Normativul care îi validează pe şefii judeţului Iaşi
Dimensiune font:
Prefectul judeţului Iaşi a primit o lovitură neaşteptată din partea celor care l-au pus pe funcţie * Guvernul a publicat, pe 30 iunie, în Monitorul Oficial, o ordonanţă prin care aduce modificări Legii administraţiei publice locale * astfel, guvernanţii au decis că aleşii locali şi judeţeni pot participa la votul pentru funcţiile de viceprimari, vicepreşedinţi şi preşedinţi ai consiliilor judeţene * la începutul acestei săptămâni, prefectul Marian Grigoraş îşi arăta intenţia de a contesta forma noii conduceri a CJ Iaşi
O intervenţie legislativă de ultimă oră a Guvernului dă peste cap administraţia judeţului. Un normativ publicat joi în Monitorul Oficial pune sub semnul întrebării modul în care prefectul a interpretat Legea administraţiei publice locale. În ultimele zile, prefectul Marian Grigoraş şi-a exprimat intenţia de a contesta actuala conducere a Consiliului Judeţean Iaşi, ca urmare a faptului că Maricel Popa, Victor Chirilă şi Victorel Lupu au participat la votul în urma căruia au fost aleşi preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai acestei instituţii. Acestă mutare a prefectului a stârnit vâltoare în mediul politic, presărată de critici ale unor lideri de partid ori foşti prefecţi ai judeţului. Pentru clarificarea situaţiei la nivelul judeţului Iaşi şi nu numai, Guvernul a adus două modificări esenţiale Legii administraţiei publice locale nr 215/2001. Astfel, la articolul 101, după alineatul 3 a fost introdus un nou alineat, cu următorul cuprins: „La deliberarea şi adoptarea hotărârilor care privesc alegerea sau eliberarea din funcţie a preşedintelui sau vicepreşedintelui consiliului judeţean participă şi votează consilierul judeţean care candidează la funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean, respectiv preşedintele sau vicepreşedintele consiliului judeţean a cărui eliberare din funcţie se propune”. Astfel, ceea ce a contestat prefectul în urmă cu o săptămână pare să se anulează acum prin această intervenţie legislativă. În plus, guvernanţii au clarificat şi situaţia viceprimarilor, prin adăugarea unui nou alineat după alineatul 4 de la articolul 57din Legea administraţiei publice locale. Ca şi în cazul CJ, la deliberarea şi adoptarea hotărârilor care privesc alegerea sau schimbarea din funcţie a viceprimarului participă şi votează consilierul local care candidează la funcţia de viceprimar, respectiv viceprimarul în funcţie a cărui schimbare se propune.
Tăcere la Prefectură
Deşi Prefectura Iaşi nu a oferit un răspuns oficial cu privire la urmările acestor modificări legislative, reprezentanţii instituţiei au anunţat că toate consiliile locale din judeţ au fost constituite. Contactat pentru un punct de vedere, prefectul Marian Grigoraş nu a răspuns apelurilor, acesta aflându-se în concediu. Fostul prefect al judeţului Iaşi, Dan Cârlan a lansat un nou atac împotriva succesorului său, atrăgându-i atenţia că ar fi riscat să trimită sistemul administrativ într-un blocaj. „Ne-am trezit, noi, cei din judeţul Iaşi, că, spre exemplu, acolo unde o majoritate politică este formată cu un singur consilier în plus, această majoritate se autodistruge ca în filmele cu proşti, prin simplul fapt de a propune un candidat pentru funcţiile de conducere, moment în care, în traducerea dumneavoastră (nr - făcând referire la prefectul Marian Grigoraş), acel candidat este eliminat din joc, neavând voie să voteze, rămânând cu toţii într-o stare de blocaj care nu poate fi depăşită decât prin furt, negocieri oneroase, trădări politice, asocieri împotriva naturii şi corupţie politică. E important punctul IV din OUG 42/28 iunie 2016, care recunoaşte explicit dreptul de vot al consilierilor care candidează pentru viceprimar, preşedinte CJ şi vicepreşedinte CJ”, a declarat fostul prefect, Dan Cârlan.
Guvernul: „Nu există o interdicţie expresă”
Guvernanţii au motivat noile modificări legislative prin prisma faptului că la nivelul ţării există o practică neunitară cauzată de exercitarea dreptului de vot de către un consilier local sau judeţean pentru alegerea sa în funcţia de viceprimar respectiv preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean. „Luând în considerare că, deşi nu există o interdicţie expresă pentru consilierul local, respectiv judeţean de a-şi exercita dreptul de vot pentru alegerea sa în respectiva funcţie, unii dintre consilierii aflaţi în această situaţie îşi exercită dreptul de vot şi că exercitarea acestui drept de vot este considerată de unele instituţii ale prefectului ca fiind o situaţie de conflict de interese, situaţie în care hotărârile adoptate pot fi considerate nule de drept. Ţinând cont de faptul că deja există astfel de situaţii, pentru a preîntâmpina crearea altora, se impune intervenţia legislativă de urgenţă”, se arată în normativul cu numărul 429 publicat în MO din data de 30 iunie.
Guvernul mai arată că, în situaţia în care mai multe dintre cele 3.228 hotărâri ale consiliilor locale sau judeţene pot fi considerate nule, unităţile administrativ-teritoriale respective nu vor avea aleşii locali în funcţie îndreptăţiţi să îndeplinească rolul de autorităţi executive ale administraţiei publice locale, fapt care afectează gestionarea treburilor politice ale respectivelor comunităţi locale.
Cauți un loc de muncă? Vezi aici anunțurile de angajare!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau