani, cu apendicită * în saloanele spitalului din Huşi au murit doi copii: o fetiţă cu laringită şi un bebeluş cu o toxiinfecţie alimentară * la Botoşani şi Iaşi, doi bebeluşi au decedat la naştere * medicii sunt acuzaţi de malpraxis
Unităţile sanitare din Regiunea de Nord-Est par a fi urmărite de necazuri. În ciuda bolilor banale de care au suferit, câteva persoane s-au stins din viaţă sub ochii medicilor. Familiile lor acuză medicii de malpraxis şi se fac anchete.
Doi tineri au murit la Bacău
Vladuţ Matanie, în vârstă de 18 ani, elev în clasa a XII-a la Colegiul „Mihai Eminescu” din Bacău, a murit la spital. Totul a plecat de la o răceală, care a prezentat complicaţii. El a venit la spital pe 29 octombrie, iar două zile mai târziu s-a stins din viaţă. „Copilul nostru a fost adus la spital pe picioarele lui. Avea o durere în spate. Ei presupun că de la răceală a făcut o leucemie fulminantă. Aşa ceva nu faci de azi pe mâine”, a spus îndurerată Lăcrămioara Stoica, mama băiatului. Părinţii vor da în judecată medicii și au cerut și o expertiză de la Bucureşti. „Noi vrem să aflăm adevărul şi vrem să ştim, în primul rând, de ce nu am fost anunţaţi. De ce, dacă la acest spital nu se putea trata, nu l-au transferat la Iaşi sau Bucureşti. Am făcut acţiune penală, am cerut expertiză, vom vedea”, a spus şi tatăl elevului, Gheorghiţă Matanie. Reprezentanţii SJU Bacău susţin că vor face autopsia şi vor trimite datele la Parchet, care va face cercetări.
Apendicita mortală
Alina Iorga, de 23 de ani, din Bacău a ajuns la Spitalul Judeţean în urmă cu o săptămână. Se simţea rău, iar medicii au stabilit că trebuie operată de urgenţă de apendicită. La câteva ore însă, starea ei s-a agravat şi a mai fost supusă unei intervenţii. După cele două operaţii, tânăra dădea semne că îşi revine, iar medicii au deconectat-o de la aparate. A doua zi, fata a murit pe patul de spital. Doborâţi de suferinţă, părinţii fac acuzaţii grave. „Am vorbit cu fata, am râs, i-am dat să mănânce, după care am plecat. Cât am stat cu ea, doamna asistentă care era de tură a deconectat-o de la toate aparatele şi a dus aparatul în altă parte. A lăsat-o aşa toată noaptea. Când am venit, fata era cu gura strâmbă, nu putea să respire”, a declarat mama fetei. Conducerea spitalului, prin dr. Aurelia Țaga, director medical, a declarat că a deschis o anchetă în acest caz. Medicul care a operat-o pe tânără, Ciprian Olinic, a spus că nu poate da telefonic detalii din motive de deontologie. Familia fetei a făcut deja plângere la Parchet și va da în judecată medicul. Tânăra urma cursurile Şcolii de asistente medicale.
Spitalul din Huşi, urmărit de nenorociri
În urmă cu câteva săptămâni, o fetiţă de patru ani internată cu laringită acută a murit la scurt timp de la internare în unitatea medicală din Huşi. Anchetele făcute până acum s-au soldat doar cu sancţiuni pecuniare, dar poliţia nu a finalizat încă dosarul. Familia fetiţei, din localitatea Buneşti- Avereşti, acuză de malpraxis cadrele medicale. Fetiţa a fost diagnosticată de către medicul de gardă cu „laringită acută, cu sindrom febril” şi a primit tratament cu antibiotic în urma căruia se pare că a făcut un şoc anafilactic. Nici bine nu s-au stins ecourile acestui caz, că un alt bebeluş a murit la spital. Copilul a fost adus în stare gravă, în urma unei toxiinfecţii alimentare netratate la timp.
Toate aceste cazuri au stârnit îngrijorare în rândul oamenilor. Mulţi se gândesc care este totuşi rolul cadrelor medicale, de ce se întâmplă astfel de lucruri şi de ce singurii vinovaţi sunt, de cele mai multe ori, cei decedaţi.
Grupaj coordonat de Lucia HACMAN
La Maternitatea din Botoşani, la sfârşitul lunii octombrie, un bebeluş a murit a doua zi după naştere, iar mama sa a fost operată de patru ori în 48 de ore. Şi asta în condiţiile în care la internare starea de sănătate a femeii era bună. Soţul femeii a depus plângere la poliţie şi la conducerea spitalului şi îi acuză pe medici de malpraxis.
Conducerea Spitalului „Elena Doamna” din Iaşi a fost demisă după ce un bebeluş a decedat, iar părinţii le-au acuzat de neglijenţă pe cadrele medicale ale unităţii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau