Moştenirea lui Ceauşescu de sub pământurile Iaşului FOTO

default

Dimensiune font:

| 23-08-2015 19:18

Cea mai prolifică ramură economică din judeţ a fost jefuită de primarii Iaşului de după comunism * acuzaţiile dure au fost aduse de membri ai Comisiei de Dialog Social a Prefecturii Iaşi, care au venit cu exemple concrete de localităţi, unde reţele întregi de irigaţii au fost smulse din pământ la ordinul primarilor şi asociaţiilor agricole * în prezent, singura zonă din judeţ favorabilă agriculturii este cea de nord-est, restul culturilor fiind condamnate la distrugere de lipsa surselor de apă şi a sistemelor de irigaţii, lipsa asociaţiilor agricole şi, nu în ultimul rând, de necunoaşterea şi ignoranţa agricultorului de rând


De aproape 20 de ani, sistemele de irigaţii din judeţ nu mai funcţionează. Singura soluţie a agricultorilor a fost înfiinţarea unor asociaţii, iar după 2004, a organizaţiilor de utilizatori de apă, pentru atragerea fondurilor europene. Cei care nu s-au conformat au rămas la mila naturii, jucându-şi cartea greşit, aşa cum arată bilanţurile pagubelor provocate de caniculă şi grindină în ultimii ani. S-a ajuns la această situaţie pentru că marea parte a fermierilor nu au avut acces la informaţie, alţii au fost dezinteresaţi, iar în unele comune s-au furat până şi ţevile din pământ, parte a sistemelor de irigaţii.

Un alt motiv a fost dat de legislaţia permisivă, care i-a despăgubit pe toţi cei care au stat cu mâna întinsă, pentru că înfiinţarea asociaţiilor agricole presupune cotă de finanţare, iar săracii satelor nu au aceşti bani. Detaliile au fost scoase la suprafaţă de experţi în agricultură şi importanţi directori din domeniile care oscilează în jurul acestui domeniu. Potrivit specialiştilor din cadrul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Iaşi, în 1989, în judeţ erau irigate 38.000 hectare, faţă de prezent, când avem doar 7.000 de hectare irigate, toate în zona de est a judeţului. Motivul este simplu. Acolo unde nu s-a furat, ţevile din pământ s-au uzat, atât fizic, cât şi moral. „Din păcate, amenajările pe care le avem se găsesc doar în partea de est a judeţului. În iunie am pornit două staţii de pompare, la Sculeni şi Moreni care, din cauza lipsei de cereri pentru irigaţii, nu au funcţionat de 20 de ani. Apa pompată a fost pentru adăparea animalelor. Cât despre irigaţii, nu se poate vorbi, cel puţin în partea de sud. Doar la Ţuţora am avut un singur fermier, şi acela sezonier, având o suprafaţă de 80 de hectare. În judeţ sunt doar şapte organizaţii agricole, în zona nord-est. Avem mai multe investiţii în derulare, la SPA Tabăra, Soloneţ şi Gorban, având componentele uzate fizic şi moral”, a declarat Grigore Manole, directorul ANIF Iaşi.

S-a furat pe rupte la Ţuţora şi Grozeşti

O parte dintre membrii Comisiei de Dialog Social a Prefecturii Iaşi au dezvăluit că, în urma unor vizite în teren, au aflat de la oameni cum s-a furat sistemul de irigaţii din comunele judeţului. „Am trecut recent prin Ţuţora şi Grozeşti, unde toate culturile era pârjolite. Acolo s-au furat ţevi din sistemul de irigaţii, imediat după 1990. Asta a fost posibil cu sprijinul primarilor, în subordinea cărora se află asociaţiile agricole. Nu este o situaţie limitată doar la judeţul Iaşi, ci tot sistemul de irigaţii din România a fost distrus intenţionat”, a declarat unul din membrii comisiei. O altă problemă adusă în discuţie de specialişti este legea în vigoare, care permite despăgubirea agricultorilor care stau cu mâna întinsă, şi nu fac nimic pentru culturile lor. Membrii comisiei sunt de părere că trebuie aduse modificări, iar subvenţiile să fie condiţionate de mai mulţi factori. „Legea trebuie modificată, iar cei care cer subvenţii să fie condiţionaţi de câteva aspecte. Aşa, toţi stau cu mâna întinsă şi cer bani fără să facă nimic. În momentul în care oamenii vin după subvenţii, trebuie întrebaţi dacă sunt în asociaţii, dacă au făcut demersuri să fie în asociaţie, ori în vederea protejării culturii. Sigur că este convenabil să nu faci nimic şi să primeşti bani de la stat”, a declarat George Albulescu, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Potrivit membrilor comisiei, înfiinţarea asociaţiilor agricole presupune un fond de cofinanţare, bani pe care micii agricultori nu îi au, motiv pentru care sunt mulţumiţi să primească despăgubiri anuale din bugetul statului.

90% dintre fermierii subvenţionaţi deţin sub cinci hectare

O statistică recentă a Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Iaşi arată că, din 29.000 de fermieri care primesc subvenţii, 27.000 au între 0,5 şi 5 hectare, prea puţin pentru ca aceştia să fie interesaţi să formeze asociaţii agricole. Motivele sunt diverse şi explicate de şefii Camerei Agricole Iaşi, care au făcut şi un studiu în teren pe această temă. „În judeţ se face o mare confuzie între societatea agricolă şi asociaţia agricolă. Oamenii nu sunt informaţi şi nici primarii nu pot face asta. Motivele stau chiar la bază, la agricultori. Vă spun sincer, micii agricultori nu mai au încredere unii în alţii şi fiecare vrea să fie şef. Pentru a se asocieze, au nevoie de bani pentru cofinanţare, pe care nu îi au. Mai este şi birocraţia. Mulţi tineri care se întorc din străinătate şi vor să apeleze la fondurile PNDR sunt descurajaţi de birocraţie”, a declarat Monica Pandele, directorul Camerei Agricole Iaşi. De mai bine de doi ani de zile, în judeţul Iaşi nu s-a mai înfiinţat nicio asociaţie agricolă, deşi în fondul pus la dispoziţie prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, până în 2020, sunt alocaţi 436 milioane euro. „În ultimii doi ani nu am mai avut vreo cerere de înfiinţare pentru asociaţii agricole. Nici fermierii nu pot achiziţiona utilaje pentru irigarea culturii, din cauza banilor, de aceea e nevoie ca ei să se asocieze. Tocmai în perioada 2007-2013 am avut două proiecte depuse pentru asociaţii agricole, ceilalţi nu au reuşit din cauza birocraţiei, nu au dobândit documentele la timp”, a declarat Eugen Ţicău, şeful Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Potrivit directorului ANIF Iaşi, există totuşi speranţe pentru înfiinţarea unor asociaţii în comuna Ţigănaşi. „Am încercat să facem o asociaţie la Prisăcani, dar a existat o reticenţă din partea celor care deţin terenuri în arendă. Ca să fie posibil acest lucru, trebuie ca membrii asociaţiei să aibă, la comun, 1.500 de hectare, însă mulţi deţin terenuri mici. Însă, avem în derulare o acţiune de înfiinţare a două asociaţii în comuna Ţigănaşi, unde se va merge pe soluţia de aducere a apei din Prut”, a adăugat Grigore Manole. Principalele probleme provocate de secetă în judeţ sunt departe de a fi rezolvate, motiv pentru care, reprezentanţii Prefecturii Iaşi îşi propun să se întâlnească, în perioada următoare, cu fermierii şi să le aducă la cunoştinţă plusurile înfiinţării asociaţiilor agricole.

38.000 HECTARE

Aceasta era suprafaţa irigată a judeţului Iaşi înainte de Revoluţie; astăzi, suprafaţa irigată măsoară doar 7.000 de hectare.

Vezi şi Frăţia banului în polul sărăciei

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:42

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei