Pinalti a dat cu subsemnatul în dosarul Microsoft
Dimensiune font:
Primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, a fost dus, ieri, cu mandat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru audieri * numele lui apare în declaraţia unuia dintre martorii din dosarul licenţelor Microsoft, care le-a spus anchetatorilor că omul de afaceri Dorin Cocoş şi primarul din Piatra Neamţ au primit „opt-nouă” milioane de euro, respectiv „circa trei milioane de euro” pe durata derulării contractelor
Început de săptămâna agitat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Bucureşti. Pe lângă primarul Gheorghe Ştefan, ieri, în faţa procurorilor au mai ajuns fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, suspectat de fapte de corupţie în acelaşi dosar, dar şi omul de afaceri Nicolae Dumitru (cunoscut ca patron al complexului comercial Dragonul Roşu) şi fostul ministru Gabriel Sandu. Cei patru au făcut cereri pentru studierea dosarului şi au cerut să vadă probele înainte de a da declaraţii. Avocatul lui Gheorghe Ştefan susţine că a fost înştiinţat de procurori că acesta va fi reţinut după audieri. „Acuzaţiile sunt de trafic de influenţă şi spălare de bani în legătură cu tranzacţii financiare de 4 milioane de euro. Mi s-a pus în vedere că va fi reţinut după audieri“, a declarat avocatul Cătălin Dancu. „Am fost adus degeaba!“, a spus Gheorghe Ştefan, la intrarea în sediul DNA.
Reţetă de ţepuit statul
În acest dosar procurorii vorbesc despre infracţiuni de corupţie în atribuirea unor contracte de sute de milioane de dolari, iar preşedintele Traian Băsescu a semnat încă de pe 3 octombrie avizul privind începerea urmăririi penale în cazul foştilor miniştri Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Daniel Funeriu, suspectaţi în dosarul „Microsoft” fie de abuz în serviciu, fie de luare de mită. Camera Deputaţilor a decis prin vot ridicarea imunităţii pentru fostul ministru al Comunicaţiilor Valerian Vreme, care va putea fi urmărit penal în acest caz.
Ancheta în dosarul „Microsoft” a început la sesizarea Corpului de Control al primului ministru, ca urmare a unor verificări făcute la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale. Raportul de control semnala încheierea ilegală a contractului de închiriere licenţe, din 15 aprilie 2009, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programului „Sistem Educaţional Informatizat”. Procurorii au descoperit că în filiera licenţelor Microsoft apar şi numele unor oameni de afaceri importanţi cu legături strânse în lumea politică. Aceştia au jucat rolul de intermediari în mituirea demnitarilor, având grijă să oprească şi pentru ei sume consistente, mai spun procurorii.
Emilia SAVIN
Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau