Pacienţi înghesuiţi ca sardelele în spitale
Dimensiune font:
Pe tot parcusrul verii, pacienţii spitalelor din subordinea CJ aflate în reabilitare au stat înghesuiţi în saloane comasate * situaţia este cunoscută de autorităţi, însă le-au promis bolnavilor condiţii medicale superioare * dacă la Neurochirurgie lucrările vor fi terminate anul acesta, situaţia la „Elena Doamna” rămâne una fără ieşire
Mai multe lucrări de reabilitare în spitalele din subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi le-au provocat coşmaruri pacienţilor, pe tot parcursul verii caniculare. Cele mai multe şantiere se vor termina până la sfârşitul anului, după cum promit şefii CJ. Aceştia spun că investiţiile în spitale au fost necesare pentru condiţii de calitate, care vor compensa disconfortul creat prin închiderea şi comasarea unor saloane de pacienţi. Cele mai mari investiţii s-au făcut la Spitalul de Neurochirurgie, urmând apoi Spitalul de Copii „Sf. Maria”, două unităţi spitaliceşti cu adresabilitate regională.
„Pe parcursul ultimilor doi ani, investiţiile majore s-au făcut la Neurochirurgie unde, la finalul acestui an, vom da în folosinţă un spital nou, reabilitat, retehnologizat, la standarde europene. La finele lunii septembrie putem spune că vom finaliza tot ce s-a impus din punct de vedere al reabilitării interioare. Din punct de al reabilitării tehnice exterioare, există o procedură demarată de unitatea spitalicească, care se află în faza finală şi, sperăm noi, să nu apară aceste contestaţii ce prelungesc termenele de investiţii”, a declarat Alin Aivănoaei, vicepreşedinte al CJ Iaşi.
În tot acest timp însă, cei care au suferit cel mai mult au fost pacienţii, dar şi personalul medical. Mai multe saloane din spital au fost comasate în perioada lucrărilor. „Pacienţii, pe toată perioada derulării acestei investiţii, au fost implicaţi într-un oarecare disconfort deoarece, când s-a lucrat pe o aripă a clădirii, saloanele s-au comasat cu partea cealaltă. Rămâne doar partea de parter, respectiv primire urgenţe, să o terminăm în perioada următoare”, a adăugat Alin Aivănoaei. Toate aceste investiţii au scos din bugetul judeţului suma de 19 milioane lei. Tot la Spitalul de Neurochirugie s-a finalizat, recent, clădirea ambulatoriului, în valoare de 10 milioane lei - bani europeni, iar în perioada următoare va fi organizată licitaţia pentru dotări.
„Elena Doamna” nu mai are viitor
În urma mai multor discuţii interne, şefii CJ Iaşi au anunţat că nu pot lua în calcul varianta construcţiei unui sediu nou pentru maternitatea „Elena Doamna”, dar nici nu pot investi în consolidarea clădirii, din cauza stării juridice provocate de procesul revendicărilor. „La un moment dat, s-a discutat chiar şi în cadrul şedinţelor noastre de această posibilitate, dar s-a ajuns la următoarea concluzie: Iaşul îşi propune, prin finanţarea Ministerului Sănătăţii, să construiască un spital regional de urgenţă. Anumite secţii din cadrul unităţilor spitaliceşti pe care le avem în subordine, printre care şi Elena Doamna, vor fi mutate în noul spital”, a declarat Alin Aivănoaei. CJ Iaşi nu are însă şi un orizont clar asupra datei la care ar putea începe o asemenea investiţie. Cât despre situaţia de la „Elena Doamna”, clădiea este în proces de retrocedare către membrii comunităţii evreieşti.
* * *
„Când s-a lucrat pe o aripă a clădirii, saloanele s-au comasat cu partea cealaltă” – Alin Aivănoaei, vicepreşedinte CJ
Citeşte şi - S-a stabilit prejudiciul furtului din magazia CJ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau