Pacienţii ieşeni, cei mai scumpi din ţară
Dimensiune font:
Camera de Conturi a descoperit discrepanţe mari în costurile medii pe bolnav la nivelul judeţului Iaşi * în perioada 2012-2014, în judeţ s-au practicat ori costuri sub nivelul celui stabilit de normativele în vigoare, ori cu mult peste media pe ţară * fluctuaţiile au diferit în funcţie de programele finanţate de Ministerul Sănătăţii * dacă în programul naţional de diabet zaharat judeţul Iaşi a înregistrat costuri cu mult sub media pe ţară, în programul naţional de ortopedie a fost fruntaş, doi ani la rând, la costul pe pacient tratat
Judeţul Iaşi a înregistrat, în ultimii ani, recorduri la costurile pe bolnav, fie prea mari, fie prea mici. O analiză realizată recent de Camera de Conturi arată că, în cadrul a două programe naţionale derulate în perioada 2012-2014, unităţile sanitare ieşene au deviat cu mult de la media impusă de normativele Ministerului Sănătăţii. În cadrul Programului naţional de diabet zaharat, costul mediu anual pe bolnav în judeţul Iaşi a fost printre cele mai mici din ţară. „Costul mediul/bolnav/an în cadrul Programului naţional de diabet zaharat a fost depăşit cu valori cuprinse între 10,37 % şi 32,71%. Din analiza efectuată pe anii 2012-2014 din perspectiva respectării principiului economicităţii la încheierea contractelor cu furnizorii de servicii medicale/farmacii cu circuit deschis prin care se derulează Programul naţional de diabet zaharat s-a constatat faptul că sumele aferente programelor naţionale de sănătate curative au fost alocate în baza contractelor încheiate între furnizorii privaţi şi casele de asigurări de sănătate teritoriale, fără a se realiza negocierea acestora”, se arată în raportul Camerei de Conturi. Potrivit analizei, în perioada de referinţă, unităţile sanitare au utilizat proceduri diferite de achiziţii, respectiv de la achiziţia directă, la cerere de oferte, licitaţie deschisă sau negociere fără publicarea unui anunţ, lucru ce a condus la practicarea preţurilor diferite de achiziţii pentru acelaşi medicament, cu consecinţe asupra utilizării fondurilor alocate.
„Valoarea contractelor încheiate în perioada 2012-2014 cu farmaciile cu circuit deschis au deţinut ponderea cea mai mare din totalul valorii contractate pe cele patru programe naţionale de sănătate, iar din cheltuielile totale cu medicamentele decontate în cadrul Programului naţional de diabet zaharat, în perioada 2012-2014, ponderea cheltuielilor cu medicamente decontate farmaciilor cu circuit deschis a fost de peste 99%, în timp ce cheltuielile cu medicamentele achiziţionate de către unităţile sanitare (instituţii publice) au reprezentat doar aproximativ 0,2% din total”, mai arată Camera de Conturi.
CJAS Iaşi, fruntaşă pe ţară la costul pe bolnav
Auditul Camerei de Conturi mai arată că principalele cauzele acestor deficienţe se datorează faptului că, în perioada auditată, nu s-a efectuat o analiză a disfuncţionalităţii programelor sau a posibilităţilor de creştere a performanţei acestora, pornind de la constatările în practică ale coordonatorilor de programe şi o informare a CNAS privind aceste deficienţe în vederea înlăturării lor în timp sau a finanţării celor mai adecvate cheltuieli, astfel încât programele să-şi atingă obiectivele stipulate prin norme. În Programul naţional de ortopedie, judeţul Iaşi a înregistrat depăşiri record la costul mediu anual pe bolnav tratat. În 2012, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi a fost pe primul loc în ţară la acest capitol, cu o depăşire de 268,70%, iar în 2013, cu 215,80%. „Principalele cauze care au determinat realizarea unor costuri medii/bolnav tratat mai mari faţă de costurile prevăzute în actele normative în vigoare care au fost identificate de personalul Direcţiei Programe Curative şi de responsabilii programelor naţionale de sănătate curative de la nivelul caselor de asigurări de sănătate, au constat în costuri mari/endoprotezate care au fost justificate prin complexitatea cazurilor şi tipul de endoproteză implantat”, explică auditul Camerei de Conturi. Astfel, în anul 2014, numărul bolnavilor trataţi în cadrul programului a crescut cu 1.480 pacienţi faţă de 2013, depăşind numărul de bolnavi stabilit prin normele tehnice (de 12.102 pacienţi).
268,70%
Reprezintă depăşirea costului mediu anual pe bolnav tratat, în cadrul Programului naţional de ortopedie, derulat în judeţul Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau