Penalizări-record pentru constructorii Spitalului Municipal
Dimensiune font:
Autorităţile locale au decis să ia măsuri în cazul constructorilor Spitalului Municipal * Primăria le cere 39 milioane de lei pentru prestaţiile deficitare * unitatea medicală, la care se lucrează din anul 2007, nu mai are nici curent electric la acest moment, ceea ce creează mari probleme în special aparatului RMN * aparatul nu este funcţional, a fost blocat încă din 2010 în spital, deşi ar fi mare nevoie pentru investigaţiile bolnavilor * dacă Primăriei Bacău îi este permis accesul pe şantierul Spitalului Municipal, accesul presei s-a realizat doar cu discuţii şi presiuni
Primarul Bacăului, Cosmin Necula, a „spart” lacătul pe care constructorii l-au pus pe şantierul Spitalului Municipal, un obiectiv public plătii din bani publici. De la ultima vizită a primului-ministru, din aprilie 2014, Spitalul Municipal Bacău a fost închis presei, consilierilor locali, respective reprezentanţilor băcăuanilor, şi chiar autorităţilor, conform declaraţiilor fostei administraţii locale. Fostul viceprimar al Bacăului şi candidat al PNL pentru Primăria Bacău la alegerile din vară, Dragoş Luchian a declarat la începutul acestui an: „Nu se poate intra într-un obiectiv finanţat din bani publici, în Spitalul Municipal Bacău”. Mai mult, constructorii nu ar fi vrut să predea proiectul Primăriei pentru ca lucrările să fie continuate, iar autorităţile nu ar fi avut nicio pârghie de a înlătura acest abuz, declara Dragoş Luchian.
Citeşte şi
Gală cu 30.000 de spectatori la Galion
Ionuţ Iftimoaie a cucerit centura mondială în ultimul meci al carierei
Noul primar Cosmin Necula a organizat ieri o conferinţă de presă pe şantierul Spitalului Municipal, pentru a le prezenta băcăuanilor exact situaţia în care se află obiectivul, aparatura achiziţionată încă din anul 2007 până în anul 2010, stadiul execuţiei lucrărilor. Pentru noul primar şi executivul Primăriei Bacău nu a constituit nicio problemă accesul în obiectiv, în calitate de beneficiar, potrivit legii şi prevederilor contractului, însă accesul presei s-a realizat doar după o discuţie cu paznicul, care urma indicaţiile angajatorului, care a ameninţat că va acuza în instanţă de tulburare de posesie orice ziarist care intra în spital. „S-a încercat tergiversarea accesului, dar am intrat în mod liniştit, nu am ocupat în mod abuziv nici unii dintre noi acest imobil, nu am mutat hotare, în cazul în care cuiva i se va năzări vreodată să facă vreunuia dintre dumneavoastră plângere penală pentru tulburare de posesie, cum lăsau să se înţeleagă. Tulburarea de posesie are cu totul alte atribute şi elemente constitutive”, a precizat Necula.
Primăria cere despăgubiri de 39 de milioane de lei
Construcţia Spitalului Municipal Bacău se află la stadiu de aproximativ 70% de execuţie, deşi a fost începută în urmă cu aproape un deceniu. În loc de finalizare a lucrărilor, Spitalul Municipal Bacău s-a „zbătut” în ultimii ani între deconturi ilegale, scoase la iveală de Camera de Conturi, insolvenţe extrem de convenabile. Termenul iniţial de finalizare a lucrărilor a fost 10 noiembrie 2011. În curând se împlinesc 5 ani de la data la care Spitalul Municipal Bacău trebuia finalizat, iar noua administraţie a demarat procedurile legale de preluare a obiectivului de la consorţiu de firme care trebuia să execute lucrările, pe cale amiabilă, sau pe cale executorie, dacă altfel nu se poate. Dintre cele trei firme ale consorţiului, una nu răspunde amiabil solicitărilor de predare a obiectivului. „Situaţia juridică în care ne aflăm acum este următoarea: s-au făcut comunicări către consorţiu Philips-ICCO- Integrine, prin care am solicitat punerea la dispoziţie a acestui obiectiv. Din partea Integrine avem o serie de corespondenţe de amânare. ICCO deja s-a prezentat pe data de 1 august în vederea predării acestui spaţiu, şi-au exprimat toată disponibilitatea pentru a preda acest spaţiu. Philips până în momentul de faţă nu a făcut niciun fel de comunicare”, a precizat primarul Bacăului.
Noua administraţie băcăuană solicită penalităţi record, de nu mai puţin de 39 de milioane de lei de la consorţiul Philips-ICCO- Integrine. La acest moment obiectivul nu mai beneficiază de curent electric, fiind deconectat pentru neplată, situaţie care generează probleme. Spre exemplu, aparatul RMN, cumpărat încă din anul 2010, este menţinut în stare de răcire cu energie electrică de la Spitalul Judeţean Bacău. Ironia sorţii şi orgoliile politice au făcut posibilă starea aproape incredibilă: judeţul Bacău nu are încă un RMN funcţional în sistemul public de sănătate, bolnavii de cancer iau drumul altor judeţe pentru investigaţii medicale şi tratament, iar Spitalul Municipal Bacău (început de fosta administraţie PNL) deţine de 6 ani un RMN funcţional care zace într-un şantier.
Sonia PAVELESCU
„Cred că Primăria Bacău solicită în momentul de faţă cam cele mai mari penalităţi pe care le-a solicitat vreodată o administraţie locală” – primarul Cosmin Necula
Citeşte şi ANUNŢURI DIN ZIARUL EVENIMENTUL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau