Observatorul din Bacău pierde banii de la Bruxelles
Dimensiune font:
Sumele alocate pentru renovarea obiectivului, unul foarte important pentru localitate, vor fi retrase * motivul este întârzierea lucrărilor * speranţele au scăzut la minimum odată cu lansarea celei de-a treia licitaţii aferente dotării Observatorului Astronomic
La cea de-a treia licitaţie pentru dotarea Observatorului Astronomic „Victor Anestin”, şansele ca finanţarea europeană să nu fie pierdută sunt minime. Valoarea estimată a dotărilor se ridică la 1.225.621, 57 lei, fără TVA, bani pe care Consiliul Judeţean (CJ) Bacău va trebui să-i achite, dacă procedura de licitaţie şi respectiv dotarea Observatorului din Bacău nu vor fi realizate până la sfârşitul acestui an. „La Observatorul Astronomic e a treia oară când scoatem la licitaţie dotările pentru acest obiectiv. Deşi vom finaliza tot ce înseamnă lucrări de construcţii, de branşamente, trebuie reluată procedura pentru dotări şi, probabil, nu o vom încheia până la sfârşitul anului. Şi prima, şi a doua oară, cine a ofertat nu a fost eligibil, lucru confirmat şi de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. E adevărat că această zonă a dotării Observatorului nu este una foarte largă, la îndemâna oricui, şi probabil şi aceasta este explicaţia, dar sunt cauze obiective pentru nefinalizarea unui proiect, dacă pot să spun aşa”, a precizat Dragoş Benea, preşedintele CJ Bacău.
Ce lucrări s-au executat
Restaurarea Observatorului Astronomic a constat în lucrări de amenajare a platformei la cota superioară a turnului existent şi amenajarea unei săli pentru amplasarea „instalaţiei ecuatoriale”. Este construit şi un corp nou, lipit de turn, în care vor funcţiona laboratoarele şi birourile. De asemenea, lucrările de restaurare au vizat eficientizarea energetică a clădirii şi facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi. La capitolul dotări figurează: telescoape, monitoare cu ecran tactil, calculatoare de birou, machete, mobilier, etc.
Observatorul Astronomic din Bacău a fost înfiinţat pe 30 noiembrie 1976 şi a funcţionat iniţial în casa lui Cristi Cristoveanu. În 1978 observatorul a fost mutat în clădirea în care funcţionează şi astăzi. Clădirea este cea a fostului castel de apă a municipiului, care a fost construită la începutul secolului al XX-lea, 1910-1911.
Citeşte şi: Un avocat şi un lichidator au fost trimişi în judecată - Corupţie la Rafinăria Dărmăneşti
Sonia PAVELESCU
Observatorul Astronomic „Victor Anestin” este prima instituţie de cultură din judeţul Bacău care se reabilitează cu fonduri europene
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau