Palmă pentru DNA în dosarul „Albumul”. Victor Chirilă se poate întoarce la muncă
Dimensiune font:
Propunerea DNA de arestare preventivă a consilierului judeţean ALDE a fost respinsă ieri de magistraţi * fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi este implicat în dosarul „Albumul” * întrucât judecătorii nu au luat nicio măsură restrictivă la adresa lui, Chirilă se poate întoarce la muncă * rămâne de văzut dacă mâine va fi prezent la şedinţa de Consiliu Judeţean şi dacă va vota proiectele de pe ordinea de zi
Judecătorii Tribunalului Iaşi au dat o lovitură procurorilor DNA, care au propus arestarea preventivă a fostului vicepreşedinte al consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Victor Chirilă. Reamintim că, acum două zile, a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi reţinut pentru 24 ore pentru consilierul judeţean şi co-preşedintele ALDE Iaşi, acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi la fals intelectual. Irina Mihaela Raţă Hăpăleţ, consilier în cadrul Direcţiei de Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul CJ, a fost pusă sub control judiciar. Scandalul a pornit de la achiziţia de servicii de tipărire a materialelor de promovare a judeţului Iaşi, contract adjudecat de SC Laser Co. Acesta cuprindea cataloage şi mape de prezentare a judeţului Iaşi, broşuri bilingve, calendare de evenimente, hărţi turistice, magneţi, stick-uri USB, pixuri, sacoşe personalizate şi un film despre judeţ. Nu au fost predate lucruri în valoare de 213.005 lei.
Nu mai avea dreptul să semneze
Deşi nu mai era vicepreşedinte al CJ, în decembrie 2014, Chirilă e acuzat că a ajutat persoanele care făceau parte din Comisia de recepţie să ateste că toate bunurile au fost primite, alături de Raţă-Hăpăleţ. „Procesul verbal de recepţie a fost întocmit si semnat de către membrii comisiei de recepţie şi de către inculpatul Chirilă Victor fără întrunirea comisiei şi fără derularea vreunei activităţi de recepţie propriu-zisă. La acea dată, inculpatul nu mai îndeplinea funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, fiind doar consilier judeţean. Inculpatul, cunoscând în detaliu prevederile contractuale, deşi nu mai avea absolut nicio atribuţie în legătură cu respectiva procedură, a semnat respectivul proces verbal de recepţie, datat 7 ianuarie 2014, întrucât acest lucru era absolut necesar pentru realizarea planului infracţional”, au spus procurorii, în propunerea de arestare preventivă.
Acte ca în filmele SF
Anchetatorii spun că astfel, cei doi au urmărit ca Laser Co SRL să poată încasa nelegal banii şi să nu poată fi obligată la plata penalităţilor de 0,1% din contravaloarea serviciilor rămase de executat, pentru fiecare zi de întârziere. Cei care au întocmit procesul verbal s-au încurcat în cifre, reieşind o situaţie ca în filmele SF. „Acesta cuprinde menţiunea ca fost înregistrat în data de 7 ianuarie 2014, dar în conţinutul său este menţionată, ca dată a desfăşurării recepţiei, ziua de 23 ianuarie 2014. Menţiunea apare atât pe pagina 2, cât şi pe pagina 4 a documentului. Astfel, documentul este înregistrat cu două săptămâni anterior datei menţionate în conţinut ca fiind cea în care s-au desfăşurat lucrările comisiei de recepţie”, au adăugat procurorii.
Vezi și Cifrele ameţitoare din spatele descinderii DNA la Consiliul Judeţean Iaşi
Chirilă se poate întoarce liniştit la lucru
După ce a scăpat din mâinile judecătorilor, Victor Chirilă se poate întoarce liniştit la lucru. Unul din cele mai grele teste îl va avea mâine, 26 noiembrie, când are loc şedinţa de plen a Consiliului Judeţean Iaşi. Rămâne de văzut dacă acesta va bifa prezent şi va da ochii cu ceilalţi consilieri. Redactorii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” au insistat telefonic pe această temă, însă Victor Chirilă nu a răspuns apelurilor. De asemenea, conducerea CJ Iaşi a rămas tăcută. Este de notorietate faptul că Victor Chirilă a amintit pe parcursul anchetei atât numele lui Cristian Adomniţei, preşedintele suspendat al CJ Iaşi, cât şi al lui Alin Aivănoaei, vicepreşedintele CJ Iaşi, în încercarea de a se lepăda de acuzaţii. „Nu voi comenta pe această temă. Avocatul m-a sfătuit să nu fac declaraţii în cazul acestui dosar. Am semnat documentele de recepţie, dar asta după ce alţii au semnat restul, înaintea mea”, a declarat vicepreşedintele CJ Iaşi, Alin Aivănoaei. Avocatul lui Cristian Adomniţei, Eduard Boz, liderul consilierilor judeţeni PNL, a declarat că ancheta care îl vizează pe Victor Chirilă nu influenţează cu nimic procesul lui Adomniţei. „Cele două anchete nu au nimic în comun. Recunosc că nu am analizat situaţia lui Victor Chirilă, dar acuzaţiile sunt diferite. Sunt două dosare separate, chiar dacă vorbim doar de dosarul Albumul. Noi nu credem că situaţia creată va influenţa în vreun fel încrederea în achiziţiile şi licitaţiile demarate de CJ Iaşi. Firmele nu au de ce să se teamă, dacă cei care le conduc sunt cinstiţi”, a declarat Eduard Boz, pentru „Evenimentul Regional al Moldovei”.
„Dangă, Liviu şi cu Boz, Cu metode de colhoz...”
În vara acestui an, după suspendarea lui Cristian Adomniţei din fruntea CJ Iaşi, Victor Chirilă a simţit oportunitatea de a-şi lua înapoi scaunul de vicepreşedinte. În plus, împreună cu ceilalţi consilieri ALDE, a încercat sabotarea mai multor proiecte de hotărâre, prin neprezentare ori abţinere de la vot. Fără a fi la acel moment în vizorul DNA, pe blogul personal, Victor Chirilă compunea poezii sfidătoare la adresa colegilor din CJ Iaşi: „Dangă, Liviu şi cu Boz,/ Cu metode de colhoz,/ În timp ce alţii muncesc,/ Permanent ei se lipesc,/ Cu talentul la lipit,/ S-au lipit şi de FILIT”.
În luna iulie, profitând de ambiguităţile administrative de la vârful CJ Iaşi, Chirilă şi ceilalţi colegi din ALDE au refuzat să voteze hotărârile plenului. Acesta a motivat la acea dată că CJ Iaşi funcţionează ilegal, tocmai din cauza situaţiei create de cercetările procurorilor în dosarul „Albumul”.
Potrivit ultimei declaraţii de avere, Chirilă are un apartament în Iaşi şi o casă în comuna Soleşti, judeţul Vaslui, deţine un Opel Corsa, nu are nicio datorie, iar în 2014, în perioada în care a fost vicepreşedinte al CJ, a câştigat 15.271 lei, iar din funcţia de consilier judeţean, 8.433 lei.
Vezi și DNA continuă seria decapitărilor la Consiliul Judeţean Iaşi
* * *
Ieri, Chirilă a fost dus la Tribunal cu propunere de arestare preventivă, dar judecătorii au respins solicitarea DNA
* * *
391.955 LEI
Este prejudiciul total socotit de procurori în dosarul „Albumul”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau