Noua lege a adopţiei, mai bună pentru orfani
Dimensiune font:
De la începutul anului în judeţul Vaslui au fost adoptaţi 16 copii * cinci au fost încredinţaţi în vederea adopţiei, iar pentru alţi 27 de copii s-au deschis procedurile * de la 12 august procedurile de adopţie vor deveni mai simple, odată cu intrarea în vigoare a unei noi legi
În prezent, un cuplu este atestat pentru adopţie după aproape un an de la depunerea cererii. Prin noua Lege a adopţiei, care va intra în vigoare de la 12 august, această periodă se va reduce la numai jumătate de an.
Citeşte şi
Lucrările la centura ocolitoare ar putea fi reluate în 2017
Familii pentru 27 de copii
De la începutul anului, instanţa competentă de la nivelul judeţului Vaslui a dispus 16 încuviinţări ale adopţiei şi cinci încredinţări în vederea adopţiei. În aceeaşi perioadă, s-au întreprins demersurile necesare şi s-a încuviinţat deschiderea procedurii adopţiei interne definitive pentru 27 de copii. Cât priveşte atestatele de familie/persoană aptă să adopte un copil, în aceeaşi perioadă s-au realizat şapte atestări, grupa de vârsta a persoanelor care doresc să adopte un copil situându-se, în general, în categoria 35-45 ani.
„Adopţia nu poate fi încuviinţată de instanţa judecătorească decât după ce copilul a fost ncredinţat pentru o perioadă de 90 de zile persoanei sau familiei care doreşte să-l adopte, astfel încât instanţa să poată aprecia relaţiile de familie care s-ar stabili dacă adopţia ar fi încuviinţată”, a declarat Irina Cîmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.
Care sunt regulile unei adopţii
Încredinţarea în vederea adopţiei nu este necesară în cazul adopţiiei copilului de către soţul părintelui firesc sau adoptiv şi nici pentru copilul care s-a aflat cel puţin 90 de zile în plasament şi în tutela familiei care doreşte adopţia.
În perioada încredinţării în vederea adopţiei, specialiştii DGASPC urmăresc evoluția copilului și a relațiilor dintre acesta și familia nouă. La sfârşit, întocmesc un raport pe care îl comunică instanţei. Dacă pe durata perioadei de încredinţare se constată neadaptarea copilului ori existenţa altor motive de natură să împiedice adopţia, se sesizează instanţa în vederea revocării măsurii încredinţării. Instanţa admite cererea de încuviinţare a adopţiei numai dacă, pe baza probelor administrate, şi-a format convingerea că decizia este în interesul superior al copilului. Ulterior, DGASPC urmăreşte şi realizează rapoarte trimestriale cu privire la evoluţia minorului şi a relaţiilor dintre acesta şi părinţii adoptivi, pe o perioadă de cel puţin doi ani ani.
Ovidiu IANCU
Media de vârstă pentru care optează familiile/persoanele este cuprinsă între 0-4 ani, prag care este ridicat până la 6-7 ani prin acordarea de consiliere de specialitate, un caz special înregistrându-se prin adopția unui copil cu vârsta de 10 ani.
Citeşte şi ANUNŢURI DIN ZIARUL EVENIMENTUL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau