Oamenii cumpără apa de la fântână
Dimensiune font:
Este vorba despre locuitorii din Bahnari, o suburbie a municipiului Vaslui * bătrânii care nu pot merge kilometri întregi pentru a ajunge la alte surse de apă au ajuns să plătească pentru o găleată cu apă * şi în judeţul Neamţ o treime din fântâni au secat * seceta a produs pagube însemnate şi în agricultură
Situaţie disperată pentru locuitorii din judeţele Moldovei. Sute de fântâni au secat, iar oamenii se descurcă din ce în ce mai greu. În Bahnari, o suburbie a municipiului Vaslui, bătrânii au ajuns să plătească pentru o găleată cu apă, iar cei mai tineri, care au de ţinut gospodării îşi vând animalele, pentru că nu mai fac faţă. Gheorghe Radu are trei copii, iar fântâna din curte i-a secat. E nevoit acum să meargă cinci kilometri până la cea mai apropiată sursă de apă.
„Este cumplit. Nu ştim ce să mai facem. Mergem câte cinci kilometri pentru câteva găleţi cu apă. Stăm la coadă, e un adevărat coşmar. Suntem disperaţi, nu mai putem adăpa animalele, nu avem apă pentru consumul casnic. E vară, este atâta nevoie de apă, iar noi trebuie să drămuim fiecare picătură. Fântâna la care mergem e aproape să sece şi ea. Anul acesta ne-a bătut rău Dumnezeu. Câmpurile sunt arse, fântânile sunt goale. Poate se apleacă şi către dorinţele noastre cineva”, a declarat Gheorghe Radu.
Omul speră că reprezentanţii Primăriei Vaslui vor aloca bani măcar pentru amenajarea unor puţuri de mare adâncime. „Fântânile sunt deja compromise. Este nevoie de puţuri de adâncime şi îi rugăm pe cei de la primărie să facă ceva şi pentru noi. De fiecare dată când am ridicat problema, ni s-a spus că nu sunt fonduri suficiente. Sperăm că situaţia se va rezolva”, a mai spus bărbatul.
În aceeaşi localitate o femeie de 70 ani, recunoaşte că a ajuns să dea bani pentru o găleată apă. „Nu am ce să fac, trebuie să plătesc pentru apă. Am noroc că o găleată de apă mă ţine două zile. Le dau la băieţii ăştia tineri câte un leu sau doi lei pentru o găleată apă, fiindcă eu nu pot merge atâţia kilometri până la o fântână bună. Cea de la care aduceam apă are mâl, nu mai poate fi folosită”, spune bătrâna.
Autorităţile asigură apă în localităţile de unde au primit cereri în acest sens. La nivelul unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Vaslui, dintr-un număr de 16.034 de fântâni, 596 sunt secate, 5.128 au un debit de apă redus, în timp ce restul prezintă debite normale. î
EXCLUSIV Marii fermieri, faţă în faţă cu seceta FOTO
Aproape o treime din fântânile din judeţul Neamţ au fost afectate de seceta prelungită din acest an. Mai exact dintr-un total de 21.665 de fântâni au secat sau au ajuns în imposibilitatea de a asigura necesarul de apă pentru că au avut nivelul scăzut 6.850 de fântâni, ceea ce înseamnă un procent de 31%. Astfel, aproape 5.000 de nemţeni au fost afectaţi de lipsa surselor de alimentare cu apă. „Comunele Bălţăteşti, Boghicea, Brusturi, Dragomirești sunt cele mai afectate de fenomenul de secetă, deoarece din numărul total de fântâni, peste 98% nu asigură debitul necesar pentru populaţie. Comunele în care numărul de fântâni cu nivelul scăzut de apă este mai mare de 50% din total sunt: Ceahlău, Grumăzeşti, Hangu, Pânceşti, Poienari, Rediu, Secuieni”, a explicat Andrei Grancea, purtător de cuvânt la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. Meteorologii anunţă ploi începând de săptămâna viitoare.
La nivelul celor două judeţe, seceta a produs pagube însemnate şi în agricultură, cele mai afectate fiind culturile de grâu, porumb şi floarea soarelui. Pagube semnificative sunt şi la culturile de orz, orzoaică, rapiţă, muştar, viţă-de-vie, soia, legume, livezi sau păşuni. Agricultorii aşteaptă despăgubirile de la Guvern, însă nimeni nu ştie care va fi cuantumul ajutoarelor. Fermierii avertizează deja că preţul la alimentele de bază va creşte foarte mult în perioada următoare.
Tudor IFRIM, Alina FERENŢ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau