Ofensivă fără precedent împotriva contrabandei cu ţigări
Dimensiune font:
O amplă campanie de combatere a traficului cu tutun a fost lansată în una din cele mai importante vămi de la graniţa de Est a ţării, Albiţa. Campaniile precedente au avut drept scop scăderi considerabile ale contrabandei cu ţigarete. În regiunea de nord-est se înregistrează, în prezent, cel mai mare trafic din ţară.
În cel mai important punct vamal din estul Uniunii Europene, ieri, 5 noiembrie, a fost lansată cea de-a doua etapă a campaniei publice de conştientizare a efectelor negative ale contrabandei cu ţigarete „Aparenţele înşală”, iniţiată de Euromonitor Business Consulting Services, prin www.faracontrabanda.ro, în parteneriat cu Direcţia Generală a Vămilor din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi Poliţia Română, cu sprijinul JTI. Derulată în prima parte a anului în 16 judeţe din apropierea graniţelor de vest, sud-vest, nord şi nord-est, campania s-a relansat în regiunea Nord-Est, cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete. În partea de nord-est a ţării, traficul ilegal cu ţigarete se situa, în septembrie, la 31,4%, cel mai ridicat nivel comparativ cu restul regiunilor ţării, şi de peste două ori mai mare decât media naţională, de 14,8%.
Fenomen în scădere la nivel naţional
Conform studiilor realizate de compania de cercetare Novel Research, comerţul ilegal cu ţigarete, la nivel naţional, a înregistrat un record negativ al ultimilor patru ani în ianuarie 2015, de 19,2%. Novel Research monitorizează nivelul contrabandei cu ţigarete din anul 2008, cel mai mare procent înregistrat până acum fiind cel din ianuarie 2010, de 36,3%, când contrabanda deţinea cea mai mare cotă din piaţa tutunului. „Nivelul actual al contrabandei cu ţigarete din nord-est, de 31,4%, se apropie de recordul istoric din 2010. Peste 60% din ţigaretele traficate ilegal în această regiune sunt cheap whites, mărci no-name intrate pe piaţă prin Ungaria, Ucraina sau Moldova şi care se află în creştere alarmantă”, a declarat Marian Marcu, director general al companiei de cercetare Novel Research.
Amărâţii, vânzătorii şi clienţii ideali
Potrivit organizatorilor acestei campanii de amploare, persoanele cu venituri mici spre deloc sunt principalii vânzători, dar şi clienţi a tutunului de contrabandă. „Afişul noii campanii păstrează ideea de dualitate, de ipocrizie şi înşelăciune. Oamenii amărâţi care vând ţigarete de contrabandă par să aparţină aceleiaşi categorii sociale ca şi cumpărătorii aflaţi în căutarea celui mai mic preţ. De fapt, vânzătorii reprezintă ultima verigă a unor reţele de criminalitate organizată, care fac profituri ilegale uriaşe pe seama naivităţii consumatorilor. Cei care cumpără de contrabandă trebuie să fie conştienţi că, astfel, contribuie la creşterea infracţionalităţii. În acelaşi timp, produsele achiziţionate nu prezintă nicio garanţie legată de fabricaţie sau calitate. Ţigaretele de contrabandă sunt transportate în anvelope, lipite pe corp cu scotch, în pantofi, în lenjeria intimă, în rezervoare de benzină şi depozitate în grajduri, garaje, canale sau alte spaţii improprii”, a declarat Cristina Vasiloiu, director general Euromonitor Business Consulting Services.
Estul ţării, cel mai afectat
Piaţa neagră a ţigărilor a înregistrat o uşoară scădere în septembrie 2015, până la 14,8 %, comparativ cu 15,3 % în luna iulie a acestui an. Potrivit specialiştilor însă, contrabanda continuă să se situeze peste media ultimilor ani, cu 14,7 %. De precizat că, în septembrie 2015, comerţul ilegal cu tutun a înregistrat cea mai mare creştere în regiunea de nord-vest, cu un plus de până la 24,9 % comparativ cu luna iulie. Nord-est rămâne în continuare regiunea cea mai afectată de piaţa neagră, înregistrând o creştere a comerţului ilicit de 31,4 la sută, cu toate că se află în scădere faţă de luna iulie cu 3,9%.
Pierderi uriaşe la bugetul de stat
Din punct de vedere al provenienţei, ponderea produselor „cheap whites” (ţigări fantomă – n.r.) creşte vertiginos în septembrie comparativ cu iulie, atingând pragul de 64,4%. Aici se mai adaugă ţigările provenite din Republica Moldova cu 19,9% şi Serbia cu 3,3%. Ucraina se află în scădere, atingând pragul de 5,1%. Scăderea nivelului contrabandei are drept consecinţă creşterea veniturilor la bugetul de stat. Suma prin care industria tutunului contribuie la bugetul de stat este de 230 milioane de euro lunar. Prin vânzarea ţigaretelor la negru, pierderile anuale sunt de aproximativ 500 de milioane de euro.
Tutunul, cel mai traficat produs
Potrivit reprezentanţilor vămilor, tutunul este cel mai traficat produs accizabil. Activitatea este foarte profitabilă, din cauza ponderii de 80% pe care taxele o au în preţul unui pachet cu ţigări. „În vederea stopării fenomenului, în punctele vamale, lucrătorii noştri au la dispoziţie scanere performante, precum şi câini special antrenaţi pentru depistarea ţigaretelor ilegale. În cel de-al treilea trimestru a acestui an, structurile de la nivel central, regional şi local sau ale Direcţiei Generale a Vămilor, au confiscat aproximativ 3 milioane de ţigarete, precum şi mijloace de transport. Şi pe viitor, vom acţiona pentru îndeplinirea principalului nostru obiectiv, de reducere a traficului ilegal cu produse accizabile şi cu sprijinul producătorilor de ţigarete. Astfel, pe lângă activităţile operative specifice, în lunile care urmează vom derula noi campanii publice, alături de Poliţia Română”, a precizat Liliana Ion, directorul Direcţiei Regionale Vamale Iaşi. Campania „Aparenţele înşală” va fi difuzată în parteneriat cu TVR. De asemenea, campania va avea o componentă de afişaj stradal. Cele mai importante informaţii şi materiale de comunicare ale campaniei sunt postate pe www.faracontrabanda.ro. Campaniile precedente au avut ca rezultat scăderi semnificative ale comerţului ilegal cu ţigarete în regiunile în care au fost lansate şi în perioadele în care s-au derulat.
***
„Nivelul actual al contrabandei cu ţigarete din regiunea de nord-est, de 31,4%, se apropie de recordul istoric din 2010. Peste 60% din ţigaretele traficate ilegal în această regiune sunt cheap whites, mărci no-name intrate pe piaţă prin Ungaria, Ucraina sau Moldova şi care se află în creştere alarmantă” - Marian Marcu, Director General al companiei de cercetare Novel Research
* * *
500 MILIOANE EURO
Aceasta este paguba adusă anual bugetului de stat, prin contrabanda cu tutun
***
3 MILIOANE
Aceasta este cantitatea de ţigarete confiscată în trimestrul al treilea de către inspectorii vamali
* * *
„Produsele achiziţionate nu prezintă nicio garanţie legată de fabricaţie sau calitate. Ţigaretele de contrabandă sunt transportate în anvelope, lipite pe corp cu scotch, în pantofi, în lenjeria intimă, în rezervoare de benzină şi depozitate în grajduri, garaje, canale sau alte spaţii improprii” - Cristina Vasiloiu, director general Euromonitor Business Consulting Services
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau