Muncitori din Moldova calificaţi pentru Occident
Dimensiune font:
Se califică în România, în cadrul unor programe finanţate cu bani europeni şi ajung să ia calea Occidentului, unde găsesc mult mai uşor de lucru * este cazul a sute de persoane din Vaslui, instruite în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane
La Huşi, prin intermediul Asociaţiei Comunitare „Totul pentru viaţă”, se organizează frecvent cursuri pentru tineri, dar şi pentru persoane trecute de prima tinereţe, care vor să se recalifice.
„Începând din primăvara acestui an, am dat în folosinţă un centru social, modern, dotat cu toate cele necesare şi ne-am gândit, având în vedere piaţa locală a muncii, cât şi cerinţele de pe piaţa internaţională, să venim în ajutorul tinerilor prin organizarea de cursuri de formare profesională în mod gratuit. Am identificat nişte firme care implementau deja proiecte pe POSDRU, am contractat serviciul de formare şi am reuşit să oferim deja cursuri unui număr de aproximativ 400 de persoane, în diverse meserii cum ar fi: infirmier, îngrijitor bătrâni la domiciliu, bucătar, agent curăţenie”, a declarat Marian Mălăescu, director de programe în cadrul Asociaţiei Comunitare „Totul pentru Viaţă” Huşi.
Marea majoritate a absolvenţilor au fost tineri, dar au fost şi persoane cu vârsta de peste 40 de ani care s-au arătat amatoare să înveţe meserii noi, mai ales că le dau ocazia să profeseze în străinătate. De fapt, cei mai mulţi dintre cursanţi şi-au manifestat din start intenţia de a pleca din România, unde piaţa locurilor de muncă este în impas. Situaţia este cu atât mai grea în judeţul Vaslui, motiv pentru care cursanţii şcoliţi pe bani europeni ajung să profeseze în ţări ale Uniunii Europene, unde îşi găsesc fără probleme o slujbă şi unde munca le este apreciată. Este cunoscut faptul că persoanele instruite în cadrul unor astfel de programe de formare profesionale derulate în ţara noastră sunt foarte bine pregătite, motiv pentru care în anumite meserii românii au chiar prioritate la angajare.
„Pentru a veni în ajutorul celor care vor să plece la muncă în străinătate, am luat legătura cu anumite firme care se ocupă cu plasarea forţei de muncă şi deja avem aproximativ 200 de persoane care au plecat sau urmează să plece până la sfârşitul anului, pentru a lucra în meseriile pentru care s-au calificat. Organizăm, de altfel, la cerere, şi cursuri de limbi străine pentru persoanele interesate”, mai spune Mălăescu.
Pregătire teoretică românească, practică europeană
Persoanele care au urmat astfel de cursuri au fost pregătite prin programe finanţate în cadrul PODRU şi au beneficiat de anumite burse. De exemplu, în cazul cursului pentru infirmier s-au acordat burse în valoare de 400 de lei lunar, timp de şase luni, cât a durat respectivul program de formare. Printre cele 80 de persoane pregătite în meseria de infirmier se numără foarte multe care provin din mediul rural. Femeile se pregătesc, aşadar, în România, unde din păcate nu-şi pot găsi de lucru, şi pleacă în străinătate, unde cerere de forţă de muncă este foarte mare, pe salarii mulţumitoare.
Marian Mălăescu admite că în toată această situaţie este un paradox. Programe gândite pentru calificarea şi reconversia forţei de muncă din România, tocmai pentru ca piaţa muncii de la noi să se reaşeze şi să fie revigorată, ajung să furnizeze personal calificat în alte state ale Europei.
„La noi, la români, ne luăm căruţa şi după aceea calul. Aşa s-a întâmplat şi cu aceste proiecte, pentru că pe de-o parte există nevoia de calificare, pentru ca marea majoritate a celor din mediul rural, cel puţin, sunt persoane necalificate, iar pe de altă parte piaţa muncii de la noi nu e pregătită să absoarbă acest val de persoane care şi-au căpătat o meserie în urma acestor cursuri de formare. Până la urmă trebuie să ne gândim că facem parte din UE şi vorbim despre o piaţă a muncii comunitară. Aşadar, nu mai contează, în definitiv unde lucrăm. Ceea ce contează este şi că banii câştigaţi în străinătate vor fi cheltuiţi în final la noi în ţară, ceea ce reprezintă un lucru bun”, opinează Marian Mălăescu.
Persoanele au primit o pregătire teoretică de calitate, însă formarea din punct de vedere practic se face în străinătate, în alte condiţii, în alt mediu bine structurat şi organizat, lucru care va ajuta la dezvoltarea serviciilor noastre pe viitor.
Citeşte şi: Săracii din Negreşti vor rămâne flămânzi de Sărbători
„Pe viitor sperăm că se vor schimba lucrurile şi la noi în ţară, iar atunci noi vom avea un personal cu înaltă calificare”, a conchis Mălăescu.
Tudor IFRIM
În străinătate, un infirmier ajunge să câştige aproximativ 2.000 de euro pe lună, de cele mai multe ori cu masa şi cazarea asigurate, iar un agent de curăţenie poate câştiga şi 4.000 de euro lunar.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau