Pierderi pentru cultivatorii de rapiţă
Dimensiune font:
Preţul mediu este de 1.300 lei/tonă
Fermierii băcăuani au obţinut, în acest an, recolte neaşteptat de mari. La rapiţă, de exemplu, rezultatele sunt extrem de favorabile. Potrivit Direcţiei Agricole Bacău, în toamna trecută, în tot judeţul, s-au cultivat 4.830 de hectare cu rapiţă. Cea mai mare suprafaţă este deţinută de societăţile comerciale (3.886 hectare), diferenţa aparţinând societăţilor agricole şi gospodăriilor individuale. În total, s-a obţinut o cantitate de 14.136 de tone, producţia medie la hectar fiind de 2.927 de kilograme.
Din păcate, preţurile tuturor culturilor sunt pe un trend descendent. În medie, preţul din prezent este de 1.300 de lei/tonă, în scădere faţă de anul trecut. „Producţiile sunt bune, chiar mai bune decât anul trecut. Nemulţumirea agricultorilor este că preţurile sunt foarte mici, dar se ştie că acestea sunt stabilite de piaţă şi nu prin măsuri administrative. Nu există preţuri de referinţă, acestea fiind stabilite, eventual, când preţurile scad foarte mult sub 101 euro pe tonă”, a explicat Ghiţă Burlui, directorul Direcţiei Agricole Bacău.
Ionuţ ŞERBAN
Rapiţa produsă în Bacău ajunge la export prin firmele multinaţionale Ameropa (trader elveţian de cereale), Cragill sau Brise. Anul acesta, rapiţa s-a achiziţionat cu 1,25 lei/kg, cel mai mic preţ din ultimii şapte ani. De exemplu, în 2013, s-a vândut cu 2,15 lei/kg, în 2012 cu 1,54/kg.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau