Nemţenii din Diaspora, momiţi cu fonduri europene
Dimensiune font:
În urma întâlnirii dintre preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, Ionel Arsene, şi cei din Diaspora se poate trage o singură concluzie: mai marii judeţului îi vor pe toţi întorşi acasă, dar nu oricum, ci punând pe picioare câte o afacere de succes
Într-un judeţ în care forţa de muncă lipseşte, în ciuda eforturilor făcute de întreprinzători de a-şi dezvolta afacerile, lucru spus de preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI), Mihai Apopii, în deschiderea întâlnirii cu Diaspora, mai-marii judeţului au venit să le prezinte stranierilor variantele prin care pot atrage fonduri europene pentru a pune pe picioare o afacere.
Momeală cu fonduri europene
Într-o sală cu 200 de oameni, estimare făcută de cei de la CJ Neamţ, participanţi despre care au început mai apoi alţii să spună că nu ar fi din Diaspora, ci nemţeni rămaşi acasă şi aduşi de primarii din comune pentru a umple sala, au vorbit despre afaceri preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene, şeful ADR Nord Est, Vasile Asandei, şeful CCI Neamţ, Mihai Apopii, Viorel Ilisei, de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), şi Elena Kuzmanovic. „Mă bucură să văd că iniţiativa noastră a provocat atâta interes, iar numărul celor care aţi răspuns invitaţiei de a discuta confirmă asta. Îmi doresc să implic toţi nemţenii în procesul de luare a deciziilor, fiecare nemţean să contribuie la dezvoltarea comunelor şi oraşelor lor natale. Creionăm, la nivelul Consiliului Judeţean, politici publice şi proiecte inovative, care să vină în sprijinul celor care locuiesc în Diaspora. Specialiştii în atragerea de finanţări de la nivelul CJ sunt la dispoziţia celor care doresc să-şi deschidă o afacere aici, la Neamţ, şi le acordă sprijin şi asistenţă de specialitate. Fac tot ce este legal pentru a crea un mediu propice revenirii nemţenilor acasă, la familiile lor”, a spus Ionel Arsene.
„Când ocupi o funcţie, trebuie să se vadă că ai trecut prin acele locuri”
Birocraţie excesivă
Pe lângă câteva idei timide de afaceri, exprimate cu puţină încredere, mai ales din cauza costurilor, cei din sală au prezentat şi problemele cu care se confruntă ajunşi acasă, mai ales că invitaţia iniţială se referea şi la acest aspect, al obstacolelor pe care le au nemţenii întorşi în judeţ după ce muncesc în străinătate. Un domn a vorbit despre un văr, stabilit de 30 de ani în Australia, cu dublă cetăţenie, care are şi o fermă acasă, dar care nu poate să se mai ocupe de afacere pentru că a rămas fără buletin şi este purtat pe drumuri de autorităţi. Cazul a stârnit rumoare în sală, în schimb oficialii au preferat să-i spună omului să trimită un e-mail cu întreaga poveste pentru a nu bruia discuţia despre afaceri.
Iniţiativa autorităţilor a fost lăudabilă, mai ales că este o premieră la nivelul judeţului Neamţ, doar că subiectul discuţiei nu se ştie dacă a fost cel mai potrivit, de vreme ce nemţenii din diaspora şi-ar dori să nu mai piardă zile şi nopţi la coadă la Paşapoarte, să nu mai fie purtaţi pe drumuri pe la tot felul de instituţii pentru a obţine un singur act, iar cei care vor să revină acasă nu-şi permit financiar să-şi deschidă o afacere şi nu au nici experienţa necesară, dar şi-ar dori un loc de muncă plătit decent şi cu minime condiţii de respect din partea angajatorului şi a statului.
Andreea AMARIEI
„Sunt sigur că tot ce reuşesc românii în străinătate pot reuşi şi aici, acasă. Beneficiază de o mentalitate diferită, de o experienţă bogată în domeniile în care lucrează” - Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau