Nereguli la Protecţia Copilului Bacău
Dimensiune font:
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a pierdut, definitiv, procesul împotriva Curţii de Conturi * instituţia este acuzată că a acordat nelegal indemnizaţii de conducere, sporuri, indemnizaţii de concediu şi prime de naştere * plăţile nelegale şi prejudiciul depăşesc 415.000 lei * purtătorul de cuvânt al DGASPC spune că nu există niciun vinovat
Curtea de Apel a respins recursul făcut de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) împotriva sentinţei Tribunalului din 2014, în dosarul împotriva Curtii de Conturi în care instituţia cerea anularea unor puncte din raportul încheiat în urma unui audit financiar făcut în 2010. În garanţie a fost chemat Consiliul Judeţean (CJ), dat fiind faptul ca DGASPC se află în subordinea acestuia, bugetul fiind, de asemenea, aprobat de CJ.
Nereguli pe bandă rulantă
În octombrie 2014, Tribunalul Bacău a respins, însă, şi acţiunea, şi cererea de chemare în garanţie. Instanţa a menţinut deciziile Curţii de Conturi dupa auditul financiar care a scos la lumină mai multe abateri ce au produs prejudicii însemnate. Una dintre acestea se referă la faptul ca DGASPC nu a respectat legislaţia în vigoare privind reducerea unor cheltuieli la nivelul administraţiei publice, mai precis cele legate de indemnizaţiile de conducere. „Reclamanta (DGASPC -- n.r.) a stabilit şi a acordat indemnizaţii de conducere cu nerespectarea prevederilor legale. Nu poate fi reţinută susţinerea reclamantei potrivit căreia prin acordarea acestor indemnizaţii de conducere în cuantumuri majorate nu au crescut cheltuielile de personal în anul 2010 faţă de anul 2009”, acuză Curtea de Conturi. În raport se mai spune că instituţia a acordat nelegal indemnizaţia de concediu anual de odihnă angajaţilor la DGASPC în baza unor contracte cu timp parţial de muncă şi care aveau dreptul la indemnizaţie numai de la unitatea în care aveau funcţia de bază, reclamanta având obligaţia de a acorda acestor salariaţi concediu fără plată pentru zilele de concediu de odihnă primit de la cealaltă unitate. Curtea de Conturi mai susţine că DGASPC a achitat în mod nelegal sporul pentru activitatea neîntreruptă în ture salariaţilor care cumulează funcţia de bază aflată la acelaşi angajator cu alte funcţii la DGASPC în baza unor alte contracte individuale de muncă încheiate pentru timp parţial, fiind încălcate dispoziţiile legale care prevăd că acest spor se poate acorda în unităţile de asistenţă socială, dar numai acolo unde activitatea se desfăşoară fără întrerupere în trei ture (de 8 ore), personalului care lucrează lunar în toate cele trei ture sau în două ture, în sistem de 12 cu 24 ore. „Reclamanta a acordat salariaţilor un număr mai mare de zile pentru concediul anual de odihnă decât cel legal cuvenit. A promovat în mod nelegal pe numitul B.O.L din funcţia de referent tr. I în funcţia de inspector de specialitate gr. II, fără îndeplinirea cerinţelor specifice pentru postul ocupat. A achitat nelegal angajatelor prima de naştere”, mai precizează Curtea de Conturi. În total, prejudiciul estimat de auditorii financiari se ridică la 416.613 lei. Instanţa de recurs a menţinut hotărârea Tribunalului şi a respins recursul DGASPC. Decizia este irevocabilă.
Nu s-a găsit vinovatul
Legat de faptul ca DGASPC a pierdut procesul la ambele instanţe, conducerea instituţiei, prin purtătorul de cuvânt şi-a exprimat surprinderea: „Dosarul s-a judecat la Tribunalul Bacău, în prima instanţă. În mod surprinzător, cererea noastră, prin care am solicitat anularea deciziei Curţii de Conturi, a fost respinsă ca nefondată. Am formulat recurs împotriva sentinţei nefavorabile, recurs respins, ca nefondat, de către Curtea de Apel Bacău, urmând să ni se comunice decizia dupa motivare”, a spus purtătorul de cuvânt Marian Vătămănescu.
Conform acestuia, după comunicarea deciziei de către Curtea de Apel, conducerea instituţiei va începe recuperarea debitelor stabilite de Curtea de Conturi de la personal. El a mai adăugat că instituţia nu a considerat aceste nereguli ca „abateri” şi că se consideră că răspunderea nu o poate purta nimeni.
Citeşte şi: Bacăul are cel mai scump lăcaş de cult din Moldova
Ionuţ ŞERBAN
„Această acţiune nu va afecta bugetul instituţiei, neimplicând nicio resursă financiară din partea DGASPC Bacău. Cu privire la punctul nostru de vedere asupra hotărârilor Tribunalului Bacău şi Curţii de Apel Bacău, subliniem faptul că nu pot fi comentate, ci doar respectate şi puse în aplicare”- Marian Vătămănescu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Bacău
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau