Părinţii care refuză vaccinarea riscă puşcăria
Dimensiune font:
Refuzul imunizării copiilor a devenit un subiect amplu dezbătut la nivel naţional * părinţii care refuză vaccinarea ar putea fi acuzaţi de rele tratamente aplicate minorului şi trimişi la închisoare * autorităţile se pregătesc să impună 8 vaccinuri şi amenzi usturătoare pentru medicii de familie, şcoli, grădiniţe şi direcţiile de sănătate * Direcţia de Sănătate Publică Bacău nu are informaţii clare în legătură cu numărul de copii care nu au fost vaccinaţi, la cererea părinţilor
La nivel naţional, se vorbeşte despre o criză a vaccinării. Tot mai mulţi părinţi sunt împotriva imunizării copiilor lor, cel mai refuzat vaccin fiind ROR, cel de imunizare împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului. În România, rata de vaccinare împotriva acestor afecţiuni a scăzut sub 75%, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o rată a imunizării prin vaccin de cel puţin 95%. Şi rata de vaccinare împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive este mult sub nivelul recomandat de specialişti. În România sunt imunizaţi împotriva acestor boli aproximativ 90% dintre copii. Toate aceste date sunt, însă, irelevante pentru Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bacău ce nu are niciun fel de informaţii în ceea ce priveşte numărul de copii ai căror părinţi au refuzat administrarea vaccinurilor.
Nevaccinaţi au rămas şi o serie de bebeluşi care ar fi trebuit să primească, în ultimele luni, a treia doză din vaccinul hexavalent, de imunizare împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B şi a poliomielitei. Conform noii scheme de vaccinare, care a intrat în vigoare la 1 aprilie, acest vaccin se administrează în 3 doze, la 2, 4 şi 11 luni. Nu toţi medicii de familie au primit, însă, dozele pentru 11 luni. Pentru aproximativ 500 copii, acestea vor fi administrate abia în octombrie. „Nu există niciun risc pentru aceşti copii, deoarece ei sunt deja parţial imunizaţi, primind dozele de la 2 şi 4 luni. Unii medici de familie au primit vaccinurile, alţii nu, însă le vor primi în octombrie”, au explicat oficialii de la DSP.
Pedepse pentru părinţii care refuză vaccinarea
Ministerul Sănătăţii a pregătit un proiect care vine după luni de zile de dezbateri aprinse în rândul medicilor, dar mai ales al părinţilor care refuză să-şi mai vaccineze copiii. Dacă această lege se va aplica, toţi micuţii nevaccinaţi nu vor mai fi primiţi în şcoli sau grădiniţe. Elevii care nu vor avea schema completă de vaccinuri vor fi păsuiţi un an. Şcolile sau grădiniţele care ar accepta copii nevaccinaţi riscă amenzi ce pot ajunge şi la 10.000 de lei. La fel şi medicii de familie care vor încălca legea de trei ori la rând. Amenzi vor primi şi direcţiile de sănătate publică dacă nu asigură condiţiile de păstrare a dozelor de vaccin. Inspectorii şcolari spun însă că ar trebui să se revină la vechea formulă în care vaccinarea se făcea în şcoli şi grădiniţe. În proiect se face referire şi la compensaţiile pentru cazurile de invaliditate provocate de vaccinuri, dar şi sancţiuni pentru părinţii care nu-şi vaccinează copiii. Ei pot fi acuzaţi de „rele tratamente aplicate minorului”, dacă nu l-au vaccinat până la trei ani. Infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la 3 până la 7 ani. Proiectul este încă în lucru şi ar putea suferi modificări până la lansarea în dezbatere publică.
Citeşte şi: Moldovenii, în top la avariile reţelei electrice
Ionuţ ŞERBAN
Criza refuzului vaccinării copiilor se suprapune şi cu o posibilă epidemie de poliomielită. La începutul lunii septembrie au fost depistate două cazuri de copii bolnavi de poliomielită în Ucraina, iar oficialii din domeniul sănătăţii au avertizat Ucraina în legătură cu un risc sporit de apariţie a unui focar, din cauza nivelului scăzut de vaccinare, în contextul în care doar jumătate dintre copii au fost imunizaţi, anul trecut, împotriva unor boli ca poliomielita.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau