Nemţenii refuză cardurile de sănătate
Dimensiune font:
Judeţul ocupă primul loc în ţară din acest punct de vedere * majoritatea motivelor pentru care populaţia nu şi-a ridicat cartelele ce le asigură accesul la medic sunt religioase * în judeţ s-a introdus şi o linie telefonică pentru cardurile de sănătate
Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au anunţat că, de mâine, cardul devine obligatoriu pentru asiguraţii care solicită servicii medicale. Sunt însă, situaţii în care acest instrument nu a ajuns în posesia titularilor, unul dintre motive fiind refuzul oamenilor de a-l accepta.
Cele mai multe astfel de cazuri sunt înregistrate, conform datelor centralizate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), în judeţul Neamţ, unde 2.830 de carduri au fost refuzate la primire de către titulari, din motive religioase sau de conştiinţă. O parte din acestea, respectiv 835 de carduri de sănătate, au fost ridicate de la poştaş, dar au fost predate apoi Casei de Asigurări. În alte 1.995 de cazuri, cartelele nici nu au fost luate de la factorul poştal de către titulari. Asiguraţii care au refuzat cardul vor beneficia, însă, de servicii medicale pe baza unor adeverinţe emise de CJAS, cu termen de valabilitate de trei luni. „Asiguraţii care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului de sănătate vor depune o cerere în scris la Casa de Asigurări, în care vor menţiona motivele refuzului şi vor restitui cardul, în cazul în care l-au primit. Accesul la servicii medicale se va realiza pentru ei în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului, cu termen de valabilitate de trei luni. Adeverinţa nu trebuie să rămână la furnizorul de servicii medicale, ea va fi prezentată ori de câte ori asiguratul solicită un serviciu“, se arată într-un comunicat al CJAS. Reprezentanţii CJAS au mai precizat că instituţia va elibera cardurile oricând în perioada de valabilitate a acestora, pe baza unei cereri scrise a asiguraţilor, inclusiv celor care au refuzat iniţial primirea cardului naţional.
Card refuzat de măicuţe
În urmă cu un an, 41 de măicuţe de la Mănăstirea Dobru au refuzat cardurile aduse de poştaş şi au cerut o soluţie alternativă pentru a beneficia de serviciile medicale. Pe 20 octombrie 2014, Poşta Română a returnat CJAS cartelele care trebuiau să ajungă la personalul mănăstirii situate în comuna Vânători-Neamţ, deoarece măicuţele nu le-au acceptat de teama cipurilor. Odată cu cardurile, la sediul CJAS Neamţ a ajuns şi o petiţie, prin care măicuţele lăcaşului ortodox de rit vechi explicau refuzul cardurilor.
„Refuz includerea persoanei mele într-un sistem informatic global de supraveghere, introducerea într-un sistem al datelor privind viaţa mea privată, identitatea mea. Aceasta contravine convingerilor mele intime şi religioase şi îmi încalcă libertatea”, se arăta în adresa măicuţelor. Problema cipurilor ca însemn al diavolului a fost tratată şi de părintele arhimandrit Iustin Pârvu, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, încă din ianuarie 2009. Duhovnicul a lansat, atunci, un mesaj despre pericolul acceptării documentelor electronice (paşaport, carte de identitate, card de sănătate).
Linie telefonică pentru cardurile de sănătate
Conducerea CJAS a înfiinţat o linie telefonică de la care se pot obţine orice fel de informaţii legate de cardul de sănătate. Oamenii pot suna la 0744.340.962, număr cu tarif normal. „Avem un număr pentru persoanele interesate de starea lor de asigurat, de situaţia cardului, dacă se află la noi sau nu. Numărul este valabil pentru furnizorii de servicii medicale care doresc sa deblocheze carduri pentru că avem zilnic o coadă separat doar pentru cei care şi-au blocat cardul din diverse motive, în general pentru că au uitat PIN-ul sau l-au introdus eronat de mai multe ori”, a spus Radu Firăstrău, directorul CJAS. Mai există şi numărul 0.800.800.951, care este gratuit, însă la acest număr se pot afla mai multe informaţii specifice legate de asigurat şi de cardul personal.
Citeşte şi: Viceprimarul din Piatra Neamţ a demisionat
Anca POPESCU
La nivelul judeţului Vaslui au fost deja activate până la această dată un număr de 138.534 de carduri de sănătate. 22.216 de vasluieni nu au intrat încă în posesia cardului de sănătate
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau