Pagubele furtunilor la Iaşi: 75 milioane lei!
Dimensiune font:
Gheaţa şi ploile abundente au creat pagube record în judeţul Iaşi * lăsând la o parte casele, şcolile şi drumurile afectate, numai distrugerile provocate pe terenurile agricole au fost estimate la 64 milioane lei
Prăpădul lăsat în urmă de furia naturii în judeţul Iaşi, în ultimele două luni, a fost estimat de Instituţia Prefectului la un total de 75 de milioane lei. Calculele au fost făcute pentru două intervale din ultimele două luni, când precipitaţiile au căzut inclusiv sub formă de gheaţă. Astfel, în perioada 24 mai – 16 iunie 2016, fenomenele hidrometeorologice au afectat comunele Brăeşti, Costeşti, Cozmeşti, Cucuteni, Cotnari, Drăguşeni, Grajduri, Hărmăneşti, Ipatele, Mironeasa, Moşna, Rediu, Şcheia, Stolniceni Prăjescu, Tătăruşi, Ţibana, Ţibăneşti, Todireşti, Vânători. Pagubele au fost produse în special de precipitaţii abundente şi scurgeri de pe versanţi în 50 de localităţi din cele 19 comune. Au fost afectate 16 podeţe, 23,45 kilometri de drum judeţean, 67,05 kilometri de drum comunal şi sătesc, 901,54 de hectare de teren arabil şi 0,45 kilometri de reţea de canalizare. Comisiile formate prin ordin al prefectului judeţului Iaşi au estimat că pagubele produse în această perioadă se ridică la peste 5,8 milioane lei. „Rapoarte de sinteză cu pagubele produse şi evaluările realizate pe teren au fost aprobate la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi au fost trimise către ministerele de resort. O analiză cu privire la măsurile legale care pot fi luate pentru diminuarea efectelor calamităţilor naturale va fi realizată la nivel central”, a declarat subprefectul Bogdan Abălaşi.
Gheaţa a provocat pagube de 69,7 milioane lei
În perioada 18 iunie – 19 iunie 2016, pe raza judeţului Iaşi au avut loc noi fenomene hidrometeorologice extreme. Precipitaţiile abundente, scurgerile de pe versanţi şi grindina au produs pagube pe raza oraşului Târgu Frumos şi pe raza comunelor Andrieseni, Balş, Bălţaţi, Belceşti, Bivolari, Ciohorăni, Ciurea, Costeşti, Cucuteni, Deleni, Erbiceni, Fântânele, Heleşteni, Ion Neculce, Lespezi, Lungani, Movileni, Plugari, Popricani, Rediu, Româneşti, Roşcani, Ruginoasa, Schitu Duca, Scobinţi, şipote, Strunga, Tansa, Tătăruşi, Tomeşti, Trifeşti, Victoria, Vânători, Vlădeni. În urma verificărilor realizate la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale s-au estimat pagube totale de aproximativ 69,4 milioane lei. Cele mai mari probleme au fost identificate de către specialiştii Direcţiei Agricole, la nivelul suprafeţelor de teren arabil afectate, fiind compromise 16.347 hectare de teren arabil.
Pagubele în ceea ce priveşte terenurile agricole au fost estimate la peste 64,3 milioane de lei din suma totală. Totodată, în perioada 18 iunie - 19 iunie au fost afectate 445 de case, 262 de anexe gospodăreşti, peste 54 de kilometri de drum comunal şi sătesc, 1,85 kilometri de drum judeţean, două poduri, cinci podeţe şi cinci obiective socio-economice şi administrative, două şcoli, un centru al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, un canton al Direcţiei Silvice Iaşi şi un spaţiu al unei societăţi comerciale.
Niciun leu pentru Iaşi
Guvernul a alocat, în şedinţa de miercuri, 6 iulie, peste 200 de milioane de lei pentru localităţile afectate de inundaţiile din ultimele două luni, această fiind o primă etapă, deoarece pe măsură ce autorităţile locale vor mai cere bani, Executivul va evalua solicitările. „Este vorba de 26 de judeţe care fac obiectul acestui ajutor de urgenţă. E un efort considerabil al Guvernului pentru aduna aceşti bani şi este doar o primă fază a ajutorului. Pe măsură ce autorităţile locale solicită, guvernul va evalua, în continuare, solicitările pentru pagubele de după inundaţii”, a declarat Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Din nefericire, însă, Iaşul nu va primi, deocamdată, niciun leu.
Cauți un loc de muncă? Vezi aici anunțurile de angajare!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau