Pacienții cu arsuri grave nu pot fi tratați la Suceava
Dimensiune font:
*pacienții care suferă arsuri pe mai mult de 30% din suprafața corpului nu pot fi tratați în niciunul dintre spitalele de stat existente în județul Suceava, nici măcar în Spitalul Județean „Sfântul Ioan cel Nou”
Pacienții care suferă arsuri pe mai mult de 30% din suprafața corpului nu pot fi tratați la Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou”. Bolnavii sunt urcați în elicopterul SMURD și transferați fie la Iași, fie la București. Motivul este simplu: cea mai mare unitate medicală de stat din Suceava nu are dotările necesare ca să-i însănătoșească. „Spitalul județean tratează pacienți cu arsuri de cel mult 30% din suprafața corpului. Marii arși sunt transferați la alte spitale din țară. De regulă, îi trimitem spre București, dar și Iași, în funcție de disponibilități. Stiți că-n sistem posibilitățile de tratare a acestor pacienți sunt reduse”, ne-a declarat medicul urgentist Tiberius Brădățan, director medical al Spitalului județean.
Aspectul este greu de înțeles, în condițiile în care, în ultimii ani, s-au investit milioane de euro în dezvoltarea și modernizarea unității medicale de la Suceava. Chiar și așa în secția de Chirurgie plastică de la „Sf. Ioan cel Nou” există doar două saloane cu câte trei paturi fiecare pentru cazarea și tratarea pacienților cu arsuri. În plus, pacienții cu arsuri de gradele III și IV, care au nevoie de o îngrijire mai atentă, sunt spălați într-o singură cadă cu sistem de filtrare a apei. „Aveam două saloane pentru pacienții arși, care sunt poziționate de o parte și de alta a unei săli de baie, care conține o cadă specială cu sistem de filtrare a apei. Cada poate fi reutilizată la două ore, după ce a fost spălat un pacient. În acest interval de două ore, cada este sterilizată și dezinfectată. Nu știu ca vreunul dintre celelate spitale din județ să aibă o astfel de cadă. Noi avem una singură”, a mai spus Brădățan.
Un singur chirurg plastician
Pe de altă parte, în secția de Chirurgie Infantilă nu există niciun salon special pentru pacienții arși. Nevoia unui astfel de spațiu există, pentru a reduce riscul apariției infecțiilor intraspitalicești. „În funcție de necesar, orice rezervă se poate transforma într-un salon pentru arși. Nu tratăm arsuri care să necesite o îngrijire foarte specială a pacientului”, a afirmat directorul medical al spitalului.
Și, din păcate, asta nu este tot, cea mai mare unitate medicală din județ are un singur chirurg plastician. Celălalt a plecat la muncă în străinătate. Brădățan speră ca spitalul să mai angajaze încă un medic specialist în chirurgie plastică în cel mai scurt timp cu putință.
Oana ŞLEMCO
Citeşte şi: Dotări speciale la Spitalul Judeţean Suceava
„Dacă ne referim la patologia pe care o tratăm, suntem dotați decent, dacă ne dorim să dezvoltăm un sector pentru tratarea marilor arși, trebuie să facem investiții”, Tiberius Brădățan.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau